Objavljeno u Nacionalu br. 819, 2011-07-26

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Nevenka Bečić uništila TV voditelja Stankovića

Ostat će vječna tajna kako je to uspjelo, kad se on za emisiju pripremao na uobičajeni način: hvatao se rukama za glavu i izgovorao mantru pojma nemam zašto sam je zvao, ni što ću je pitati

KRONIKA PULSKOG FESTIVALA
Četvrtak, HRT 1, 23.45

Isječci iz filmova, izjave režisera i glumačkog osoblja plus neke nejasne rečenice pokrivene neobaveznim prizorima iz festivalskog života - to se zove festivalska kronika. Filmovi su dvostruko pljuvani: činjenicom da se o njima govori, kao da je riječ o kongresu entomologa, u sitne noćne sate, a kad se i govori, onda u prvom planu nije bespomoćni film ojačan nekom suvislom novinarskim pristupom, nego ono što će tko o njemu izjaviti ili napisati. Radikalni primjer takvog medijskog tretmana pretrpio je film Biljane Čakić Veselić "Korak po korak". Nepotpisani novinar HTV-a izvolio se negativno izjasniti o filmu, što ni u jednoj Kronici nije učinjeno.


Da skandal bude potpun, jednako je zborio i sjedokosi Branko Šemen, potpisan kao koscenarist. On se istakao i vrlo fer i kolegijalnom primjedbom i poukom, pravim svjetskim raritetima. Dotični genije bi izbacio dvije-tri sekvence iz gotovog filma, a na samu autoricu požalio se mudrim riječima: stalno sam joj govorio film nije riječ, film je slika. Nagradno pitanje: kako se zove koscenarist iz pakla? Prema onome tko ne zna odgovor, u uličnoj anketi RTL TV-a, građanin upitan o postupku prema osumnjičenom silovatelju Paravinji predlaže tretman: "Ja bi njega rigorozno mučio i tukao dok ne prizna."

HAJDUK - BARCELONA
Subota, HRT 2, 20.25

Najbolji igrač u prvom poluvremenu bio je mladi Hajdukovac Tomasov, a početak zabave bio je kad je dotični gurnuo loptu kroz noge protivniku, što se smatra vještinom koju žrtva najteže podnosi. Uoči utakmice trener Barcelone izjavio je došli smo vas zabaviti (i pobijediti vas). Zabavili jesu, pobijedili nisu, ali sve su to sitnice prema tragediji da su utakmicu komentirali namještenik Drago Ćosić i Igor Štimac,poznati ubojica svake nogometne zabave. Nije bilo tog udarca nogom po lopti, nakon kojeg taj grandiozni savjetnik ne bi objasnio kako je trebalo udariti loptu, nije bilo tog poteza koji bi njega oduševio. Došli smo vam dosađivati, njegovo je i Ćosićevo geslo.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00

Vi ste sami sebi izdali građevinsku dozvolu, reče voditelj. Gđa Nevenka Bečić pokazuje dokumente iz kojih je vidljivo da je da je kleta dozvola izdana 2001., dobar broj godina prije nego što su ona i njen brat Željko Kerum dobili izbore. Vi ste na ta i ta mjesta namjestili svoju kćer, pa bratova zeta itd. Nije istina, oni su svoja imenovanja zaslužili kao i svi ostali: svojim mjestima na našoj izbornoj listi koju su Splićani vidjeli i znali su za koga glasuju, reče gđa Bečić totalno dotučenom voditelju kojemu nije preostalo ništa drugo nego da njoj i njenim neoborivim argumentima odgovori iskrivljenim osmijehom, model Franjo Tuđman, uoči vrijeda.
Gđa Nevenka Bečić ispala je simpatičniji i inteligentniji sugovornik od TV voditelja Stankovića, čime ne želimo reći kako je moguće da je on inteligentan, niti da je ona simpatična. Ostat će vječna tajna kako je njoj uspjelo zgromiti genijalnog Stankovića koji se za emisiju pripremao na uobičajeni način. U WC-u u zgradi HRT-a uoči emisije uhvatio se rukama za glavu i izgovorio mantru: pojma nemam zašto sam je zvao, ni što ću je pitati. Tako pripremljen prepričavao je splitskoj političarki Nevenki Bečić, poznatijoj kao Seka s čokolade "Braco i Seka", stare novinske tračeve. Kad bi ona dokazala da su to sve laži, g. voditelj bi se ukoso iskesio, kao onaj pokojnik.
Kako u sve treba sumnjati, naročito u fantastični Stankovićev profesionalni integritet, stvari su postale krajnje sumnjive kad su na kraju emisije pala pitanja kako se opuštate, što kažete o svojoj frizuri, je li vaš brat bio dobar s Ivicom Račanom (?), ma dobro ne s Račanom, nego devedesetih sa splitskim SDP-ovcima i slične stvari, umjesto jednog jedinog pitanja koje nije postavljeno: što ste vi Kerumi ostvarili od svojih predizbornih obećanja?

VIJESTI
Ponedjeljak, Nova TV, 17.00

Već drugi put u sedam dana, a takve stvari pozorno se prate, vrlo solidna splitska reporterka Sofija Preljvukić pojavila se u vrlo pristojnom odjevnom predmetu s nešto dubljim izrezom na prsima. Izrez je otkrivao početak crte koja ima što razdvojiti. Ne zna se kolik je bio dekolte na leđima, ali ovo sprijeda bilo je dovoljno da pažnja ne odluta na ono što reporterka govori i slične trice. Poslije nje išla je ulična anketa, pa je jedan ćelavi gospodin potpisan kao "Sofija Preljvukić". Krivo potpisivanje, a ne ljetna odjeća gđe reporterke, to sam želio naglasiti, postalo je ljetna moda Nove TV. Evangelis Venizelos, grčki predsjednik, u petak je u dnevniku osvanuo kao "Angela Merkel", da spomenemo samo najgori primjer.

EXKLUZIV TABLOID
Ponedjeljak, RTL TV, 18.00

Konačno jedan naš istomišljenik. Autor i pjevač Davor Gobac o Amy Winehouse: Pričali su mi oni koji su je vidjeli u Beogradu, da je ona već bila gotova. Mislim da ju je menadžment dotukel, da bi zaradili koju paru više.
I stvarno, dodaje reporter, prodaja njenih pjesama poslije njene smrti porasla je 37 puta. Podatak br. 37, umjesto izjave renomiranog Gobca, ponovljen je i u dnevniku ove TV, zvanom "RTL danas".

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika