Objavljeno u Nacionalu br. 493, 2005-04-25

Autor: Robert Bajruši

NACIONALOVO ISTRAŽIVANJE

Glavaš pobijeđuje u Osijeku, HDZ u Osječkoj županiji

Predizborno ispitivanje javnog mnijenja provedeno u nedjelju, 24. travnja u gradu Osijeku i Osiječko-baranjskoj županiji pokazuje da je Branimir Glavaš svojoj bivšoj stranci oduzeo znatan dio glasova

Kad bi se danas održali izbori, lista predvođena Branimirom Glavašem u Osijeku bi osvojila najviše glasova, dok bi na području Osječko-baranjske županije pobijedio HDZ. Rezultat je to Nacionalova ispitivanja javnog mnijenja koje je provedeno u nedjelju, 24. travnja, na uzorku od 1000 ispitanika. Premda je nedvojbeno da je Glavaš svojoj bivšoj stranci oduzeo znatan dio glasova, i on i Hrvatska demokratska zajednica još uvijek osvajaju relativnu većinu na tom području.

Medijskom eliminacijom Ive Sanadera iz istočne Slavojije rukovodio je Mate Radeljić, smijenjeni zamjenik Jadranke KosorU Osijeku 19,9 posto ispitanika podržava Glavaša, dok 19,4 posto namjerava glasovati za zajedničku listu SDP ? HSS. Na trećem je mjestu sa 16,7 posto aktualni gradonačelnik Zlatko Kramarić, koji predvodi koaliciju HNS ? LS ? SBHS ? Zeleni, dok je HDZ tek četvrti s 13,4 posto, a jednaku potporu ima i HSP. Izborni prag prelaze i HSU sa 6,5 posto, pa čak i HSLS s 5,4 posto. Na području županije situacija je drukčija, tu je i dalje najjača koalicija HDZ ? HSLS koju podržava 26,3 posto stanovnika, slijede SDP ? HSS s 21,7 posto, a Glavaš je treći s 14,6 posto. Uzme li se u obzir da je na prošlim lokalnim izborima HDZ predvođen Branimirom Glavašem dobio 36 posto glasova, Nacionalova anketa pokazuje da je on sada uzeo glasove Sanaderovoj stranci. Pritom zadržana potpora koaliciji HDZ ? HSLS poprilično iznenađuje uzme li se u obzir da listu vodi izvjesni Luka Crnojević, za kojeg nisu čuli ni najbolji poznavatelji političke situacije u istočnoj Slavoniji. U svakom slučaju, neupitno je da će Glavaš i ubuduće snažno utjecati na formiranje vlasti u toj regiji.

Branimir Glavaš već je 15 godina gospodar Osječko-baranjske županije u kojoj je prema njegovim nalozima smijenjeno stotinjak direktora raznih tvrtki i u njima kasnije obavljena pretvorba po HDZ-ovom modelu. Dobro upućeni potvrdili su za Nacional kako u tom dijelu Hrvatske nema ni jedne tvrtke koju ne kontroliraju Glavaševi ljudi. Posebnu snagu Glavašu daje potpuni utjecaj na lokalne medije, od Glasa Slavonije i nekoliko radijskih stanica do dopisništava svih hrvatskih dnevnih listova. Svoju moć demonstrirao je i nad Sanaderom kad je premijer posjetio Osijek kako bi na brzinu sastavio nove HDZ-ove izborne liste. Premda je Sanaderov dolazak pratila i ekipa Slavonske televizije, o tome da je predsjednik vlade posjetio Osijek emitirana je štura informacija od deset sekundi bez bilo kakve izjave. A puštena je 15-minutna snimka cjelokupne Glavaševe konferencije za novinare na kojoj je napao Sanadera. Taj je izvještaj idućeg dana objavljen još nekoliko puta. Medijskom eliminacijom Sanadera s prostora istočne Slavonije rukovodio je Mate Radeljić, kojeg je dan ranije vlada po hitnom postupku smijenila s položaja zamjenika Jadranke Kosor. Radeljić je deklarirani hadezeovac koji je po političkoj liniji kao kadar Obrada Kosovca sredinom 90-ih iz Splita postao šef HTV-ova dopisništva u Osijeku. Po povoljnom kreditu kupio je stan od 120 kvadrata, a novinari su u dopisništvo regrutirani iz redova Mladeži HDZ-a. Sada, kad ga je HDZ najurio iz Zagreba, Nacionalovi sugovornici vjeruju da će Radeljić za nekoliko mjeseci postati glavni urednik Slavonske televizije.

Već je očito da će sukob Glavaša i HDZ-a biti središnja tema osječkih izbora. Glavašu je jasno da svoje birače mora tražiti u donedavnom izbornom tijelu, a vjeruje se da će uzeti i mali dio HSP-ovih birača. Treća potencijalna grupacija je dio od čak 40 posto apstinenata na prošlim lokalnim izborima u Osječko-baranjskoj županiji, koji su smatrali da nitko ne zastupa lokalne interese. Osjećaj beznađa i odbačenosti od službenog Zagreba i državnih struktura u Slavoniji izrazito je jak i Glavaš vjerojatno računa i s tim glasovima. Stopa nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji iznosi 30 posto, a prošlogodišnji gubici u gospodarstvu 480.000.000 kuna. Poput ostalih regija i Slavonija dobiva natrag malen dio ostvarenih prihoda jer se porez na dobit naplaćuje u mjestu gdje je sjedište tvrtke. U velikoj većini od toga profitira Grad Zagreb u kojem ostaje novac od poslova koje, recimo, Agrokor, Hrvatske šume ili Hrvatske vode ostvaruju u Slavoniji i drugdje.

Takva situacija pogoduje Glavašu koji je prije godinu dana, predvodeći listu HDZ-a na županijskim izborima, osvojio 36 posto glasova. Nije mu trebalo puno da nagovori na koaliciju predstavnike HSU i SDSS-a, zahvaljujući čijim je glasovima osigurao natpolovičnu većinu. Sadašnja situacija je kudikamo drukčija i Glavaševe liste vjerojatno neće dobiti više od 20-25 posto. Kako bi zadržao položaj župana, morat će ponovno pronaći saveznike, no sada će to biti puno teže, makar ga ponovno podržali umirovljenici i Srbi. HDZ više ne dolazi u obzir, Kramarić u Osijeku i Vilim Herman u Županiji također neće, a na ovu varijantu ne pomišljaju ni u koaliciji SDP ? HSS. Preostaje mu samo HSP, ali to ne dolazi u obzir jer Đapić želi u državnu koaliciju s HDZ-om, a tu je i osobna dimenzija. Godine 1991 upravo je Glavaš izbacio Đapića iz HDZ-a, što mu ovaj nikad nije zaboravio. Osim toga, velika je vjerojatnost da će od raskola u HDZ-u profitirati upravo pravaši koji u Slavoniji dosljedno zastupaju desničarsku politiku. Za razliku od Sanaderova HDZ-a koji je postao proeuropska stranka i time u Osijeku i okolici počeo gubiti birače, HSP je zadržao desničarsku retoriku.

Sanaderovi pokušaji hvatanja Ante Gotovine počeli su odvlačiti HDZ-ove birače prema pravašima. Glavaš je prije nekoliko mjeseci shvatio da će u takvim okolnostima teško pobijediti i počeo se distancirati od vlastite stranke. Najprije je pokušao onemogućiti Ivicu Todorića da kupi PPK Belje, zatim je ? iako je znao da traži nemoguće ? pri donošenju proračuna tražio velik novac za svoju županiju, naposljetku je na skupu Mladeži HDZ-a izrekao niz komplimenata Gotovini. Već je tada bilo jasno da slijedi konačni razlaz, makar bliski Glavaševi suradnici tvrde da ga nisu očekivali tako iznenada. Vjerovali su da će Sanader otrpjeti Glavaševe provokacije jer je prema svim anketama Osijek uz Zadar jedini veći grad u Hrvatskoj gdje je HDZ imao izglede za pobjedu. Ali odluke o aferi “Viktor Lenac” definitivno su zavadile Glavaša i Sanadera. Glavaševi ljudi tvrde da njihov šef ima dokumente koji kompromitiraju Ivicu Račana, no njihovo je objavljivanje spriječio Sanader, a u tome je imao i pomoć Đapića koji je predsjedao povjerenstvom. Sanader nije htio prihvatiti Glavaševu metodu jer mu treba Račanovo savezništvo u pokušajima da Hrvatska počne pregovore s EU. Da je premijer napao Račana, izgubio bi podršku čelnika najjače oporbene stranke. Glavaš je shvatio da više ne utječe na Sanadera i proračunato je izvrijeđao Florijana Borasa, znajući da ionako slijedi raskid s HDZ-om. Pretjerano samouvjeren, mislio je da Sanader neće ići do kraja jer su u Osječko-baranjskoj županiji svi hadezeovci njegovi ljudi. Tu se prevario i Sanader je u županiji i većini gradova skrpao liste HDZ-a, koje prema anketama i dalje stoje dosta dobro. Osim toga, Glavaš je moćan u osječkoj regiji, ali u ostale četiri slavonske županije njegov je utjecaj slab i samo ako postigne velik izborni rezultat smjet će računati na širenje svojih ideja izvan Osijeka i okolice.

Sada je otvoreno pitanje poslijeizbornih koalicija, odnosno hoće li HDZ-u biti dovoljna podrška HSP-a u zadržavanju vlasti na županijskoj razini. Kako je Đapić više puta rekao da pravaši nikada neće koalirati s SDSS-om, a sve je neizvjesnija i potpora umirovljenika, neki misle da bi mogla početi i donedavno nezamisliva suradnja HDZ-a i SDP-a. Glavaš će svakako i dalje snažno utjecati na političke prilike u svom kraju, ali više nikad neće biti neslužbeni slavonski gubernator kao prošlih 15 godina.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika