13.07.2011. / 14:23

Autor: Nacional.hr

Teško se koncentrirate na poslu? 5 savjeta za bolju pažnju

Najjednostavniji način za poboljšanje pažnje je da dopustite da vam um odluta na par trenutaka jer se pokazalo da pauze tijekom obavljanja nekog posla poboljšavaju koncentraciju nakon što se tom poslu ponovno vratite

IlustracijaIlustracijaTrenirajte mozak

Neke studije su pokazale da je treniranje mozga dobar način za povećavanje koncentracije. Studija sa Sveučilišta Duke je pokazala da su djeca koja su radila vježbe za treniranje mozga imala bolje pamćenje, što utječe na koncentraciju i pažnju. I druga istraživanja su pokazala da su mentalne vježbe kod nekih osoba poboljšale koncentraciju, no još uvijek nije poznato koji su točno kognitivni i neurološki mehanizmi odgovorni za ovo poboljšanje, prenosi My Health News Today.

Dišite

Meditacija i vježbe disanja mogu pomoći kod poboljšanja koncentracije. Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa MIT-a je pokazalo da je nakon dva mjeseca treninga, u kojem su sudionici radili vježbe disanja, skeniranje mozga pokazalo povećanu aktivnost djelova mozga povezanih sa selektivnom pažnjom.

Povremeno konzumirajte kofein

Utjecaj kofeina na povećanje pažnje je temeljito istražen u više studija. Analizom tih studija otkrivena je veza između kofeina i koncentracije. Nakon konzumacije kofeina osobe su bile sposobne brže reagirati nego prije konzumacije kofeina. Razlog ovome je vjerojatno psihičko uzbuđenje koje stvara kofein i zbog kojeg je osobi lakše zadržati pažnju prilikom obavljanja nekog zadatka.

Napravite pauzu

Najjednostavniji način za poboljšanje pažnje je da dopustite da vam um odluta na par trenutaka jer se pokazalo da pauze tijekom obavljanja nekog posla poboljšavaju koncentraciju nakon što se tom poslu ponovno vratite. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Illinois je pokazalo da su sudionici koji su radili pauze tijekom rješavanja zadatka preko računala, imali bolje rezultate od sudionika koji su zadatak rješavali bez pauze.

Otkrijte što vas ometa

Jedan od načina da poboljšate koncentraciju je da otkrijete što to vašu koncentraciju ometa. Svatko se tijekom obavljanja nekog posla može nositi sa određenom količinom ometanja, no previše ometanja može utjecati na kvalitetu napravljenoga posla.

Vezane vijesti

Povraća mi se od toliko posla

Povraća mi se od toliko posla

"Jednostavno više ne mogu savladati sve to što se nagomilalo na mom stolu. Kad sjedim i vidim svo to brdo posla pred mnom, mogao bih povraćati" -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika