13.07.2011. / 20:03

Autor: Nacional.hr

Otkriven nuklearni otpad tajnog Hitlerovog programa stvaranja nuklearne bombe

Postoje glasine da su Nijemci u listopadu 1944. na baltičkom otoku Ruegenu prvi put testirali atomsku bombu, no te glasine nikada nisu potvrđene

IlustracijaIlustracijaNjemački stručnjaci za nuklearno oružje vjeruju da su u ruševnom rudniku blizu Hannovera pronašli nuklearni otpad koji je ostatak Hitlerovog programa stvaranja atomske bombe, prenosi Daily Mail.

Više od 126,000 bačvi nuklearnog otpada je pronađeno u starom rudniku 600 metara pod zemljom. Kruže i glasine da su uz bačve pronađena i spaljena i ozračena tijela njemačkih znanstvenika iz Drugog svjetskog rata koji su radili na stvaranju atomske bombe. Ovo otkriće je iznenadilo povjesničare koji su smatrali da njemački nuklearni program nije bio razvijen do te razine da je stvoren nuklearni otpad, a preplašilo je i lokalno stanovništvo zbog još svježeg sjećanja na događaje u Fukushimi. Greenpeace je reagirao tražeći da se objave tajni dokumenti povezani sa ovim otpadom, koji se zapečaćeni nalaze u Berlinu.

Devet mjeseci prije izbijanja Drugog svjetskog rata, u siječnju 1939. njemački kemičari Otto Hahn i Fritz Strassmann objavili se rezultate eksperimenta sa nuklearnom fisijom. Kasnije je fizičar Kurt Diebner predvodio tim znanstvenika koji su istraživali moguće vojne primjene nuklearne fisije. Do kraja rata, njemački znanstvenici su uspjeli u obogaćivanju urana, no ne zna se jesu li u ovome toliko daleko dogurali da bi mogli napraviti atomsku bombu.

Postoje glasine da su Nijemci u listopadu 1944. na baltičkom otoku Ruegenu prvi put testirali atomsku bombu, no te glasine nikada nisu potvrđene.

Vezane vijesti

Važan sastanak Irana i šestorke

Važan sastanak Irana i šestorke

Rusija će svog saveznika, Iran, pokušati nagovoriti da ostvari konkretan pomak u svezi sa spornim nuklearnim programom na važnom sastanku s… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 13.07.11. 22:39

IVAN SUPEK
..................................
Taj je sve znao o svemu tome


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika