12.07.2011. / 13:00

Autor: Nacional.hr

Nikad više - Zašto se svaki vikend opijamo?

Nakon burne večeri i pod utjecajem mamurluka osoba obično sebi obeća da je naučila lekciju i da će nad svojim ponašanjem imati veću kontrolu kad idući put popije koju čašicu previše. No često se dogodi da se se dano obećanje prekrši

IlustracijaIlustracijaVećina ljudi je bila u situaciji da nakon burne večeri natopljene alkoholom i pod utjecajem mamurluka idući dan obećaju sami sebi da više nikada neće pretjerati s alkoholom, pa to obećanje idući vikend prekrše i ponove isti scenarij. Znanstvenici sa Washingtonskog Sveučilišta pokušali su otkriti koji je razlog ovakvom ponašanju.

Nakon burne večeri i pod utjecajem mamurluka osoba obično sebi obeća da je naučila lekciju i da će nad svojim ponašanjem imati veću kontrolu kad idući put popije koju čašicu previše. No, često se dogodi da se se dano obećanje prekrši. Jedan od razloga ovakvog ponašanja je to što se neke situacije od prošle večeri drugi dan čine zabavnijima nego što su to uistinu bile, a loše stvari koje su se te večeri zbog utjecaja alkohola dogodile i nisu tako loše kako se isprva mislilo, jer su to obično stvari koje se događaju svima kad popiju previše, prenosi MSN.

Razmišljanje kod kojeg se osoba uvjeri da je njeno ponašanje dok je pijana nije dio njenog karaktera i neće postati učestalo zove se kognitivna disonanca. To je situacija u kojoj se mozak bori sam sa sobom jer ako osoba o sebi misli da joj takvo ponašanje ne pristaje i nije dio njene osobnosti, racionalizira stvar i mijenja ili pogled na sebe ili pogled na sporni događaj, zbog čega se ovakve situacije ponavljaju.

Znanastvenici tvrde da se ne radi o alkoholizmu niti ovisnosti o piću već je riječ o društvenim osobama koje vole piti u društvu i pritom se zanesu pa prekrše obećanje dano samome sebi.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 12.07.11. 15:23

Zbog veselja.Lijepo nam je u Lijepoj našoj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika