Objavljeno u Nacionalu br. 494, 2005-04-03

Autor: Ivo Pukanić

TAJNA PUTOVNICE

Gotovinino lažno ime je Kristijan Horvat

U falsificiranoj putovnici koja je generalu Ante Gotovini napravljena 2001. lažno je ime Kristian Horvat: tom informacijom OA raspolaže već godinu dana, a POA i policija doznale su za to prije mjesec dana

Marijan Pedišić, član odvjetnićkog tima odbjeglog generala GotovineMarijan Pedišić, član odvjetnićkog tima odbjeglog generala GotovineKristijan Horvat, lažno je ime Ante Gotovine koje se nalazi u falsificiranoj putovnici koja mu je napravljena 2001. godine, doznaje Nacional iz krugova bliskih vrhu Vlade. Prema istim informacijama, da je to Gotovinino lažno ime, tajne službe, točnije Obavještajna agencija (OA) zna već više od godinu dana. POA i policija su za to saznale prije mjesec dana i odmah su o tome obavijestile Interpol i sebi bliske tajne službe kao što je MI6. Po toj obavijesti odmah je u tjeralicu stavljeno uz pravo i lažno ime, tako da Gotovina i pokuša upotrijebiti tu putovnicu, bio bi odmah uhićen. Zbog te putovnice mnogi bi mogli imati puno problema. Među prvima koji je imao problem je bivši šef Obavještajne agencije Damir Lončarić.
Prema Nacionalovim izvorima bliskih MUP-u, Damir Lončarić, danas šef sigurnosti na Zagrebačkom aerodromu, pozvan je u Državno odvjetništvo i tamo suočen s informatorom koji je pred njim rekao kako ga je prije godinu dana obavijestio o lažnoj Gotovininoj putovnici i imenu koje je na njoj. Prema toj informaciji, Lončarić je odlučno i gnjevno odbacio navode da je bio obaviješten o
U nezgodnoj poziciji našao se odvjetnik Marijan Pedišić, izuzetno ugledan među kolegama. Prije nekoliko godina bio je jedan od najboljih triatlonaca svijeta, a i danas s pedeset godina, trči maraton i vozi mountain bike bicikl po pedesetak kilometara. Pliva bez problema deset kilometara, u mirovanju ima 36 otkucaja srca u minuti, a ovih se dana našao u središtu pozornosti. Miran i tih, ovoga trenutka ima dva najveća predmeta: vodi slučaj Petrač i dio je odvjetničkog tima u slučaju Gotovina. Ta dva slučaja, koje on povezuje svojim odvjetničkim poslom, bila su dovoljna da se na njega bace mediji i policija u histeriji oko Gotovine. Samo da i ovaj put ne nastrada krivi čovjek kao što je to bilo u slučaju Željka Bagića i Franje Tureka, koji su potpun nedužni bili stigmatizirani i ostali bez posla, izbačeni na cestu poptu zadnjih kriminalaca. Fazlić je nekoliko puta pozivan u MUP, gdje su ga pokušali nagovoriti da okrivi Marijana Pedišića lažnoj putovnici. Pri tome se toliko razbjesnio, optužujući informatora da laže, da ga je na kraju pokušao i fizički napasti usred Državnog odvjetništva.
Zbog Gotovinine lažne putovnice u petak, 29. travnja uhićena su braća Miroslav i Franjo Katavić, pod optužbom da su upravo oni napravili falsifikat. Uz njih dvojicu zahtjev za pokretanje istražnog postupka Državno odvjetništvo je podnijelo i protiv poznatog odvjetnika Marijana Pedišića i bivšeg djelatnika MUP-a Dražena Fazlića. Pedišić i Fazlić su pod istragom zbog sumnje da su upravo oni naručili lažnu putovnicu za Haaškoga bjegunca.
Prilikom premetačine u domu braće Katavić pronađen je pribor za falsificiranje dokumenata, a razlog zbog kojeg su ‘pali’ je vrlo banalan. Jedan od braće se pohvalio u krugu svojih prijatelja, kako je upravo on omogućio generalu Gotovini da napusti zemlju, napravivši mu lažnu putovnicu. Na njegovu nesreću, među prisutnima je bio i prikriveni agent koji je cijelu priču prenio svojim šefovima u tajnu službu. Istoga trenutka obojica braće, na koje se i prije sumnjalo da falsificiraju dokumente, stavljena su pod pratnju i prisluškivanje. Nakon toga su i pozvani na obavijesni razgovor. U priči se uskoro našao i Dražen Fazlić, bivši djelatnik MUP-a a danas suvlasnik detektivske agencije zajedno sa Zdravkom Šeničnjakom, bivšim visoko pozicioniranim dužnosnikom MUP-a.
Kako Nacional doznaje iz izvora bliskih vrhu MUP-a, Fazlić je nekoliko puta u zadnjih mjesec dana bio pozivan na informativne razgovore u Policijsku upravu Zagrebačku, gdje su ga policajci pokušali nagovoriti da prizna kako je on naručitelj lažne putovnice te da kao konačnog nalogodavca okrivi odvjetnika Marijana Pedišića. To je policija pokušavala iskamčiti i od braće Katavić, no nije im uspjelo. Jedino što su njih dovjica rekla da Pedišića znaju iz medija i da ga u životu nisu niti vidjeli niti čuli.
Pedišić i Fazlić se poznaju od kolovoza 2001. Fazlić, koji je tada bio na odlasku iz policije, došao kod Pedišića kao klijent i molio ga da mu pomogne kao odvjetnik riješiti odlazak iz MUP-a te da mu pruži uslugu registriranja privatne tvrtke za istraživanje. Policija je provjerila njegove navode i zutvrdila da su se kontakti između njega i Pedišića zaista odigrali sredinom ili krajem kolovoza 2001.
Pedišić je također pozvan u PU Zagrebačku kao građanin na obavjesni razgovor. Policija ga je pozvala telefonom i kada se javio na poziv, mislio je da ga zovu radi nekog od njegovih klijenata. Kada je saznao da policajci žele s njim razgovarati kao građaninom, odmah se uputio u Heinzlovu ulicu u centar PU. Na obavjesnom razgovoru je bio punih pet i pol sati, od 15h do 20,30h i to u četvrtak 28. travnja. Prilikom ispitivanja pitali su ga za putovnicu te za njegove odnose s Fazlićem i braćom Katavić. Za braću je rekao da nikada za njih nije čuo a kamoli ih vidio. Potvrdio je Fazlićev iskaz, po kojem su se njih dovjica vidjeli kao odvjetnik i klijent krajem kolovoza 2001. Inače, kancelarija Pedišić je specijalizirana i za takvu vrstu poslova unutar trgovačkog prava.
Policijska istraga i istražni sudac će na kraju ustanoviti što se tu zapavo dogodilo, no u cijeloj priči je jedna stvar čudna i nelogična. Ante Gotovina je napustio Hrvatsku u petak 20. srpnja 2001., kada je saznao da će sutradan biti otvorena zapečačena omotnica u kojoj se nalazi haaška optužnica protiv njega. U razgovoru s njim, kada sam radio interview za nacional 2003., Gotovina mi je rekao da nikada ne bi napustio Hrvatsku da su ga premijer ili predsjednik pozvali kao generala Hrvatske vojske i priopćili mu da se protiv njega podiže optužnica i da se mora odazvati pozivu Haaga. Takvo ponašanje državnoga vrha protumačio je kao žrtvovanje njegove glave i zbog toga je napusito zemlju uvjeren u svoju nevinost i u mogućnost da u naknadnom razgovoru s haaškim istražiteljima dokaže da nije kriv te da nakon toga Carla del Ponte odbaci tužbu protiv njega. Dakle, Gotovina je napustio zemlju u drugoj polovici srpnja te se postavlja pitanje zašto mu je trebala lažna putovnica krajem kolovoza. Ni krajem srpnja niti krajem kolovoza još uvijek za njim nije bila raspisana međunarodna tjeralica, te mu je eventualno služenje lažnom putovnicom moglo samo naštetiti prilikom napuštanja Hrvatske ili kretenja po svijetu. Ne treba zaboraviti da Gotovina ima i francusku putovnicu, nova mu je izdana svega mjesec dana prije podizanja optužnice. A s francuskom putovnicom Gotovina može putovati u bilo koju zemlju svijeta a da mu za razliku od hrvatske putovnice, ne treba viza. Stoga se postavlja pitanje, zašto je Gotovini trebala ta lažna putovnica i je li mu uopće ikada predana te je li on tu putovnicu ikada koristio.

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika