12.07.2011. / 11:36

Autor: Nacional.hr

Psiholozi tvrde: Ljubavni romani loše utječu na psihičko zdravlje žena

Zbog ljubavnih romana žene imaju nerealističan pogled na vezu i idealiziraju ljubav, a često su i nezadovoljne svojom vezom jer ona nije savršena kao u romanima, tvrde psiholozi sa Sveučilišta Cambridge

IlustracijaIlustracijaBritanski psiholozi tvrde da ljubavni romani loše utječu na zdravlje žena i njihovu vezu sa partnerom, prenosi My Health News Daily.

Zbog ljubavnih romana žene imaju nerealističan pogled na vezu i idealiziraju ljubav, a često su i nezadovoljne svojom vezom jer ona nije savršena kao u romanima, tvrde psiholozi sa Sveučilišta Cambridge.

Zbog ovakve vrste štiva žene donose i loše odluke koje mogu ugroziti njihovo zdravlje, poput ne korištenja kondoma prilikom seksualnog odnosa, jer je takav scenarij čest u ljubavnim romanima.

No, znanstvenici tvrde da ovo ne znači da su žene koje čitaju ljubavne romane izgubile veze sa stvarnošću, niti da ljubavni romani nemaju mjesta među ostalom literaturom, no da ovakvi romani stvaraju lošu sliku o ženama koje svoje emocije i strast stavljaju na prvo mjesto, ispred razuma.

Prvi ljubavni romani, koji su nastali sredinom 18. stoljeća prikazivali su ženu kao djevicu koja svoju seksualnost otkriva tek nakon što ju zavede muškarac, a i u nekim modernijim ljubavnim romanima je prikazivan neki idealizirani svijet u kojem nema problema, poput zlostavljanja u vezi. Današnji romani su realističniji no ipak je u njima velika doza perfekcionizma i idealizma, tvrdi Susan Quilliam, psihologinja sa Sveučilišta Cambridge.

Quilliam tvrdi i da zbog utjecaja ljubavnih romana žene često napuštaju stabilnu vezu u kojoj se nalaze i upuštaju se u aferu sa strancem samo zato što je u vezi nestalo strasti, umjesto da pokašaju poraditi na tome da se veza poboljša, a istraživanje je pokazalao i vezu između čitanja ljubavnih romana i negativnog stava žena prema kondomima.

Znanstvenici zato savjetuju ženama da u životu treba pronaći mjesta za idealizam, no da žene trebaju biti svjesne da veze nisu savršene i da se životne odluke ne trebaju donositi po uzoru na ljubavne romane.

Vezane vijesti

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika