13.07.2011. / 15:25

Autor: Nacional.hr

Supruge američkih predsjednika prisustvovale sprovodu Betty Ford

"Danas su milijuni žena njezini dužnici zato što se nikad niije bojala izreći istinu čak i o najosjetljivijim temama, uključujući njezinu borbu s alkoholom i lijekovima za bolove", rekla je Rosalynn Carter, prva amrička dama koja ju je naslijedila u Bijeloj kući

Betty Ford sa suprugom (Foto: Reuters/arhiva)Betty Ford sa suprugom (Foto: Reuters/arhiva)Supruge američkih predsjednika i drugi visoki državni dužnosnici SAD-a prisustvovali su sprovodu Betty Ford, izvještava Guardian.

Michelle Obama, Nancy Reagan, Hillary Clinton i bivši predsjednik SAD-a George Bush samo su neka od zvučnih imena koja su prisustvovala ceremoniji u Kaliforniji. Govornici su posebno pohvalili njene zasluge u ojačavanju uloge supruge prvog čovjeka Amerike i davanja njenog imena klinikama za odvikavanje od ovisnosti.

Betty Ford koja je preminula je u 93 godini u petak potaknula je javne rasprave o tabu-temama kao što su rak dojke, od kojeg je bolovala, kao i o ovisnosti o tabletama za bolove i alkoholu. Zalagale se je i za jednaka prava žena i muškaraca u svijetu.

"Danas su milijuni žena njezini dužnici zato što se nikad niije bojala izreći istinu čak i o najosjetljivijim temama, uključujući njezinu borbu s alkoholom i lijekovima za bolove", rekla je Rosalynn Carter, prva amrička dama koja ju je naslijedila u Bijeloj kući.

Tijelo će tijekom dana biti prebačeno u Grand Rapids u Michiganu, gdje će ju govorom ispratiti Lynne Cheney, supruga bivšeg američkog predsjednika Dicka Cheneya i povjesničar Richard Norton Smith. Očekuje se i dolazak bivše prve dame Barbare Bush. Tijelo će biti ukopano u četvrtak u predsjedničkom muzeju pokraj njenog supruga Geralda Forda, koji bi taj dan navršio 98 godina.

Vezane vijesti

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu su se složili oko potrebe suradnje kada je riječ o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika