12.07.2011. / 19:45

Autor: Hina

CIA lažnim akcijama cijepljenja tražila Bin Ladenov DNK

CIA nije htjela komentirati taj podatak objavljen u vrijeme kad su odnosi između Washingtona i Islamabada ionako nategnuti

Kuća u kojoj je Bin Laden BoravioKuća u kojoj je Bin Laden BoravioAmerička obavještajna agencija CIA organizirala je lažne programe cijepljenja u pakistanskome gradu Abbottabadu ne bi li došla do DNK obitelji Osame bin Ladena, objavili su u utorak britanski mediji.

Dnevni list Guardian kaže kako su agenti CIA-e angažirali jednoga pakistanskog liječnika koji je organizirao cijepljenje. Po pisanju Guardiana, taj je liječnik poslije uhićen.

CIA nije htjela komentirati taj podatak objavljen u vrijeme kad su odnosi između Washingtona i Islamabada ionako nategnuti.

Vođu Al Kaide u kući u Abbottabadu ubili su amerčki komandosi 2. svibnja.

Odnosi između SAD-a i Pakistana odonda su se pogoršali, a mnogi se u SAD-u pitaju kako je Bin Laden mogao godinama neotkriven živjeti u Pakistanu, u mjestu tako blizu glavnome gradu.

U sklopu ekstenzivnih priprema za akciju u kojoj je ubijen Bin Laden, CIA-ini agenti angažirali su pakistanskog liječnika Shakila Afridija da bi organizirao akcije cijepljenja u Abbottabadu jer se vjerovalo da se Al Kaidin čelnik ondje krije, piše Guardian.

"Ne zna se je li CIA uspjela doći do DNK Bin Ladena, ali jedan je izvor dao naslutiti da operacija nije uspjela", piše list.

BBC je objavio kako je liječnik koji je djeci u zgradi u kojoj je bio Bin Laden dao cjepivo protiv dječje paralize, uhićen neposredno nakon operacije 2. svibnja.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika