21.07.2011. / 19:42

Autor: Hina

MojPosao: Kad na poslu ne rade zaposlenici najviše surfaju i čitaju vijesti

Većina ispitanika, 67 posto, uspjeva od nadređenih sakriti svoj nerad, dok od njih 33 posto 'uhvaćenih' u neradu većina ili 80 posto nije snosila posljedice

Kad ne radimo, surfamo internetomKad ne radimo, surfamo internetomGotovo svi ispitanici u istraživanju portala MojPosao, ili njih 95 posto, priznali su da dio radnog vremena troše na aktivnosti nevezane za posao.

Pritom najviše ispitanika, 85 posto, troši to vrijeme na internetu, slijedi druženje s kolegama (57 posto), te privatno dopisivanje sms-om ili emailom (48 posto). Trećina ih obavlja privatne telefonske razgovore, a petina privatne poslove izvan ureda.

Najviše ispitanika, 30 posto, troši 45 minuta dnevno na aktivnosti nevezane za posao. Njih 26 posto navodi da na to troši jedan do dva sata, a 11 posto svega 15 minuta, pokazalo je najnovije srpanjsko istraživanje portala MojPosao pod naslovom "Što radimo na poslu kad ne radimo" provedeno je na 600 ispitanika.

Kao razlog trošenja radnog vremena na ne-poslovne aktivnosti, 77 posto ispitanika navodi da im je potreban povremen odmor od radnih zadataka. Gotovo trećina ili 31 posto kaže da im je na poslu dosadno, a njih 21 posto objašnjava to nedovoljnom plaćom pa se tako osvećuju poslodavcu.

Dosta visok postotak, 48 i 47 posto, pritom smatraju da ne-poslovne aktivnosti ne utječu na njihovu produktivnost na poslu odnosno da ju poboljšavaju, a samo ih 5 posto misli obrnuto.

Pri privatnom surfanju internetom na radnom mjestu, na što 27 posto zaposlenika utroši od 15 do 60 minuta, najviše ih, 85 posto, posjećuje stranice vijesti, 47 posto razne edukative stranice, a društvene mreže njih 33 posto. Novi posao pritom na internetu traži 17 posto zaposlenih, 15 posto ih planira putovanje, a 12 posto igra igrice.

U vezi druženja s kolegama na poslu većina ispitanika, 67 posto, na to utroši manje od pola sata, najčešće su to, u 81 posto slučajeva, razgovori unutar tvrtke, a njih 20-ak posto ide na kavi ili piće izvan tvrtke.

Privatne poslove izvan ureda za vrijeme radnog vremena obavljalo je 71 posto zaposlenih, od kojih 21 posto to čini nekoliko puta mjesečnom, a njih 10 posto više puta tjedno.

Većina ispitanika, 67 posto, uspjeva od nadređenih sakriti svoj nerad, dok od njih 33 posto 'uhvaćenih' u neradu većina ili 80 posto nije snosila posljedice. Smanjenje plaće je zbog toga dobilo 4 posto, a 16 posto usmenu opomenu.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika