16.07.2011. / 17:30

Autor: Hina

U Puli je sve spremno za večerašnje otvaranje filmskog festivala

Sve je spremno za večerašnje svečano otvaranje 58. Festivala igranog filma u Puli na kojem će se u idućih sedam dana u glavnoj sekciji Nacionalnog programa prikazati deset, a u sekciji manjinskih koprodukcija devet filmova, istaknula je ravnateljica Zdenka Višković-Vukić na današnjoj konferenciji za novinare direkcije Festivala.

Foto: Duško Marušić/PIXSELLFoto: Duško Marušić/PIXSELLSve je spremno za večerašnje svečano otvaranje 58. Festivala igranog filma u Puli na kojem će se u idućih sedam dana u glavnoj sekciji Nacionalnog programa prikazati deset, a u sekciji manjinskih koprodukcija devet filmova, istaknula je ravnateljica Zdenka Višković-Vukić na današnjoj konferenciji za novinare direkcije Festivala.

Iskustvo gledanja vrsnih, kako nacionalnih tako i stranih, filmova pod otvorenim zvjezdanim nebom obrgljeni Arenom nezaboravan je događaj i doživljaj, ustvrdila je.

Kazala je da su po prvi put svi filmovi u glavnoj sekciji Nacionalnog programa snimljeni na digitalnom mediju te da će biti prikazani na najsuvremenijem i tehnički najnaprednijem projekcijskom sustavu. Ocijenila je kako je to događaj koji će se zasigurno pamtiti u povijesti hrvatskog filma i kinematografije.

Umjetnički direktor Festivala Zlatko Vidačković ustvrdio je kako je ovogodišnji Festival programski najveći u protekla dva desetljeća hrvatske državnosti i to u svim segmentima.

"Nakon skromnijih devedesetih, kada se ipak i u teškim godinama uspio sačuvati festivalski plamen, njegovo drugo desetljeće obilježila je internacionalizacija, a posljednjih pet godina organizacijska i financijska konsolidacija", kazao je Vidačković.

Novinarima je predstavljen i ocjenjivački sud međunarodnog programa koji će dodijeliti Zlatnu Arenu za najbolji film, za najboljeg redatelja i za najbolje glumačko ostvarenje.

Gost konferencije za novinare bio je jedan od najuglednijih svjetskih filmskih redatelja James Ivory koji je izrazio zadovoljstvo što se u sklopu Festivala prikazuje njegova restrospektiva filmova.

"Ovo nije prvi put da sam u Hrvatskoj ali mi je prvi put da sam u Puli. Počašćen sam što ću večeras primiti nagradu za životni doprinos filmskoj umjetnosti", kazao je James Ivory.

Vezane vijesti

'Prošlo je vrijeme izgovora, za uspjehe i neuspjehe sami smo zaslužni'

'Prošlo je vrijeme izgovora, za uspjehe i neuspjehe sami smo zaslužni'

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je na današnjemu predizbornom skupu Kukuriku koalicije na pulskoj gradskoj tržnici da nam treba "jaka država… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika