Objavljeno u Nacionalu br. 474, 2004-12-14

Autor: Dragan Đurić

SANADEROV NAJBUČNIJI OPONENT

'Prepreka prema EU nije Ante Gotovina već kriminal u politici'

Radimir Čačić, jedan od čelnika HNS-a i saborski zastupnik, za Nacional objašnjava zašto podržava osnivanje povjerenstva koje bi trebalo istražiti poslovanje tvrtki

Radimir Čačić, HNS-ov zastupnik i trenutačni predsjednik Hrvatskog teniskog saveza osvrnuo se na najavu premijera Ive Sanadera da će u Hrvatskom saboru pokrenuti osnivanje istražnog povjerenstva.Radimir Čačić, HNS-ov zastupnik i trenutačni predsjednik Hrvatskog teniskog saveza osvrnuo se na najavu premijera Ive Sanadera da će u Hrvatskom saboru pokrenuti osnivanje istražnog povjerenstva.Uz ocjenu da nijedna hrvatska vlada nije tako brzo potrošila povjerenje građana kao ova premijera Ive Sanadera, Radimir Čačić, HNS-ov zastupnik i trenutačni predsjednik Hrvatskog teniskog saveza osvrnuo se na najavu premijera Ive Sanadera da će u Hrvatskom saboru pokrenuti osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo provjeriti poslovanje njegovih i tvrtki predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića. Riječ je o njihovom poslovanju u razdoblju u kojem su obnašali visoke državne dužnosti. Čačić je u razgovoru za Nacional pozdravio tu odluku, jer smatra da će povjerenstvo dobiti priliku da iscrpno kaže što misli o tim, kako on tvrdi, posve neutemeljenim konstrukcijama.
Dodao je, međutim, da je njegova stranka u Hrvatskom saboru već pokrenula postupak za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo istražiti i to kako su premijer Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul stekli svoju imovinu prijavljenu u imovinskim karticama. Osvrćući se na premijera Sanadera, Čačić je rekao da je u hrvatskom tisku više puta objavljeno kako je premijer 1992. godine bio podstanar, a danas u nekretninama posjeduje imovinu koja se procjenjuje na nekoliko milijuna eura. Istodobno, prema onome što je bilo dostupno hrvatskoj javnosti, u razdoblju u kojem se bitno promijenilo imovinsko stanje aktualnog premijera, kako je dodao, primao je samo plaću državnog dužnosnika, za koju se ne može reći da je u to vrijeme bila iznimno visoka.

'Nevjerojatno je da, u trenutku kad je Rumunjska završila pregovore s Bruxellesom, mi nemamo formirane pregovaračke timove' 'Prebacivanjem problema na istražno povjerenstvo otvara se prostor HDZ-ovoj tradiciji klevetanja koja traje još od početka 90-ih'NACIONAL: Nije li to vaš odgovor na optužbe predsjedničkog kandidata Slavena Letice koji vas sumnjiči za korupciju u vrijeme kada ste bili ministar? – Točno je da Letica svašta govori. Međutim, glavni je problem tog čovjeka kojeg je pokojni predsjednik Franjo Tuđman nazvao intelektualnom prostitutkom, što su njegove optužbe ne samo neutemeljene, nego i groteskne. Primjerice, kao mjehur od sapunice rasplinula se i zadnja konstrukcija o tome da me je zbog odobrene premije talijanskoj tvrtki Copcostrutori od 38 milijuna kuna za ranije završene radove na tunelu Mala Kapela korumpirao talijanski stečajni sud. Naime, nakon bankrota, a prije potpisivanja ugovora o premiji, sud je preuzeo upravu nad tom tvrtkom, pa je ta tvrdnja o tome da me je korumpirao, zapravo, talijanski sud suluda, čak i kada dolazi od nekoga kome je ludost imanentna.

Da za Leticu nevolja bude veća, odluku o toj premiji donio je Nadzorni odbor Hrvatskih autocesta, ali u vrijeme Sanaderove, a ne Račanove vlade. Sada dolazi nadasve zanimljiv detalj. Tu premiju uopće ne treba isplatiti, jer talijanska tvrtka nije uspjela završiti radove prije zadanog roka, što je bilo precizirano tim ugovorom, pa obveza više ne vrijedi.

NACIONAL: Niste li, ipak, i vi bili u sukobu interesa? Vaše su tvrtke dobivale posao u vrijeme kada ste bili ministar. – Nijedna od tvrtki koje sam ja osnovao nikada nije dobila posao u cestogradnji jer se nikada nisu bavile niskogradnjom. Točno je da su neke od njih dobile posao u poticanoj stanogradnji, ali to je uvijek bilo preko javnih natječaja koje je provodila komisija u kojoj je bio i predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca.

Nadalje, poznavajući uzuse po kojima se radilo u zemljama razvijene demokracije, još 2000. godine, dakle, prije nego što su donijet bilo kakvi zakonski propisi, upravljanje tvrtkom predao sam odvjetničkom uredu, što se do danas nije promijenilo.

Također, još u vrijeme kada je djelovalo, sada raspušteno saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, osobno sam tražio da se istraži moje djelovanje i poslovanje tih tvrtki. Nije utvrđeno ništa problematično, a kada sam podnio zahtjev da mi o tome izdaju i pismenu potvrdu, povjerenstvo je ubrzo raspušteno.

Razloge za Letičinu bolesnu opsjednutost treba tražiti u tome što sam ga zamijenio na dužnosti predsjednika. On je istjeran iz Teniskog saveza, a ja sam nakon preuzimanja te dužnosti otkrio da je Letica zajedno sa svojim poslovnim prijateljem Aladarom Metzingerom Hrvatski teniski savez gotovo doveo do bankrota.

Kao predsjednik Hrvatskog teniskog saveza, Letica je potpisao mjenice u iznosu od pet milijuna kuna preuzimajući obveze Metzingerove privatne tvrtke. U isto vrijeme prihodi Hrvatskog teniskog saveza iz državnog proračuna nisu bili veći od 700 tisuća kuna. O svemu je bilo obaviješteno i državno odvjetništvo, a s Leticom je u povodu toga obavljen i informativni razgovor

NACIONAL: U očekivanju dobivanja datuma za početak pregovora o ulasku u EU, na sastanku premijera Ive Sanadera s predstavnicima parlamentarnih stranaka najavljeno je i smirivanje sukoba između HDZ-a i oporbe. Je li to uopće moguće? – HNS se nije dvoumio kada je na samom startu Sanaderove vlade ocijenio da je HDZ napravio veliki civilizacijski pomak u svojoj fasadi, na retoričkoj razini. Pritom je izrazio i nadu da će se to dogoditi i sa sadržajem njegova političkog djelovanja. I Europa je to, također, prepoznala, ali nakon godine dana ta površina se izlizala.

Sadržaj se sada pokazao u pravom svjetlu: zakoni ne ulaze u proceduru, opstruira se rad odbora, lažira kvorum, sabor ne daje ni privid demokracije, a ponovno su se pojavili problemi s tajnim službama.

Doda li se ovome problem s Gotovinom dobiva se mozaik koji je kod svih europskih zemalja stvorio negativan dojam o Hrvatskoj. Iako među europskim zemljama postoje i oni koji smatraju da smo stigli do granične situacije u kojoj bi trebalo odložiti utvrđivanje datuma o početku pregovora za članstvo u EU, stvari, nasreću, neće ići toliko daleko. Premda premijer Sanader ponavlja da Hrvatska ima problema samo zbog Gotovine, a ne i zbog postupaka HDZ-a unutar zemlje što je, dakako, neistina, potpuno je svjestan da se radi o čitavom setu otvorenih pitanja.

To je bio razlog za pokušaj smirivanja odnosa, što oporba, pak, ne može ignorirati jer se radi o općem nacionalnom interesu o kojem postoji konsenzus među svim parlamentarnim strankama. Nevjerojatno je da u trenutku kada je Rumunjska uspješno završila pregovore s Bruxellesom, mi još nemamo formirane ni kompetentne pregovaračke timove.

NACIONAL: Znači izvjesno je da 17. prosinca dobivamo datum za početak pregovora s Bruxellesom. – Najvjerojatnije ćemo dobiti, ali uvjetovano, što znači da će uslijediti još jedna analiza u ožujku koja bi trebala odgovoriti na pitanje je li doista shvaćeno što bi trebala biti Hrvatska koja ulazi u EU. Ovdje se radi o Europi u nama. Taj uvjet, međutim, neće biti izravno vezan za Gotovinu, nego za ukupno raščišćavanje kriminala i njegovih veza s politikom. Dakle, čišćenje ukupnog sigurnosnog sustava, koji uključuje i policiju i obavještajne službe, nesumnjivo će biti jedan od glavnih uvjeta. Drugim riječima, neće biti presudno hoće li Gotovina biti uhićen ili ne kao što se to danas tvrdi. Ako sustav ne bude uspostavljen, te ako nastavi djelovati u sprezi s kriminalnim miljeom, onda nema nade ni da će se taj europski projekt realizirati.

NACIONAL: Najavljujući da HNS neće odustati od zahtjeva za osnivanje istražnih povjerenstava u Hrvatskom saboru za premijera Ivu Sanadera i ministra Miomira Žužula, uključujući i ono koje se odnosi na vas i predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića, Antun Kapraljević je izjavio da ta stranka nije prihvatila zamolbu predsjednika SDP-a Ivice Račana da odustane od tog prijedloga. Je li na pomolu novi nesporazum u oporbi?

Kada je bilo najavljeno osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za mene i predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića, za što se odlučio premijer Sanader, smatrali smo da je normalno da i mi zatražimo osnivanje istražnog povjerenstva koje će obraditi slučaj premijera Sanadera i ministra Žužula. Uostalom, takva istražna povjerenstva u pravilu su instrument oporbe, a premijer Sanader mu je očito pribjegao jer se pokazalo da nadležni državni organi nemaju nikakve dokaze kojima bi se mogla potkrijepiti sva ta blaćenja koja u javnost iznose HDZ i HSP.

Što se HNS-a tiče, mi smo pristali na prijedlog da povučemo svoj zahtjev, ali pod uvjetom da nadležni državni organi, policija, državno odvjetništvo, porezna uprava, pa i saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preuzmu te slučajeve i daju svoje ocjene u precizno određenom roku. Što se mene osobno tiče, posve mi je jasno da je premijer u nedostatku bilo kakva dokaza odlučio cijelu priču prebaciti na politički teren istražnog povjerenstva koje nema precizno definirana pravila. Time se otvara prostor za nastavak tradicije klevetanja i blaćenja koja traje još od početka devedesetih kada sam na izborima odbio biti kandidat HDZ-a, te postati član vlade.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika