15.07.2011. / 12:34

Autor: Nacional.hr

Na posljednjem letu Atlantisa, uz astronaute, letjeli i mobiteli

Povezujući SPHERE satelite s pametnim telefonima automatski ih činimo inteligentnijima. Uz Nexus S SPHERES će imati ugrađenu kameru za fotografije i video zapise, senzor za pomoć pri inspekcijama, moćnu računalnu jedinicu za izračune te Wi-Fi povezivost koju ćemo koristiti za prijenos podataka između svemirske stanice i kontrole misije u stvarnom vremenu

Nexus S otišao je u svemir Nexus S otišao je u svemir Samsung Mobile i Google objavili su kako je Nexus S dio „posade" na posljednjoj NASA-inoj letjelici poslanoj u svemir.

Googleov Nexus S dio je istraživanja kojim će se opremiti mali, samostalno leteći satelit nazvan SPHERES (Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites) kojeg koriste astronauti u svrhu postizanja šireg spektra mogućnosti te bolje komunikacije između zemlje i neba. Nexus S prvi je komercijalni pametni telefon s NASA-inim certifikatom za let u svemirskoj letjelici i za upotrebu na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Za potrebe eksperimenta sateliti SPHERE opremljeni pametnim telefonima koristit će se kao roboti na daljinsko upravljanje kako bi provodili unutrašnja ispitivanja i inspekcije stanice, snimali fotografije i video zapise mobilnom kamerom te istražili na koji način roboti mogu poboljšati buduća ljudska istraživanja.

Činjenica da je Nexus S dio satelita SPHERE doprinijeti će mogućnostima svakog pojedinog satelita te istovremeno dodatno povećati NASA-ino razumijevanje i istraživanje svemira. DW Wheeler, glavni inženjer grupe Intelligent Robotics u NASA-inom istraživačkom centru Ames u Moffett Fieldu u Kaliforniji, objašnjava: „Povezujući SPHERE satelite s pametnim telefonima automatski ih činimo inteligentnijima. Uz Nexus S SPHERES će imati ugrađenu kameru za fotografije i video zapise, senzor za pomoć pri inspekcijama, moćnu računalnu jedinicu za izračune te Wi-Fi povezivost koju ćemo koristiti za prijenos podataka između svemirske stanice i kontrole misije u stvarnom vremenu."

„Samsung je ponosan što je Nexus S izabran za NASA-inu posljednju letjelicu poslanu u svemir i postao dio povijesnog događaja", rekao je Dale Sohn, predsjednik Samsung Mobilea. „Istraživanje koje se obavljaju sateliti SPHERES koristeći Nexus S pomoći će nadzoru i komunikaciji sa Međunarodnom svemirskom postajom."

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika