14.07.2011. / 18:10

Autor: Hina

Iz Dodika opet 'proključao' šovinizam: "Muslimanima se ne može vjerovati"

Iz Dodikovog ureda medijima je dostavljeno priopćenje koje je uslijedilo kao reagiranje na raniju Cerićevu reakciju u povodu izjava predsjednika RS danih austrijskim medijima u kojima je muslimane odnosno Bošnjake u BiH opisao kao neprijatelje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je u četvrtak optužio poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafu Cerića za miješanje u politički život, a istodobno je uputio uvredu svim muslimanima kazavši kako im se "ne može vjerovati".

Iz Dodikovog ureda medijima je dostavljeno priopćenje koje je uslijedilo kao reagiranje na raniju Cerićevu reakciju u povodu izjava predsjednika RS danih austrijskim medijima u kojima je muslimane odnosno Bošnjake u BiH opisao kao neprijatelje.

"Mi ne vjerujemo u dobre namjere muslimana. Imamo potpuno negativno povjesno iskustvo. Nikada u povijesti Srbi, bosanski muslimani i Hrvati nisu bili na istoj strani", kazao je Dodik u razgovoru za bečki "Der Standard" objavljenom početkom tjedna.

Cerić je početkom tjedna, podsjećajući uz ostalo i na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te na Dodikovo nijekanje tog zlodjela od predsjednika RS zatražio javnu ispriku, a Dodik je uzvratio zaključkom kako poglavar Islamske zajednice u BiH nastupa kao političar.

"Cerićevo priopćenje najbolje pokazuje gdje u BiH stanuje rasizam i šovinizam", optužio je Dodik, tvrdeći kako su njegovi negativni komentari o muslimanima izvađeni iz konteksta i pogrešno intepretirani.

"Islamska zajednica na čelu sa svojim vrhovnim poglavarom reisu-l-ulemom Mustafom Cerićem potvrđuje da je upravo ona najvažniji politički subjekt kod Bošnjaka u BiH i da svojim djelovanjem ne pridonosi ni povjerenju, ni pomirenju naroda u BiH", napisao je Dodik uz tvrdnju kako vjerski lideri nemaju pravo iznositi politička stajališta.

"Negativno povijesno iskustvo nas opominje da ne smijemo vjerovati u dobre namjere muslimana", bez ikakve je ograde zaključio Dodik koji je i ranije skandalizirao javnost zaključkom kako "ne bi nikada dopustio da mu sudi sudac musliman".

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 14.07.11. 20:04

U potpunosti se slažem,......


registracija
16/6/10

nosonja, 14.07.11. 20:13

Ako mi je ičega žao onda je to što nismo oslobodili Banju Luku od dokazanih zločinaca, smrdljivih četnika.


registracija
3/6/11

skaraica, 14.07.11. 21:58

Obično nacističko smeće.


registracija
17/7/07

budjoni, 15.07.11. 01:48

Negativno povijesno iskustvo nas opominje da ne smijemo vjerovati u dobre namjere muslimana"

Nije Dodik naivan, on govori točno u skladu s europskom političkom pragmatikom u kojoj nema razumijevanja za "dobre namjere" muslimana.
Smatra se da takve ne postoje.
Jedini razlog zbog kojega BiH nije podijeljena je taj, što Europa nikako ne želi stvaranje muslimanske džamahirije kao klin zabijen u europsko tkivo.
Kad bi Europa imala razumijevanja za muslimane, kakvo očekuje od SR, već bi odavno bosanski muslimani imali svoju državu kao i Srbi.
I Hrvati bi dobili svoj dio.
Međutim, u ovakvim slučajevima načelo pravednosti ne vrijedi pišljiva boba.
Inzistira se pod svaku cijenu na održanju neprirodne zajednice, makar (kao što vidimo) između tri entiteta u BiH, vlada totalno nepovijerenje, mržnja i neprijateljstvo.
Dakle, idealni uvijeti za raspad umjetne tvorevine BiH.
Sasvim sigurno ni jedna strana ne teži zajedništvu u jedinstvenoj državi, iako načelno svi pričaju drukčije.
Dodiku bih jedino dao za pravo da popovima nije mjesto u politici.
Bilo muslimanskim, bilo kršćanskim.


registracija
26/9/09

Sulc, 15.07.11. 02:33

Bosna i Hercegovina je bivša Jugoslavija "u malom" i zato nema daljne stabilnosti na Balkanu bez jačanja te države. Isto tako nema ni mira na Balkanu ako neko želi tu zemlju da rasparča.


registracija
25/6/10

vidra, 15.07.11. 06:32

Jedino rješenje za BiH je kopija onog Austro-Ugarskog modela, nešto malo osuvremenjenog i prilagođenog sadašnjem trenutku na globalnom planu.


registracija
7/1/11

djani, 15.07.11. 18:59

Nosonjo,došlo ti iz guzice u glavu šuplju,a što ja pišem ovdje i komu pišem da tek sada kužiš,šupljoglavče imbecilni


registracija
7/1/11

djani, 15.07.11. 19:00

obično se smrdi ovako šepire kada prežive ustaški nalet.

Dobili koridore ,izvukli glave i sada pjene kao sanitar,da im nebi prisjelo


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 15.07.11. 21:58

Milorade,Milorade,da nije bilo Engleza ne bi bilo ni tebe,Hrvati su vas vec skoro istjerali iz vase "Metropole".


registracija
7/1/11

djani, 17.07.11. 19:41

nosonja ,jel znaš što ti mislim reći ?
sve ti...........


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika