01.08.2011. / 14:33

Autor: Nacional.hr

Vlakna smanjuju rizik od tumora na dojkama?

Znanstvenici nisu sigurni što je pravi uzrok ovome, no moguće je da je riječ o estrogenu, jednom od faktora koji povećava rizik od tumora dojke, kojeg ima manje u prehrani bogatoj vlaknima

IlustracijaIlustracijaKineski znanstvenici su otkrili da ženama koje jedu više vlakana prijeti manji rizik od tumora dojke, prenosi Fow News.

Znanstvenici sa kineskoga sveučilišta Soochow kombinirali su rezultate 10 različitih studija, proučavajući prehranu žena kako bi utvrdili tko je od ovih žena dobio tumor i otkriveno je da je ženama koje su imale prehranu bogatu vlaknima za 11 posto smanjen rizik od obolijevanja od tumora dojke, nego ženama koje su imale prehranu siromašnu vlaknima.

Znanstvenici nisu sigurni što je pravi uzrok ovome, no moguće je da je riječ o estrogenu, jednom od faktora koji povećava rizik od tumora dojke, kojeg ima manje u prehrani bogatoj vlaknima. No nagađa se da bi uzrok moglo biti i to što su žene koje su konzumirale više vlakana, imale i zdraviji način života od žena koje nisu konzumirale puno vlakana. Neovisno o tome što je pravi uzrok ovakvih rezultata, znanstvenici tvrde da je prehrana bogata vlaknima u svakom slučaju zdrava i preporučuju svima ovakav način prehrane.

Vlakna utječu na smanjenje kolesterola u krvi i pomažu kod mršavljenja. Voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice bogate su vlaknima, a preporuka je da žene konzumiraju oko 25 grama vlakana dnevno, a muškarci 38 grama.

Vezane vijesti

Istraživanje GfK: Za zdravlje je najvažnija zdrava prehrana

Istraživanje GfK: Za zdravlje je najvažnija zdrava prehrana

Istraživanje GfK o zdravlju pokazalo je da 90 posto Hrvata smatra zdravlje osnovnom pretpostavkom dobrog života, a zdravu prehranu vide kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika