17.07.2011. / 09:50

Autor: Hina

Parlament dopustio Chavezu da ode na Kubu na kemoterapiju

Venezuelanski parlament jednoglasno je u subotu odobrio predsjedniku Hugu Chavezu odlazak na Kubu na kemoterapiju, mjesec dana nakon operacije tumora u toj zemlji.

Hugo ChavezHugo ChavezVenezuelanski parlament jednoglasno je u subotu odobrio predsjedniku Hugu Chavezu odlazak na Kubu na kemoterapiju, mjesec dana nakon operacije tumora u toj zemlji.

Chavez je ranije objavio da je zatražio od parlamenta dopuštenje da otputuje u subotu na Kubu kako bi ondje nastavio liječenje raka koje obuhvaća kemoterapiju. "Tražim dopuštenje za odsutnost od subote, 16. srpnja, kako bih u Havani nastavio liječenje potrebno za potpuni zdravstveni oporavak", izjavio je Chavez novinarima, čitajući tekst zahtjeva upućenog parlamentu.

Venezuelanski ustav određuje da šef države mora zatražiti dopuštenje za odsustvo iz zemlje duže od pet dana.

Chavez je odbacio zahtjev oporbe da privremeno preda upravljanje državom potpredsjedniku Eliasu Jaui tijekom izbivanja. Umjesto toga, on je na Jauu i ministra financija Jorgea Giordania prenio dio ovlasti koje se tiču proračunskih pitanja.

Predsjednik ne traži dopuštenje da napusti svoje dužnosti. On ostaje šef države i vlade i nastavlja obnašati sve svoje dužnosti šefa države u bilo kojem dijelu svijeta, ocijenio je tijekom rasprave u parlamentu zastupnik vladajuće većine Carlos Escarra.

Oporba je istaknula da bi zamjenik predsjednika trebao zamijeniti odsutnog šefa države te da Hugo Chavez ne može s Kube obnašati svoju dužnost.

Chavez je u srijedu prvi put priznao da bi njegovo zdravstveno stanje moglo zahtijevati liječenje kemoterapijom, opovrgavajući istodobno glasine da boluje od raka debelog crijeva ili želuca.

Hugu Chavezu (56) odstranjen je kancerogeni tumor u području zdjelice 20. lipnja na Kubi, gdje je ostao mjesec dana prije nego se vratio u zemlju prošlog tjedna.

Vezane vijesti

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Svjetska i kubanska amaterska boksačka legenda Teofilo Stevenson, trostruki olimpijski pobjednik u teškoj kategoriji, umro je od srčanog udara u 60.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika