25.07.2011. / 16:10

Autor: Nacional.hr

Prehrana bogata vlaknima štiti od bolesti debelog crijeva

Divertikularna bolest može dovesti do opstipacije, a u nekim slučajevima može rezultirati i smrću. U izvještaju British Medical Journala se tvrdi da osobama čija je prehrana bogata vlaknima prijeti manja opasnost da obole od divertikularne bolesti

IlustracijaIlustracijaPoznato je da je prehrana bogata vlaknima dobra za probavu, a dobra je i za divertikularnu bolest koja zahvaća debelo crijevo, prenosi Earth Times.

Divertikularna bolest može dovesti do opstipacije, a u nekim slučajevima može rezultirati i smrću. U izvještaju British Medical Journala se tvrdi da osobama čija je prehrana bogata vlaknima prijeti manja opasnost da obole od divertikularne bolesti. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Oxford je prilikom dugogodišnje studije sa više od 47,000 ispitanika otkrio da je sudionicima studije na vegetarijanskoj prehrani prijetio manji rizik da će oboljeti od divertikularne bolesti, nego sudionicima koji su konzumirali manje od 14 grama vlakana dnevno.

Otkriveno je i da se starenjem rizik od dobivanja ove bolesti povećava i da će nakon navršene 80-te godine života skoro svaka osoba patiti od ove bolesti. Znanstvenici smatraju da treba provesti dodatna istraživanja o ovome, no da je iz ovih rezultata očito da se osobe koje ne unose dovoljno vlakana prehranom izlažu riziku da obole od ove bolesti, pa se preporuča prehrana bogata cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem, kako bi probavni sustav bio zdrav.

Vezane vijesti

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Mnoge žene koje poznajem trude se biti što mršavije, odnosno, održavati svoju tjelesnu težinu što više u granicama koje su im zadali drugi ili su pak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika