12.07.2011. / 14:54

Autor: Nacional.hr

Pušenje bi moglo biti zdravo za zglobove i hrskavicu?

Istraživanje australskih znanstvenika objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatism, je obuhvatilo 11,000 starijih muškaraca i pokazalo da su muškarci koje puše 48 godina i više za 42 do 51 posto imali manje šanse da će im trebati operacija zglobova, nego muškarci koji nikada nisu pušili

IlustracijaIlustracijaNovo istraživanje je pokazalo da bi pušenje osim štetnih učinaka moglo imati i pozitivne učinke na zdravlje, prenosi Huffington Post.

Zna se da je pušenje štetno za zdravlje i da uzrokuje rak pluća, srčane bolesti, moždani udar, no u novom istraživanju je otkriveno da je pušenje dobro za zglobove i da, ako ste pušač, manje su vam šanse da ćete zatrebati operaciju zglobova, nego nepušačima. Istraživanje australskih znanstvenika objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatism, je obuhvatilo 11,000 starijih muškaraca i pokazalo da su muškarci koje puše 48 godina i više za 42 do 51 posto imali manje šanse da će im trebati operacija zglobova, nego muškarci koji nikada nisu pušili.

Nije otkriven pravi uzrok ovome, no znanstvenici smatraju da bi se tajna mogla kriti u nikotinu jer su istraživanja na ljudskom i životinjskom tkivu pokazala da nikotin stimulira stanice u hrskavici zgloba, što može smanjiti težinu osteoartritisa. Zbog ovog otkrića znanstvenici žele istražiti mehanizam djelovanja nikotina na hrskavicu kako bi se razvile nove metode borbe protiv oštećenja zglobova.

Usprkos ovom otkriću, znanastvenici upozoravaju da se za zdravlje zglobova ne preporučuje pušenje, već da će ovo otkriće biti korisno isključivo za pronalazak novih načina liječenja ili očuvanja zglobova.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika