18.07.2011. / 15:50

Autor: Nacional.hr

'Previše vremena na Internetu može oštetiti mozak tinejdžera'

Uspoređivanje rezultata skeniranja je otkrilo atrofiju u sivoj tvari u mozgu ovisnika o Internetu. Otkrivene su i nepravilnosti u bijeloj tvari u mozgu. Promijene na mozgu su bile ozbiljnije što su više vremena studenti provodili na Internetu

IlustracijaIlustracijaLiječnici su otkrili atrofiju sive tvari u mozgu kod mladih koji previše vremena provode na Internetu. Atrofija se s vremenom pogoršavala i utjecala je na koncentraciju, pamćenje i sposobnost da se donose odluke, prenosi Daily Mail.

Kineski liječnici su skenirali mozak studentima u dobi od 19 godina koji su 13 i više sati dnevno, šest dana u tjednu, provodili na Internetu igrajući računalne igrice. Studenti su prije tog ispunili anketu i na temelju ankete je utvrđeno da su ovisni o Internetu. Rezultate skeniranja mozga liječnici su usporedili sa rezultatima skeniranja studenata koji su dnevno provodili manje od dva sata na Internetu. Uspoređivanje rezultata skeniranja je otkrilo atrofiju u sivoj tvari u mozgu ovisnika o Internetu. Otkrivene su i nepravilnosti u bijeloj tvari u mozgu. Promijene na mozgu su bile ozbiljnije što su više vremena studenti provodili na Internetu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu PLOS ONE, a smatra se da je u Kini oko 24 milijuna mladih ovisno o Internetu. Neurolozi su i prije upozoravali da bi mogla postojati veza između poremećaja pažnje i upotrebe Interneta i socijalnih mreža kod mladih. Liječnici smatraju da su ovi podatci alarmantni i da bi na ovom području trebalo napraviti dodatna istraživanja.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 18.07.11. 15:53

Nemaju oni toliko mozga.Bez brige.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika