13.07.2011. / 19:42

Autor: Hina

Josipović: Ustavna je obveza suradnja vlade i predsjednika

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas prije svečane sjednice Skupštine zagrebačke županije da je suradnja predsjednika države i vlade ustavna obveza.

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas prije svečane sjednice Skupštine zagrebačke županije da je suradnja predsjednika države i vlade ustavna obveza.

Zamoljen za komentar ocjene premijerke Jadranke Kosor da je trač njegova tvrdnja da je zabranila svojim ministrima da se druže s njim, Josipović je rekao: "Ako ona to kaže, valjda je tako."

Premijerka je, naime, na novinarski upit je li istina da je stroga šefica, koja ministrima ne dopušta da razgovaraju i druže se s predsjednikom, danas ocijenila da je "ispod svake razine da komentira tračeve" jer to "nije dostojno ni funkcije predsjednika vlade ni predsjednika države".

Jospiović je kazao kako je bio običaj i dogovor s premijerkom da prije svakog službenog kontakta s ministrima traži njezinu dozvolu, ali i da je istina da neki ministri kontaktiraju i bez takve formalnosti.

"Ja bih rekao da nije dobro ovo što se događa jer ja doista ozbiljno shvaćam ustavnu odredbu o suradnji predsjednika Republike i vlade. Upravo zato kad pripremam neko putovanje, tražim da netko iz vlade bude sa mnom i da u pripremama sudjeluje netko iz vlade, a obrnuto nije bio slučaj", istaknuo je.

Dodao je da suradnju vlade i njegova ureda vidi i u tome što se o svakom političkom pitanju želi konzultirati. Podsjetio je da, kad putuje po zemlji, poziva klubove zastupnika da imenuju članove izaslanstva.

"Prema tome, mislim da bi bilo dobro da se razmisli malo o ustavnoj odredbi o suradnji i da se ne gleda samo jedna strana", kazao je.

Josipović je rekao da je premijerku pitao bi li ministar kulture Jasen Mesić bio njegov izaslanik na otvorenju Splitskog ljeta, ali mu je premijerka rekla da ne bi. Podsjetio je da su i ministri i župani znali biti izaslanici i dodao da i to pokazuje određen oblik suradnje i zajedništva.

"Žao mi je da se takvo nešto ovom prilikom nije dogodilo i ja sam onda za tiu prigodu odredio saborskog zastupnika", kazao je.

Na upit zašto je odabrao ministra Mesića, rekao je da je mislio da ga upravo ministar Mesić, po naravi stvari i svom resoru, može predstavljati, dodavši da predstavljaju istu državu.

"Ja ne mislim da je vlada jedna država, a ja druga", kazao je.

"Ustav kaže da moramo surađivati i prema tome ja se nadam da se gospođa premijerka neće ukopati u tom stajalištu da ministri ne trebaju predstavljati državu. Predstavljajući predsjednika države, de facto oni predstavljaju državu", ustvrdio je Josipović i izrazio nadu da će se suradnja obnoviti.

Podsjetio je da su više puta ministri bili njegovi predstavnici i izaslanici te ocijenio da je to dobra praksa jer pokazuje javnosti jedinstvo državnog vrha.

Na upit kako komentira reakcije dijela javnosti i braniteljskih udruga na smrt Đure Brodarca, rekao je da ne može ništa komentirati i dodao da "postoji struka koja će svoje reći".

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 13.07.11. 22:06

Pa i onak i ovak
...............................
Vidite se drugovi na
...............................
Sastanku CK KPH


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 13.07.11. 23:47

Josipovic je pre pametan za Jacu i njen HDZ. Covjek je jednostavno skolovan.


registracija
16/6/10

nosonja, 14.07.11. 08:16

Nije dovoljno biti školovan, za tako nešto treba imati dušu,urođeni osjećaj za pravdu ,kućni odgoj.....eno mnogi imaju ispred imena dr.mr.sci,,ali im džaba, kad su nekulturni divljaci.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika