Objavljeno u Nacionalu br. 491, 2005-04-12

Autor: Robert Bajruši

PAPA ZA 21. STOLJEĆE

Bozanić će glasovati za Sodana

Angelo Sodano, državni tajnik Svete Stolice i dugogodišnji bliski suradnik Ivana Pavla najbližih Wojtylinih suradnika, održavao je dobre veze s brojnim hrvatskim dužnosnicima od Tuđmana i Sanadera do Mate Granića i Jure Radića te podržava početak pregovora Hrvatske i Europske unije

"Kada bi Sodano bio izabran za papu, Bozanić bi sigurno vrlo brzo završio u Vatikanu na čelu jedne od kongregacija", vjeruju poznavatelji prilika u Crkvi."Kada bi Sodano bio izabran za papu, Bozanić bi sigurno vrlo brzo završio u Vatikanu na čelu jedne od kongregacija", vjeruju poznavatelji prilika u Crkvi.Katolička crkva u Hrvatskoj i kardinal Josip Bozanić imaju svog favorita za novog papu, nasljednika Ivana Pavla II. To je Angelo Sodano, aktualni državni tajnik Svete Stolice i dugo godina jedan od najbližih Wojtylinih suradnika, koji je u brojnim situacijama pokazao naklonost prema Hrvatskoj. Iako je glasovanje tajno i nemoguće je znati čije će se ime naći na Bozanićevoj ceduljici kada će se birati novi papa, vrlo je vjerojatno da će se zagrebački nadbiskup opredijeliti za Sodana. Ovu informaciju potvrdili su Nacionalovu novinaru bliski Bozanićevi suradnici u četvrtak, dan prije pogreba Ivana Pavla II.

Kaptol želi da novi papa bude netko tko je već dokazao da voli Hrvatsku “Mislim da je neupitna njegova podrška Angelu Sodanu. Bozanić i Sodano su dobri prijatelji, a veže ih i dugogodišnja suradnja i slični interesi. Obojica su snažni administrativci koji su zajedno radili 90-ih, kada su doneseni ugovori između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Međutim, čini mi se da Sodano neće biti novi papa. Iako bi mu u prilog trebao ići i podatak da je kao vatikanski državni tajnik upravo on ustoličio većinu sadašnjih kardinala, niti u Katoličkoj crkvi se na dobročinstvo ne uzvraća uvijek istom mjerom. Sodano je Talijan, a oni su manjina, i unatoč podršci pojedinaca poput Bozanića, vjerujem da će papa biti netko od kardinala iz Latinske Amerike”, smatra ovaj suradnik zagrebačkog nadbiskupa.

On poput svih ostalih Nacionalovih sugovornika smatra kako je nemoguće dobiti papu koji bi mogao biti poput Ivana Pavla II. Najveći dio klera u Hrvatskoj čvrsto je podržavao Wojtylu zbog njegove potpore 1991., ali i kasnije, na primjer kada je znatno utjecao na zaustavljanje hrvatsko-muslimanskog sukoba u Bosni i Hercegovini. Preminuli papa bio je svjestan opasne politike hercegbosanskih radikala predvođenih Matom Bobanom i osobno je uvjerio Franju Tuđmana da se riješi tog radikala iz Gruda. Na Kaptolu strahuju da idući papa neće imati tolike raznorodne kvalitete poput Wojtyle. “Ne sumnjam da će kardinalski zbor izabrati dobrog papu, ali tko god to bio, vjerojatno neće biti odličan u svim pitanjima, od organizacijskih i moralnih do socijalne politike. Ivan Pavao II. suvereno je vladao svim ovim područjima, a Hrvate je poznavao i volio više nego što se sami volimo. Zato bi bilo dobro da i njegov nasljednik bude netko tko je u prošlosti dokazao da voli Hrvatsku i našu katoličku crkvu”, smatra Nacionalov sugovornik.

Angelo Sodano je, prema mišljenju Kaptola, upravo takva osoba. Državni tajnik je svojevrsni predsjednik vatikanske vlade i upravlja svim poslovima Svete Stolice. S te strane, Sodano je najupućeniji u način kako funkcionira Vatikan i njegov izbor za papu predstavljao bi politiku kontinuiteta. Crkvi u Hrvatskoj to je važno, ali mnogo je važniji podatak da je Sodano uvijek podržavao službeni Zagreb, a kada je riječ o vjerskim pitanjima, također je odlično upućen u ovdašnju situaciju. Sodano je održavao dobre veze s mnogim hrvatskim dužnosnicima od Tuđmana i Sanadera do Mate Granića i Jure Radića. Upravo on je dao izjavu prilikom nedavnog Sanaderova susreta s Ivanom Pavlom II., što je bio posljednji papin susret s premijerom neke države. Tom je prilikom eksplicitno podržao početak pregovora Hrvatske i Europske unije ? koji su nekoliko dana poslije odgođeni na neodređeno vrijeme, najvjerojatnije do početka ljeta. “On je topla osoba, rekao bih pravi Talijan”, opisuje ga bivši diplomat koji je često susretao vatikanskog državnog tajnika.

Sodano je kao papin izaslanik bio na biskupskim ređenjima Nikole Eterovića i Martina Vidovića, vatikanskih nuncija u Ukrajini i Bjelorusiji. Prije nekoliko godina u crkvi Svetog Jeronima u Rimu vodio je proslavu blagdana Alojzija Stepinca, a svakako treba uzeti u obzir i privatne veze s Bozanićem koje datiraju iz vremena kada je sadašnji zagrebački nadbiskup boravio u Vatikanu. Gledano iz svećeničke perspektive, obojicu povezuje i relativno slab interes za ideologiju. U Vatikanu to znači da se Sodano drži na priličnoj udaljenosti i od konzervativaca i od modernista, dok je Bozanić distancu od nacionalno-konzervativnog dijela Katoličke crkve u Hrvatskoj potvrdio nedavnom uskrsnom poslanicom u kojoj je kritizirao euroskepticizam. Na reakciju nije morao dugo čekati. Veliki dio Katoličke crkve u Hrvatskoj bio je jako nezadovoljan kardinalovom uskrsnom porukom u kojoj je pozvao na potporu ulasku u Europsku uniju i snažno napao euroskepticizam i podršku odbjeglom generalu Anti Gotovini. U Crkvi je došlo do nezabilježene podjele na Bozanićeve branitelje i protivnike, i to na svim razinama, od običnih župnika i redovnika pa do biskupskog zbora. Posebno se istaknuo gospićko-senjski biskup Mile Bogović, koji je otvoreno napao Bozanića i njegova stajališta, što je do sada prvi primjer otvorenog sukoba unutar Crkve u Hrvatskoj. Tako su crkveni desničari posredno došli u sukob s Vatikanom jer Bozanić sigurno ne bi napisao nešto što bi se kosilo s politikom kurije. “Kada bi Sodano bio izabran za papu, Bozanić bi sigurno vrlo brzo završio u Vatikanu na čelu jedne od kongregacija”, vjeruju poznavatelji prilika u Crkvi.

Dominantno je mišljenje ovih dana na Kaptolu da će budući papa ipak biti Latinoamerikanac. Nacionalovi sugovornici misle da je Ratzinger pretjerano javno eksponiran da bi uspio, talijanskih je kardinala premalo, kao i afričkih. Pritom tvrde da, unatoč uvriježenom mišljenju kako je ovdašnja katolička crkva konzervativna, nitko ne bi imao ništa protiv toga da za papu bude izabran neki afrički kardinal. “Naša katolička crkva je vrlo moderna, posebno na socijalnom planu, i potpuno bismo prihvatili papu koji dolazi iz Afrike, kao što bi to učinila i većina katolika u svijetu. Uostalom i u Europi imamo crne svece, poput Zenona, koji je zaštitnik Verone. Zato ne očekujte da bi izbor afričkog pape izazvao bilo kakvo nezadovoljstvo među hrvatskim katolicima”, objašnjava Bozanićev suradnik.

Ali za sada stvari stoje drukčije i kardinal Bozanić vjerojatno će podržati Sodana. To potvrđuje barem jedno: Crkva u Hrvatskoj želi da nasljednik Karola Wojtyle bude netko tko mu je posve sličan, dakle, tradicionalist na doktrinarnom planu, protivnik bilo kakvih rasprava o pitanjima kao što su pobačaj ili ukidanje celibata i da se nedvosmisleno zalaže za prava malih naroda koji će, barem deklarativno, biti neupitni dio katoličkog korpusa u sve izrazitije laičkoj Europi.

Vezane vijesti

Sretan Uskrs ljudima dobre volje!

Sretan Uskrs ljudima dobre volje!

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u uskrsnoj čestitki da je Krist Bog života, unatoč industriji smrti, da je Bog prijatelj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika