Objavljeno u Nacionalu br. 485, 2005-03-01

Autor: Robert Bajruši

TAJNO RAČANOVO ISTRAŽIVANJE

SDP očekuje izbornu pobjedu u svibnju

Vodstvo SDP-a na rezultatima najvećih istraživanja ikada provedenog u Hrvatskoj, vrijednog 700 tisuća kuna, zasniva svoj novi predizborni optimizam: za iduće lokalne izbore najavljuju osvajanje skoro svih velikih gradova i težak udar na Sanaderovu Vladu

Milan Bandić i njegovi povjerljivi suradnici sigurni su da će dobiti više od 40 postoMilan Bandić i njegovi povjerljivi suradnici sigurni su da će dobiti više od 40 postoVodstvo Socijaldemokratske partije uvjereno je da će oporba na svibanjskim lokalnim izborima preuzeti gotovo sve velike gradove u Hrvatskoj i tako dovesti Sanaderovu vladu u bezizlazan položaj. Takav optimizam temelji se na rezultatima dosada najvećeg istraživanja u Hrvatskoj, na 13.000 ispitanika, koje je provela agencija Puls i prema kojem SDP i njegovi koalicijski partneri mogu osvojiti sva gradska središta osim onih u Slavoniji. Istok države i dalje je naklonjen HDZ-u i oporba je manje-više odustala od pokušaja ovladavanja Slavonijom.

Nacionalovi novinari imali su priliku vidjeti veći dio tajne ankete čije cjelovite rezultate imaju samo Ivica Račan i nekoliko njegovih najbližih suradnika. Po njemu socijaldemokrati sigurno osvajaju Zagreb, Rijeku, Split, sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku, a zahvaljujući sporazumu s IDS-om, pobjeda je osigurana i u Istri. Račanovom odlukom, Pulsova anketa već se dva mjeseca drži u tajnosti i lokalnim stranačkim vodstvima poznati su samo rezultati u njihovim županijama. Mnogi među njima smatraju da je razlog tolike konspiracije golema cijena od 700.000 kuna, koliko je istraživanje plaćeno. Niz istaknutih esdepeovaca burno je reagirao doznavši da je potrošen toliki novac, iako se po već uvriježenom običaju samo nekoliko njih usudilo javno iznijeti kritike. Ostali su primireni riječima da je za potrošenih 700.000 kuna SDP dobio čvrste dokaze da će na lokalnim izborima trijumfirati nad HDZ-om.

Prikupljeni rezultati znatno potvrđuju takvo stajalište, što su za Nacional potvrdili i bliski Račanovi suradnici. “Postižemo vrlo dobre rezultate i gotovo smo sigurni u trijumf u Zagrebu, Primorju, Zagorju, Međimurju, Koprivnici, u većini urbanih centara, i zato iduća dva mjeseca kampanju usmjeravamo na četiri grada gdje smo mi i HDZ podjednaki, Dubrovnik, Šibenik, Zadar i Veliku Goricu. Ako osvojimo vlast barem u dva od tih gradova, proglasiti ćemo izbornu pobjedu”, smatraju u SDP-u. Optimizam je pojačan i ispitivanjem javnog mnijenja koje je u ponedjeljak, 28. veljače, objavio Večernji list, prema kojem je na državnoj razini SDP s 26,7 posto pretekao HDZ koji dobiva 24,6, dok za Hrvatsku narodnu stranku glasuje 9,8 a HSP 8,3 posto građana.

Pulsovo istraživanje pokazuje da će socijaldemokrati zadržati vlast u Zagrebu, gdje osvajaju najmanje 24 posto, dok za HDZ glasuje 19 posto. Velik skok u glavnom gradu napravili su pravaši koji dobivaju 11 posto, a HNS i Hrvatska stranka umirovljenika po 9 posto. Uzme li se u obzir sinergijski učinak zajedničkog izbornog nastupa liste SDP-HSS-HSU, Milan Bandić i njegovi povjerljivi suradnici sigurni su da će dobiti više od 40 posto, što im možda osigura natpolovičnu većinu. Time bi bile uslišane želje zagrebačkog dogradonačelnika da više ne mora surađivati s HNS-om, a izbjegao bi se rizik ulaska u koaliciju i s Hrvatskom strankom prava. Bandić ima potpunu podršku u stranci i čak su neki njegovi oponenti potvrdili za Nacional da bi sukobljavanje s čovjekom kojeg Zagrepčani podržavaju bilo politička besmislica. Središnjica SDP-a ? koja Bandića pretjerano ne voli ? sada ga potpuno podržava u konfrontaciji s narodnjacima, čije ponašanje u Zagrebu ocjenjuju kao neprihvatljivo ucjenjivanje. Dodatnu potvrdu Bandić je dobio u internoj anketi gdje ga kao gradonačelnika podržava polovica ispitanika, dok Neven Mimica dobiva 18, Vlasta Pavić 12, a Antun Vujić10 posto glasova. Uspije li pobijediti i opet postati gradonačelnik, Bandiću će uspjeti najveći politički povratak posljednjih godina u Hrvatskoj.

Rijeka je također je sigurna za esdepeovce koji u njemu dobivaju 26 posto, što će Vojku Obersnelu vjerojatno osigurati novi mandat gradonačelnika. Kad je 2000. Slavko Linić otišao za potpredsjednika Račanove vlade, rijetki su smatrali da će ga Obersnel uspjeti zamijeniti. No u ovih pet godina on i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina potpuno su se osamostalili, na važne položaje postavili svoje ljude i sada vladaju jednom od najrazvijenijih regija. U koaliciji sa strankama lijevog centra imaju realne izglede zadržati vlast i u Rijeci i u županiji, gdje Komadina samostalno dobiva 23 posto glasova.

U SDP-u predviđaju da će se glavna izborna borba voditi za Dalmaciju. Pritom zasad najveće izglede imaju u Splitu, u kojem socijaldemokrati samostalno osvajaju 20 posto, HDZ 17 a HSP 11 posto. Ali u Splitu na izbore izlazi velika koalicija SDP-HSS-HNS, koju će vjerojatno podržati i umirovljenici što bi ? smatraju na Iblerovu trgu ? moralo biti dovoljno za pobjedu. Problem bi mogao nastati oko kandidata za gradonačelnika, jer je većina glasača podržala Marina Jurjevića, dok stranački vrh forsira dogradonačelnika Borisa Urbića i bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića. Sličan problem je i u Šibeniku, gdje je Ivan Ninić dobio više glasova od sva tri protukandidata zajedno, ali Račan bi na položaju gradonačelnika radije vidio bilo koga samo ne tog pripadnika SDP-ova lijevog krila. Unatoč unutarstranačkim sukobima, socijaldemokrati u Šibeniku imaju20, a HDZ samo 23 posto, dok su druge stranke podjednako snažne, HSU 8, a HSS, HNS i HSP po 6 posto. Kako su u Šibeniku pri kraju dogovori o stvaranju velike koalicije, Račanovi suradnici smatraju da će vratiti vlast u tzom gradu.

Mnogo su manji izgledi ? priznaju u SDP-u ?u Zadru, gdje osvajaju samo 12 posto, za razliku od HDZ-a koji podržava 31 posto Zadrana, dok HSP dobiva 12 posto. Donedavno su vjerovali da bi kandidiranje Ingrid Antičević-Marinović za gradonačelnicu podignulo rejting, no ona je odbila povratak u Zadar. Bivša ministrica pravosuđa više se ne želi baviti lokalnom politikom, a kako SDP u Zadru nema političara koji može računati na značajnu potporu, izgleda da bi taj grad mogao ostati u vlasti HDZ-a. Iako i u Dubrovniku vodi HDZ s 30 posto, dok SDP ima 16, u SDP-u vjeruju da u koaliciji s HSS-om i HNS-om mogu pobijediti. Gradonačelnički kandidat je Ivo Margaretić, bivši sindikalist prema kojem je stranačko vodstvo prilično suzdržano.

Pulsova anketa potvrdila je da će SDP morati sklapati velike koalicije želi li pobijediti u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj. U Karlovcu je pojedinačno i dalje najjači HDZ s 27 posto, dok SDP osvaja 18, HSP 11, a HSS i HNS po 7 posto. Slično je i u Sisku gdje je za HDZ 24 posto građana, a drugo mjesto drže pravaši sa 16-postotnom podrškom. SDP je s 15 posto treći, a prag prelaze HSU s 9 i HSS sa 7 posto glasova. Kakva depresija vlada u Sisku, pokazuje i podatak da se čak 77 posto stanovnika izjasnilo da živi loše.

U Varaždinu čak tri stranke osvajaju po 16 posto ? SDP, HNS i HDZ ? dok HSS podržava 11 posto stanovnika. To znači da će vjerojatno pobijediti, kao i u Čakovcu i Koprivnici gdje je Zvonimir Mršić kandidat za gradonačelnika. Premda Tonino Picula nije želio biti kandidat za šefa izvršne vlasti u Velikoj Gorici, zbog značaja ovog grada morao je prihvatiti tu ulogu. SDP sa 16 posto zaostaje za HDZ-om, dok je treći HSP s 11 posto glasova.

Opozicija najlošije prolazi u Slavoniji i istraživanje pokazuje da će HDZ pobijediti u Vukovaru, Vinkovcima i Slavonskom Brodu. Posebno loš rezultat postignut je u Osijeku, u kojem SDP ima samo 10 posto i zaostaje i za HSP-om koji podržava 13 posto stanovnika. HDZ u tom ispitivanju javnosti ima više od 26 posto i gotovo je sigurno da će dobiti gradonačelnika. U osječko-baranjskoj županiji mogao bi nastati skandal jer su neki tamošnji esdepeovci za Nacional najavili kandidiranje Željka Malevića, u prošlosti glavnog esdepeovca Slavonije. Nakon sukoba s Matom Arlovićem, Malević je smijenjen s vodećih funkcija i proteklu godinu potpuno se pasivizirao. Sada njegovi pobornici najavljuju da će ga istaknuti kao kandidata za župana, čak ako zbog toga Račan raspusti tamošnje stranačke ogranke. Drugim riječima, najjača opozicijska stranka u svibnju očekuje pobjedu, a možda i raskole.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika