Objavljeno u Nacionalu br. 488, 2005-03-22

Autor: Robert Bajruši

OPOMENA IZ WASHINGTONA

MMF nezadovoljan ministrom Šukerom

Nacional doznaje prave razloge tromjesečne odgode dolaska misije Međunarodnog monetarnog fonda u Hrvatsku čime je iz Washingtona Vladi RH jasno poručeno da promijeni gospodarsku politiku

Iako bi pregovori ipak mogli započeti tijekom lipnja, MMF je nedolaskom jasno poručio da očekuje promjenu gospodarske politike. Njihova ekipa stići će u Zagreb krajem svibnja i ostati približno dva tjednaIako bi pregovori ipak mogli započeti tijekom lipnja, MMF je nedolaskom jasno poručio da očekuje promjenu gospodarske politike. Njihova ekipa stići će u Zagreb krajem svibnja i ostati približno dva tjednaMisija Međunarodnog monetarnog fonda odgodila je svoj dolazak u Hrvatsku za puna tri mjeseca i time premijeru Ivi Sanaderu zadala novu brigu. Nakon što je Europska unija odgodila početak pregovora s Hrvatskom, što je utjecalo na slabiji kreditni rejting, a Vlada i dalje ne uspijeva ubrzati proces privatizacije, najnovija odgoda dolaska MMF-ove misije u Zagreb, posljednji je pokazatelj nezadovoljstva koje u središnjoj svjetskoj financijskoj instituciji postoji oko Vladine gospodarske politike. Umjesto ovih dana, članovi misije doći će tek krajem svibnja, kada će biti jasnija situacija o tome hoće li se u idućih desetak mjeseci Hrvatskoj održati prijevremeni izbori ili ne.

LJUBO JURČIĆ 'Zbog zanemarivanja gospodarstva možemo birati između proračunskog deficita i socijalnih nemira'Izvori bliski MMF-u potvrdili su za Nacional kako je do odgode došlo zbog dva razloga. U Washingtonu su odlučili pričekati lokalne izbore koji će biti održani sredinom svibnja jer će tada definitivno biti jasna politička situacija u Hrvatskoj. Premda sva ispitivanja javnosti pokazuju značajan pad popularnosti vladajuće stranke, tek će rezultati županijskih i lokalnih izbora dati pouzdanu sliku rejtinga domaćih stranaka. Ne postigne li HDZ zadovoljavajući rezultat, doći će u pitanje njegova većina u saboru. Koalicijski partneri mu ionako već lagano odlaze, tako da će umirovljenici u nekoliko najvećih gradova koalirati sa SDP-om i HSS-om, istu će stvar HSLS uraditi u Varaždinu i Bjelovaru, a bošnjačka manjina u Sisačko-moslavačkoj županiji. Rezultati lokalnih izbora odraziti će se i na status Sanaderovog kabineta.

Drugi razlog nedolaska je nedavna odgoda pregovora s EU, koju je vladajuća ekipa pokušala minorizirati, ali posljedice se ipak osjećaju. Iako bi pregovori ipak mogli započeti tijekom lipnja, MMF je nedolaskom jasno poručio da očekuje promjenu gospodarske politike. Njihova ekipa stići će u Zagreb krajem svibnja i ostati približno dva tjedna. Tijekom tog razdoblja izvršit će se detaljan uvid u trošenje proračuna i, kako tvrdi Nacionalov izvor, dodatno pritisnuti vladu.

Dodaje i da postoji izraženo nezadovoljstvo Ivanom Šukerom koji nije ispunio dosadašnja obećanja. Uostalom, tijekom posljednja dva mjeseca iz Međunarodnog monetarnog fonda upućeno je u Ministarstvo financija nekoliko iznimno oštro intoniranih pisama. U njima je upozoreno da Vlada ne ispunjava obveze, osobito kada se radi o deficitu tekućeg računa platne bilance koji službeno iznosi 4,9 posto BDP-a. Ministar financija Ivan Šuker je kao jedan od glavnih makroekonomskih zadataka iznio smanjenje deficita na najviše 4,5 posto, no trebalo je proći svega pet mjeseci da bi se vidjelo kako nije uspio. Štoviše, neki stručnjaci predviđaju da je deficit dosega i cijelih 5 posto, što je iznimno visoka stavka kada se uzme u obzir podatak da je HDZ-ova vlada, u odnosu na Račanovu, znatno smanjila investicije u cestogradnju ili obnovu željeznica. MMF je u pismima izrazio zamjerke i zbog povećanog proračunskog deficita koji bi mogao biti i veći ako Vlada pokuša zadovoljiti zahtjeve umirovljenika ili liječnika. Posljednja zamjerka odnosi se na usporavanje reformi na koje su se Ivo Sanader i suradnici obvezali kada su prošle godine potpisali novi stand-by aranžman s MMF-om.

Cijena koju su morali platiti bila je vrlo visoka. Najprije se odustalo od smanjenja PDV-a, zatim su tek neznatno povećana sredstva za ratne veterane i umirovljenike, nisu srezani porezi, a smanjen je i rast gospodarstva. Nedavno je šesti mjesec uzastopno povećan i broj nezaposlenih. Premda je zbog bolesti nekompetentni Andrija Hebrang napustio položaj potpredsjednika vlade zaduženog za gospodarstvo, većina Nacionalovih suradnika smatra da ni njegov nasljednik Damir Polančec neće uspjeti popraviti trendove u hrvatskom gospodarstvu. Razlog je manje u njemu, a više u vezanosti Hrvatske uz Međunarodni monetarni fond i izostanku bilo kakve strategije razvoja.

“Deficit nije vezan uz bilo koju vladu, već uz strukturu hrvatskog gospodarstva i državne uprave. Dok god se ta struktura ne promijeni, a to je dugotrajan proces, nemoguće je imati deficit ispod pet posto”, smatra Ljubo Jurčić, nekadašnji ministar gospodarstva. Jurčić upozorava da je Sanaderova vlada napravila veliku grešku kada je prihvatila uvjete MMF-a, vjerujući kako će, ako ih ispuni, riješiti većinu problema u zemlji. Rezultati su suprotni, što se vidi na primjeru smanjenja vanjskog duga, čija je posljedica sve veće zaduživanje u Hrvatskoj i još jači pritisak na gospodarstvo. “MMF je zainteresiran isključivo za formu, a to obuhvaća stabilne cijene, tečaj, niski deficit i otplatu dugova. Pritom je ispuštena iz vida suština problema, a to je razvitak gospodarstva. Kako je njega Sanaderova vlada zanemarila, sada možemo birati hoćemo li imati proračunski deficit ili socijalne nemire”, upozorava Jurčić.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika