Objavljeno u Nacionalu br. 479, 2005-01-18

Autor: Robert Bajruši

IZBORI 2005.

HDZ-ovci i saborski partneri protiv Sanadera

Jadranka Kosor nije uspjela animirati ne sve simpatizere HDZ-a, a Sanader je dodatno ljut što je nisu podržali koalicijski partneri iz Sabora i predstavnici manjina

Premda je vodstvo vladajuće stranke na sve načine pokušavalo stvoriti dojam kako je rezultat od 35 posto glasova uspjeh, već u nedjelju navečer dio dužnosnika u internim je razgovorima priznao da je postignuti rezultat zabrinjavajući, iako je oko 8Premda je vodstvo vladajuće stranke na sve načine pokušavalo stvoriti dojam kako je rezultat od 35 posto glasova uspjeh, već u nedjelju navečer dio dužnosnika u internim je razgovorima priznao da je postignuti rezultat zabrinjavajući, iako je oko 8Hrvatska demokratska zajednica i premijer Ivo Sanader doživjeli su u nedjelju, 16. siječnja, svojevrstan poraz koji bi mogao imati posljedice i na travanjskim lokalnim izborima. Premda je vodstvo vladajuće stranke na sve načine pokušavalo stvoriti dojam kako je rezultat od 35 posto glasova uspjeh, već u nedjelju navečer dio dužnosnika u internim je razgovorima priznao da je postignuti rezultat zabrinjavajući, iako je oko 80 posto HDZ-ovaca ipak glasalo za Jadranku Kosor. “Nismo uspjeli pridobiti čak ni sve svoje glasače, a kamoli one koji sigurno nisu uz Mesića. Sada se vidi da su bili u pravu svi koji su upozoravali da Jadranka Kosor ne može mobilizirati ni naše simpatizere, a nema govora o tome da je prihvatljiva za većinu hrvatskih građana”, rezignirano je jedan hadezeovac iz vrha Stranke za Nacional objasnio svoje viđenje izbora. Određen dio HDZ-ovih glasača nije se identificirao s Jadrankom Kosor, a i velik dio stranke od samog je početka bio protiv njezina izbora. Izborni rezultati pokazali su da je Jadranka Kosor osvojila 20-ak posto HDZ-ova glasačkog tijela, koje je u studenome 2003. stranci donijelo 35 posto glasova. Računica je išla u prilog njezinim protivnicima koji su tvrdili da će mnogo potencijalnih birača apstinirati od izbora ili čak podržati Mesića. Poraz Jadranke Kosor pokazao je još nešto – i uz snažan angažman predsjednika Vlade, HDZ u ovom trenutku uspijeva privući tek dio glasova građana koji glasuju za druge političke opcije. Stoga zbog poraza Jadranke Kosor donekle dolazi u pitanje i stranačka podrška Sanaderovoj politici u proteklih godinu dana. Ali kako je ona osobni Sanaderov izbor, nitko se unutar HDZ-a nije usudio javno usprotiviti, no čini se da vladajućoj stranci prijeti daljnja erozija. Očito je da ni žrtvovanje Miomira Žužula nije nimalo pomoglo u pridobivanju biračkog tijela, a Sanader je izgubio najjačeg saveznika u svom kabinetu. To bi za Sanadera mogao biti problem jer – tvrdi Nacionalov sugovornik – unutar HDZ-a postoje tenzije i nezadovoljstvo autokratskim vođenjem stranke.
Dodatni su problem za Sanadera nepouzdani koalicijski partneri koji su, osim posve marginalnog DC-a, redom podržali Mesića ili ravnodušno promatrali drugi krug predsjedničke utrke. Predstavnici Srba, Bošnjaka i ostalih manjina su, unatoč pritiscima iz HDZ-a, ipak podržali aktualnog predsjednika i pitanje je za koga će se opredijeliti u eventualnom sukobu Mesića i Sanadera. Tu nije kraj koalicijskih problema za premijera. Pouzdani politički izvori potvrđuju da su Milan Bandić i SDP vrlo blizu dogovora o suradnji sa Hrvatskom strankom umirovljenika u Gradu Zagrebu nakon lokalnih izbora, a HSU-ovi zahtjevi za većim beneficijama ionako teško opterećuju Vladu. Uspiju li zagrebački socijaldemokrati privući HSU, teško je vjerovati da bi ta stranka još dugo ostala u HDZ-ovoj Vladi.
Jedina je pozitivna stvar za Sanadera početak pregovora s Europskom unijom, ali teško je očekivati da će taj vanjskopolitički uspjeh biti dovoljan da se stabilizira položaj vladajuće koalicije. Iznimno je važna i izjava koju je o tome Nacionalu dao europski povjerenik za proširenje Ollie Rehn, koji je demantirao nagađanja po kojima bi eventualni prijevremeni izbori usporili ili zaustavili pregovore o pridruženju Uniji. Drugim riječima, tko god bio na vlasti u Hrvatskoj, pridruženja se nastavlja i neće se usporavati.
Zato je glavni Sanaderov prioritet priprema HDZ-a za lokalne izbore i pronalaženje stabilnog političkog partnera. Jedan od najbližih suradnika Ivice Račana potvrdio je u nedjelju za Nacional da nema šansi za stvaranje velike koalicije SDP-a i HDZ-a: “To ne dolazi u obzir jer SDP je najjača opozicijska stranka i ne kanimo spašavati HDZ. Uostalom, upravo je Račan formulirao ambiciozan plan povratka na vlast i obvezu osvajanja 33 posto glasova, što ćemo uspjeti zajedno s koalicijskim partnerima.”
Sanader sada ima samo jedan cilj – pripremiti stranku za lokalne izbore. Posve je očito da HDZ u najvećem broju gradova i županija neće moći samostalno sastavljati vlast i sada se nameće potreba stvaranja novih koalicija. Problem je vladajuće stranke u tome što se u nekoliko mjeseci politička scena u Hrvatskoj toliko promijenila da su moguće gotovo sve međustranačke kombinacije. HDZ više ne može računati ni na bespogovornu suradnju Hrvatske stranke prava koja je jedina važna desna stranka dovoljno jaka da osigura vladinu većinu, a vjerojatno i vlast u velikom dijelu lokalnih sredina.
Haespeovci su odlučili pričekati travanjske izbore i – ako osvoje više od 10 posto – namjeravaju dobro kapitalizirati takav rezultat. To znači da će, kako bi u koaliciji s pravašima osvojio vlast u županijama i važnijim gradovima, Sanader morati ponuditi Đapiću ulazak u Vladu, potvrdili su bliski suradnici predsjednika HSP-a.
To su barem tri ministarska položaja i dosta koncesija na nižim razinama za Đapićeve ljude. Cijena je visoka, ali i opravdana: Vlada više ne bi ovisila o volji umirovljenika i manjina, što pragmatični Sanader dobro zna. Zato i njemu odgovara najava HSP-ova političkog zaokreta u smjeru konzervativne proeuropske stranke iz čijeg će ponašanja biti eliminirane i posljednje natruhe NDH-nostalgije. Problem je za Đapića to što to mora učiniti neprimjetno, jer znatan su dio njegovih birača desničari i protivnici ulaska u EU koji ne prihvaćaju radikalnu promjenu pravaške ideološke matrice. Zasad se zna kako je za transformaciju HSP-a zadužen Mate Granić koji je preuzeo i zadatak da preobrazbu HSP-a predstavi inozemnim diplomatima u Zagrebu.
Uspije li HSP u tome, nakon lokalnih izbora mogao bi ući i u donedavno nezamislive koalicije s SDP-om. Zasad postoji načelna spremnost na nižim razinama, no Račanov suradnik tvrdi da je u budućnosti moguća i koalicija s HSP-om na državnoj razini. “Ako se doista transformiraju u konzervativnu stranku i pritom ne izgube svoje glasačko tijelo, ne vidim zašto ne bismo mogli surađivati. Ipak, zasad je vjerojatnija suradnja nakon lokalnih izbora koja će pokazati koliko je takva koalicija izvediva, a ostalo će se vidjeti u budućnosti”, smatraju u vodstvu socijaldemokrata.
Makar još ni u jednoj važnijoj stranci ne spominju mogućnost prijevremenih izbora, idući mjeseci bit će presudni za Sanaderovu vladu. S Jadrankom Kosor izgubio je i HDZ i Sanader mora povući jake poteze ako sebe i stranku želi održati na vlasti, s nadom da će početak pregovora s EU nesumnjivo podići rejting Vlade.

Jadranka Kosor: ‘Za moj neuspjeh krivi su mediji i HDZ-ove afere’

Premda prije ponoći kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor nije htjela davati izjave medijima, tijekom svog boravka u velikoj dvorani oko 22 sata ipak je pristala nakratko porazgovarati s Nacionalovim novinarom.
NACIONAL: Rezultati izlaznih anketa nisu u vašu korist. Jeste li ipak zadovoljni? – Zadovoljna sam, jer sam prva žena koja je ušla u drugi izborni krug, bila sam u kampanji s aktualnim predsjednikom koji je popularan političar u Hrvatskoj, koji je imao bonus predsjednika, i koji, uostalom, vodi svoju kampanju posljednjih nekoliko mjeseci, skoro već godinu dana. Od trenutka mog kandidiranja pa do početka kampanje imala sam vrlo malo vremena. Od početka pa do kraja kampanje nisam imala naklonost medija. Ušla sam u kampanju s negativnom popudbinom, nekim aferama koje su među ostalim opterećivale i moju kampanju, ali zadovoljna sam jer sam prema dosadašnjim rezultatima obranila boje stranke. Rezultati ovih izbora možda će čak biti bolji nego rezultati parlamentarnih izbora, uložila sam maksimum svoje snage, energije i znanja i napokon ono za što mislim da sam najviše zaslužna u ovoj kampanji jest da sam pokušavala nametnuti tolerantan dijalog argumentima i nisam nasjela na tempo koji su neki htjeli nametnuti, a to je bio dijalog ulice. Ja sam se tomu othrvala, ostala sam na razini za koju smatram da je jedina moguća u političkom životu i na to sam osobno ponosna. Osim toga, nametnula sam neke teme u kampanji, za razliku od drugih kandidata, pa i gospodina Mesića, i sve u svemu zadovoljna sam.
NACIONAL: Kampanja je u pojedinim dijelovima bila vrlo žustra. Je li vas ikad tijekom kampanje bilo strah? – Nije. Da me bilo strah, ne bih prihvaćala kandidaturu. Ja sam borbena žena.
NACIONAL: Jeste li ljuti na predsjednika Mesića? – Nisam ni uvrijeđena ni ljuta na njega, jedino što sam o njemu dobila sasvim novu sliku koja se temelji na onome što je govorio o meni, onome što mi je izrekao u sučeljavanjima, primjerice kad mi je tijekom posljednjeg sučeljavanja na Hrvatskom radiju poželio da budem mrtva. Smatram da sam realna žena, u politici sam već dugo i navikla sam na svašta. Ipak, vjerujem da svatko odgovara za svoje riječi i postupke i neke će stvari prije ili poslije svakomu stići na naplatu.
NACIONAL: Premijer Sanader je malo prije rekao da Hrvatska možda još nije spremna za predsjednicu. Postoji li mogućnost da se ponovno kandidirate za pet godina? – Vidjet ćemo. Kod svih velikih odluka u svom životu nisam prethodno jako puno razmišljala, jer nisam osoba koja radi planove za sljedećih nekoliko godina, kao što sam i ovu kandidaturu prihvatila u deset minuta kad mi je predsjednik stranke priopćio da sam ja njegov izbor, ili 1995. kad me predsjednik Tuđman pozvao u politiku, a kad sam imala manje od 24 sata za razmišljanje. Ušla sam u sve to, plivam kako znam i mogu i mislim da to sve bolje činim. I sve ovo jedno je veliko iskustvo, jer u ovoj je kampanji bilo ne udaraca ispod koljena, ispod pasa, nego po gležnjevima. Znala sam da me ništa lagodno ne čeka, da će biti puno mržnje, laži, ali zaprepastila me količina laži i uvreda.
NACIONAL: Kako se namjeravate odmoriti nakon kampanje? – Pa, nemam još neki plan, moram se najprije dobro naspavati. Samo dva, tri dana ću ostati doma, neću dulje, a onda se vraćam na posao. Prije toga se ipak moram odmoriti, srediti misli.
NACIONAL: Koliko ste spavali tijekom kampanje? – To je jako teško reći. Vrlo malo, jer je to bila kratka, ali vrlo naporna kampanja. Htjela sam obići cijelu Hrvatsku, tako da sam u prosjeku spavala pet sati. Spavala sam i u autobusu, koliko sam mogla, samo na većim udaljenostima, ali imala sam puno izlazaka, samo u jednom danu na deset mjesta, ali kad smo imali neku relaciju od sat, sat i pol, onda bih pokušala zaspati.
NACIONAL: Što vam je na kandidaturu i rezultate rekao vaš sin? – Moj sin samo želi da mama bude dobro i da uvijek u svemu ostanem zdrava, to je njegova najveća briga. Samo se za to brinuo, imam njegovu punu potporu, prema tome, što god bilo, on je uz mene. I danas mi je rekao “ti si na svoj način pobjednica”. Prema tome, za njega sam pobjednica u svakom slučaju.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika