Objavljeno u Nacionalu br. 479, 2005-01-18

Autor: Berislav Jelinić

NOVI SUKOB UNUTAR SDP-a

Za obračun s Bandićem SDP čeka kaznene prijave

Prošlotjedna smjena ravnatelja bolnice Sveti duh Dalibora Krpana, iza koje je navodno stajao zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić, pokrenula je novi okršaj u SDP-u: sada se Bandićevi protivnici pouzdaju u dojave iz Državnog odvjetništva da se protiv Bandića spremaju kaznene prijave

Krugovi bliski vrhu SDP-a Nacionalu su potvrdili da će Bandićevi protivnici u SDP-u stranačkom šefu Ivici Račanu predložiti da Bandića uoči lokalnih izbora marginalizira.Krugovi bliski vrhu SDP-a Nacionalu su potvrdili da će Bandićevi protivnici u SDP-u stranačkom šefu Ivici Račanu predložiti da Bandića uoči lokalnih izbora marginalizira.Prošlotjedna smjena Dalibora Krpana s mjesta ravnatelja bolnice Sveti Duh u Zagrebu dodatno je podijelila SDP i inicirala nova oštra unutarstranačka prepucavanja oko stranačke strategije uoči lokalnih izbora. U četvrtak, samo nekoliko sati nakon što je Krpan naprasno smijenjen, SDP-ov Savjet za zdravstvo održao je trosatnu sjednicu na kojoj se oštro raspravljalo o mogućim štetnim posljedicama Krpanove smjene za SDP.

Sjednici je prisustvovalo 50-ak ljudi, a među njima su bili zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, brojni zastupnici SDP-a u zagrebačkoj gradskoj skupštini, neki mjesni stranački dužnosnici i neovisni medicinski stručnjaci. Željka Antunović osudila je Krpanovu smjenu, rekla da je bio dobar ravnatelj, te da pravih razloga za smjenu nije bilo. Zdravko Lončarec, bivši šef HZZO-a, složio se s njom. Zapažen i argumentiran govor o motivima i pozadini Krpanove smjene održali su i čelnik SDP-ova Savjeta za zdravstvo Nikica Gabrić i još neki prisutni liječnici.

Šandor Dembitz, zastupnik SDP-a u zagrebačkoj gradskoj skupštini, napao je Željku Antunović zato što je Krpanovu smjenu nedavno nazvala javnim linčem u režiji Milana Bandića i Zvonimira Šostara. Ona mu je rekla da će se o političkim posljedicama te odluke za SDP uoči lokalnih izbora unutar stranke uskoro ozbiljno raspravljati.

Krugovi bliski vrhu SDP-a Nacionalu su potvrdili da će Bandićevi protivnici u SDP-u stranačkom šefu Ivici Račanu predložiti da Bandića uoči lokalnih izbora marginalizira. Oni su uvjereni da će, vjerojatno u skladu s političkim signalima vladajućeg HDZ-a, Državno odvjetništvo i Uskok uskoro inicirati više postupaka protiv Bandića.

Bandićevi protivnici u SDP-u tvrde da su im pouzdani izvori bliski Državnom odvjetništvu dojavili da će se po završetku slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu za žene Bandić morati braniti od optužbi za sudjelovanje u nekoliko ozbiljnih afera tijekom svog mandata. Tvrde da će se suočiti s optužbama u aferi Zagrepčanka, te u aferi s izdavanjem oglasa “Istina je” u istoj aferi, nakon čega je tadašnji predsjednik Općinskog suda u Zagrebu protiv njega podnio kaznenu prijavu zbog pritiska na sud. Bandićevi protivnici tvrde da će Bandić mjerodavnim državnim tijelima uskoro morati objasniti i svoju ulogu u aferi sa spornom prodajom gradskog zemljišta tvrtki Croatia bus.

U dijelu SDP-a tvrde da je Državno odvjetništvo svojim ponašanjem već otvorilo prostor za ozbiljnu sumnju da određene slučajeve tretira po političkim napucima aktualne vlasti. Primjerice, tvrde da iako je prošlo više mjeseci od kaznene prijave protiv Bandića zbog oglasa “Istina je” iz afere Zagrepčanka, Državno odvjetništvo još ne pokazuje što je napravilo. Istodobno podsjećaju i da je za samo nekoliko dana Državno odvjetništvo istražilo kompleksan pravni slučaj o mogućem sukobu interesa Miomira Žužula u aferi Imostroj, samo zato što se unaprijed moglo pretpostaviti da će zaključci ići u prilog političkim interesima HDZ-a.

Bandićevi protivnici u SDP-u tvrde da bi Državno odvjetništvo otvaranjem spomenutih afera uoči lokalnih izbora bitno narušilo Bandićev rejting, ali i šanse SDP-a da pobijedi u Zagrebu. Oni tvrde da bi to odgovaralo HDZ-u, koji si nekoliko mjeseci nakon poraza na predsjedničkim izborima ne bi smio priuštiti novi debakl na lokalnim izborima. Zato će Bandićevi protivnici pokušati uvjeriti Račana da je za SDP dugoročno bolje što prije marginalizirati Bandića.

Račan, kao i uvijek, kalkulira. Međutim, u aferi Sveti Duh, koja je inicirala prvi otvoreni unutarstranački sukob i podijelila stranku uoči lokalnih izbora, neslužbeno je napao Gabrića zato što je za prošli četvrtak uopće najavio sjednicu Savjeta samo s jednom točkom dnevnog reda, raspravom o načinu Krpanove smjene. Krugovi bliski vrhu SDP-a tvrde da je Račan napao Gabrića zato što se uplašio da mu ta sjednica ne poremeti predizbornu kalkulaciju s formiranjem izborne liste SDP-a u Zagrebu, s kojom će stranka izići na lokalne izbore. Isti krugovi tvrde da Račan želi Bandića na vrhu te liste, ali da mu je zapravo potiho htio nametnuti najveći dio drugih članova te liste i ondje postaviti sebi odane ljude, čime bi donekle stavio pod kontrolu Bandićevo vođenje politike u Zagrebu.

Račan se zato navodno zbližio s Bandićem, te promijenio svoju retoriku i o aferi s Krpanovom smjenom. Isprva je upozoravao Šostara da će morati snositi odgovornost ako se Krpanova smjena loše odrazi na imidž stranke uoči lokalnih izbora. Potom je Račan kritizirao Željku Antunović, koja je za Nacional krajem 2004. izjavila da Bandić i Šostar koriste metode linča u zdravstvu, poput ministra zdravstva Andrije Hebranga, a samog Šostara nazvala je i kupcem ukradenih slika.

Nacional je detaljno opisao kako su Bandić i Šostar, njegov stranački poslušnik i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, pritiscima na Krpana uoči Božića izazvali prvi otvoreni unutarstranački sukob u SDP-u, što bi moglo ugroziti rejting SDP-a uoči lokalnih izbora u proljeće 2005.

Krpana je 9. prosinca Upravno vijeće bolnice izabralo da tu funkciju obnaša i u drugom četverogodišnjem mandatu koji bi mu trebao isteći 22. prosinca 2008., ali su Šostar i Bandić inicirali smjenu dijela članova Upravnog vijeća kako bi stvorili uvjete za naprasnu Krpanovu smjenu, nominalno zbog lošeg poslovanja. Njihovi stranački protivnici već su tada upozorili Nacional da se u pozadini krije njihova politička samovolja, a vjerojatno i neki materijalni interesi. Međutim, način njegove smjene u prošli četvrtak, a posebno proceduralni prijestupi tijekom tog postupka, otvorili su iste večeri nastavak oštrih stranačkih diskusija o mogućim lošim političkim posljedicama koje bi taj slučaj mogao donijeti SDP-u.

Poznavatelji prilika u SDP-u tvrde da većina Glavnog i Izvršnog odbora SDP-a misli da Bandić i njegova politika štete SDP-u, ali i razvoju demokracije u Hrvatskoj. Dio njegovih protivnika smatra da SDP u Zagrebu može pobijediti i bez Bandića na stranačkoj listi. Oni tome u prilog navode poražavajuće rezultate HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor u prvom krugu predsjedničkih izbora u Zagrebu, ali i neočekivano slab odaziv Zagrepčana na te izbore, iako je Bandić vodio Mesiću kampanju u Zagrebu. Neki Bandićevi protivnici smatraju da stranka u Zagrebu ne može pobijediti na lokalnim izborima bez Bandića na čelu liste, iako ih Bandić iritira. U SDP-u postoji i dio članstva, doduše najmanji, koji smatra da Bandić ne treba biti nositelj izborne liste čak i po cijenu gubitka lokalnih izbora u Zagrebu.

Dio Bandićevih protivnika smatra da ga stranka treba marginalizirati zbog političkih razloga, jer on šteti političkom imidžu stranke. Oni odnedavna najavljuju veći pritisak na Račana i zbog ostavki ministra vanjskih poslova Žužula, te člana gradskog poglavarstva Srećka Ferenčaka.

Bandićevi protivnici Račanu zamjeraju i što se u posljednje vrijeme više puta sastajao s premijerom Ivom Sanaderom, s kojim je razgovarao o mogućnosti zamrzavanja istražnih povjerenstava u Saboru, o sukobu interesa pojedinih političara u jeku afere Imostroj koja je prethodila Žužulovoj ostavci, te o nadzornom tijelu za pregovore o priključivanju Hrvatske EU.

Bandićevi protivnici sumnjaju da su se Račan i Sanader počeli dogovarati o formiranju velike koalicije SDP-a i HDZ-a, što je Račan nedavno demantirao. Oni vjeruju da će zagrebački SDP na čelu s Bandićem formirati predizbornu lokalnu koaliciju s HSP-om. Vjeruju i da bi nakon druge godine mandata aktualnog saborskog saziva moglo doći do prijevremenih parlamentarnih izbora, te da će se tada HDZ vjerojatno udružiti u koaliciju s HSP-om.

Bandićevi protivnici tvrde da će se, ostvare li se ta predviđanja, neizravno potvrditi nagađanja o početku formiranja velike koalicije SDP-a i HDZ-a, što bi, prema njima, krajnje štetilo političkom ugledu SDP-a. Zato misle da Bandića treba marginalizirati u zagrebačkom SDP-u, te da je to dugoročno najbolje rješenje za SDP.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika