13.07.2011. / 17:52

Autor: Ivan Pandžić

Performans Zelene Akcije i Prava na grad: Zdrpi i briši na Markovu trgu

Novi performance su izvele zelene i civilne udruge predvođene Zelenom Akcijom i Pravom na grad kao upozorenje na štetnost zakona

Sudionici performansaSudionici performansaIzmeđu zgrada Sabora i Vlade na Markovu trgu u Zagrebu niknula je kuća za prodaju. Investiror je Mafia Construction Unlimited, projekt je izradila tvrtka Tko je jamio jamio je, a nadzor se radi ovlaštena tvrtka: Ljudi smo, dogovorit ćemo se.

Iako je kuća izgrađena u sklopu šireg apartmanskog naselja "Zdrpi i briši" još nema građevnu dozvolu. Očekuje se da će je uskoro dobiti nakon što je od Vlade do Sabora, pored novoizgrađene kuće prošao u drugo čitanje paket građevinskih zakona: Izmjene Zakona o gradnji i Zakon o legalizaciji bespravnih objekata. Sabor bi ovaj tjedan trebao konačno potvrditi oba zakona.

Novi performance su izvele zelene i civilne udruge predvođene Zelenom Akcijom i Pravom na grad kao upozorenje na štetnost zakona. Inače, prvi je o zakonima pisao Nacional u tekstu "Apartmanizacija bez granica: HDZ-ov zakon za betonizaciju obale".

Nevladine udruge i zeleni smatraju da se ovim zakonima nepovratno uništava prostor i izlazi ususret investitorima nauštrb lokalne zajednice i prirodnih resursa. Udurge smatraju da se ne smije dopustiti etažiranje objekata u turističkim zonama jer one trebaju služiti za razvoj turizma preko cijele godine i tako pridonosti lokalnoj zajednici. Smatraju da su tim odredbama koji omogućuju prodaju apartmana u nepravedan položaj stavljeni i investitori koji su gradili po zakonima.

Što se tiče legalizacije, smatraju da je nedopustiva legalizacija izvan građevinskih zona, te se omogućuje potencijalna korupcija, a sve radi populizma i dodvoravanja bespravnim graditeljima prije izbora.

Foto: Tomislav Smoljanović/NCL

Fotogalerija

  • Sudionici performansa
  • Zorislav Antun Petrović
  • Policija je legitimirala sudionike performansa

Vezane vijesti

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Zelena akcija u reakciji na pozitivno mišljenje Savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš termoelektrane "Plomin C"… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 13.07.11. 22:17

Ma pioniri maleni
Koja "predstava"
...............................
Najduzha predstava ikad
...................................
HDZ , Kako smo stvorili
HRVATSKU
...................................
A u stvari , lutkarska
...................................
Jer svi "glumci"
...................................
Samo su lutke na koncu
...................................
Lutkari..........KPJ !!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika