20.07.2011. / 17:07

Autor: Kristina Gaćarić

Zagreb News i Nacional.hr pomažu: Životna borba malog Dominica

Drenažni prsluk Smart Vest svojim visokofrekventnim oscilacijama pomaže mobiliziranju sluzi u dišnim putovima te time poboljšava iskašljavanje plućnog sekreta, povećava plućni kapacitet oboljelih i smanjuje rizik od infekcija.

Dominic PitraDominic PitraDominic Pitra je četverogodišnji dječak iz Zagreba koji je prilikom poroda ostao bez kisika zbog čega ima oštećenje mozga i ishemijsku encefalopatiju. U prvim satima njegova života dobio je i epileptične napadaje te mu je dijagnosticiran jedan od najtežih oblika epilepsije Sindrom West. Pored toga Dominic ima cerebralnu paralizu i spastičnu kvadriplegiju koja mu uzrokuje ukočenost svih mišića i jake svakodnevne bolove. Zbog teškog oštećenja ne može se hraniti na usta, te ima ugrađenu gastrostomu (cjevčicu koja dovodi hranu direktno u želudac). Radi svih tih dijagnoza, kojih je ukupno 36, Dominic ima stalne respiratorne probleme koji zahtijevaju čestu hospitalizaciju jer svaka nova infekcija može uzrokovati kolaps pluća. Jasmina Pitra, Dominicova majka objasnila je da su im liječnici savjetovali kupnju Vest uređaja za drenažu koji bi značajno poboljšao Dominicovu kvalitetu života te smanjio brojne infekcija i hospitalizacije:

"Drenažni prsluk Smart Vest svojim visokofrekventnim oscilacijama pomaže mobiliziranju sluzi u dišnim putovima te time poboljšava iskašljavanje plućnog sekreta, povećava plućni kapacitet oboljelih i smanjuje rizik od infekcija."

Cijena Vest prsluka je 108,000,00 kuna, a HZZO ne pokriva ništa. Obitelj Pitra do sada je putem donacija od prijatelja i obitelji uspjela skupiti 13, 000,00 kuna što je daleko od iznosa koji im je potreban: "Teško nam je tražiti pomoć, ali na žalost svjesna sam da mi to sami ne možemo financirati te smo stoga prisiljeni tražiti pomoć", rekla je Jasmina Pitra. Jasmina i njen suprug Vanja, imaju i dvogodišnju kćer Tiu, žive u malom stanu u Folnegovićevom naselju iz kojeg ih je Grad htio deložirati, ali su to uspjeli odgoditi. "Kad se sve ovo počelo događati s Dominicom liječnici su nas uvjeravali da nije ništa strašno i da samo trebamo puno vježbati s njim. Odlazili smo s Dominicom na brojne fizikalne terapije, ali na žalost s vremenom se pokazalo da se radi o velikim oštećenjima mozga. Iako suprug i ja imamo solidna primanja, zbog Dominicove bolesti smo u brojnim kreditima i zaista nam treba pomoć kako bismo mu olakšali svakodnevne patnje", objasnila je Jasmina Pitra. Dominicovi roditelji otvorili su i internetsku adresu na kojoj su iznijeli detalje o njegovoj bolesti te zahvalili svima koji su im do sada pomogli www.dominicpitra.bloger.hr

DOMINIC PITRA

ZINKE KUNC 2
10 000 ZAGREB, HRVATSKA
Račun: 2360000-3236864403
IBAN:HR9023600003236864403
SWIFT CODE : ZABAHR2X

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika