25.07.2011. / 16:45

Autor: Nacional.hr

Ovisni o internetu - Odricanje od interneta kao skidanje sa droga

Neki sudionici su odricanje od tehnologije koja omogućava pristup Internetu usporedili sa odvikavanjem od pušenja ili alkohola. Znanstvenici tvrde da je razlog tome to što tehnologija koja omogućava pristup Internetu, utječe na naša prijateljstva, način na koji komuniciramo, obiteljski život i posao

IlustracijaIlustracijaNovo istraživanje je otkrilo da se većina ljudi osjeća usamljeno i uznemireno kada nemaju pristup Internetu pa čak i pokazuju simptome slične onima koje imaju ovisnici prilikom odvikavanja od droga, prenosi Daily Mail.

U istraživanju koje je obuhvatilo 1,000 osoba je otkriveno da se 53 posto osoba uznemiri kada im je onemogućen pristup Internetu, a 40 posto osoba se osjećalo usamljeno kada nisu mogli na Internet. Prilikom istraživanja su ispitani stavovi sudionika o Internetu, pametnim telefonima i sličnim tehnologijama, a sudionici su morali i 24 sata provesti bez Interneta. Neki sudionici su odricanje od tehnologije koja omogućava pristup Internetu usporedili sa odvikavanjem od pušenja ili alkohola. Znanstvenici tvrde da je razlog tome to što tehnologija koja omogućava pristup Internetu, utječe na naša prijateljstva, način na koji komuniciramo, obiteljski život i posao.

Nedavno je na Sveučilištu Maryland napravljeno slično istraživanje tijekom kojeg su se dobrovoljci morali odreći slanja mailova, sms poruka, Facebooka, Twittera i novina. Znanstvenici su zabilježili da su zbog ovoga dobrovoljci imali fizičke i psihološke simptome slične onim koje imaju ovisnici kada se odvikavanju od droga ili cigareta.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika