01.08.2011. / 22:40

Autor: Hina

Ćubelić: vjerujem da Papa nije ispravno informiran

Duboko vjerujem da Papa nije ispravno informiran i da će doći trenutak kada ćemo vidjeti zadovoljavajuću odluku, kazao je večeras generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić komentirajući problem nastao nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca da im se vrate nekretnine nekadašnjeg samostana u župi Dajla u Porečkoj biskupiji za koje su obeštećeni Osimskim sporazumima.

Papa Benedikt XVIPapa Benedikt XVIDuboko vjerujem da Papa nije ispravno informiran i da će doći trenutak kada ćemo vidjeti zadovoljavajuću odluku, kazao je večeras generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić komentirajući problem nastao nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca da im se vrate nekretnine nekadašnjeg samostana u župi Dajla u Porečkoj biskupiji za koje su obeštećeni Osimskim sporazumima.

"Ova Papina odluka nije dogma nego jedan unutar crkveni pravni čin koji ničim ne abrogira civilne zakone. Ovaj put mu je netko sugerirao takvo rješenje, ali duboko vjerujem da to nije kraj i da će bolje informirani Papa donijeti bolju odluku", izjavio je Ćubelić gostujući u središnjem dnevniku HTV-a.

Na upit je li kardinal Bozanić mogao potpisati nešto što bi moglo naštetiti našim nacionalnim interesima, rekao je kako ne vjeruje da je Bozanić učinio nešto za što nema opravdanja te naglasio kako je, poznajući ga, uvjeren da će upravo on biti onaj koji će, prikupivši sve dokumente, nastali medijski pritisak iskoristiti da u osobnom susretu s Papom iznese pravu istinu i da se kroz kompromise nađe jedno zadovoljavajuće rješenje.

"Svi biskupi, kao i svi mi u Hrvatskoj, podržavamo biskupa Milovana i željeli bismo da taj slučaj bude riješen pozitivno da nitko ne bude oštećen", izjavio je Ćubelić.

Ocijenio da svaka situacija kad je riječ o materijalnim stvarima i kad je nemoguće dogovorom naći pravo rješenje već netko treći treba posredovati predstavlja rušenje ugleda crkve, ali je naglasio da je potrebno više i dijaloga i boljih informacija te kako vjeruje da će na koncu ova sadašnja šteta radi koje su svi žalosni biti poništena.

Milovana je danas podržala i premijerka Jadranka Kosor koja je kazala da su za vladu Osimski sporazumi i odluke ispunjene na temelju toga sporazuma nedodirljivi i najavila da će Svetom Ocu poslati pismo sa zamolbom da pomogne u rješavanju situacije. Da je režim Osimskih sporazuma dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske koji se ne može mijenjati intervencijama izvana poručio je i predsjednik Ivo Josipović.

Po pisanju medija, Papa je nakratko suspendirao porečkog biskupa Milovana kako bi španjolski biskup umjesto Milovana potpisao sporazum o uređenju međusobnih odnosa župe Dajle i talijanskog samostana Abbazie di Praglie, koji traži povrat nekretnina ili novčanu, milijunsku naknadu u eurima. Mediji navode i da se Porečka biskupija s tim u vezi obratila i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 02.08.11. 12:25

Prvo što bi DORH trebao kazneno progoniti i tražiti naknadu štete od onog državnog službenika koji je Crkvi vratio imovinu za koju je Crkva već bila obeštećena.
Dakle, taj lik je poklonio državnu imovinu - kao da je njegova privatna prćija.
Što nije poklonio svoju kuću, ako je darovateljski raspoložen?
Očekujem "rješenje" u smislu da će hrvatska država (opet) iskeširati te puste milijune uz prigodnu ispriku papi koji jaaaako voli Hrvatsku, samo je, eto, "krivo informiran".

Kao i Staljin koji nije imao pojma o o postojanju gulaga.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 02.08.11. 15:06

Je, Ratzi je krivo informiran i za pedofile u Crkvi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika