Objavljeno u Nacionalu br. 495, 2005-05-10

Autor: Robert Bajruši

ŠEFICA NARODNJAKA

'Od propale zagrebačke industrije stvorit ćemo kulturnu atrakciju'

Vesna Pusić, kandidatkinja koalicije HNS-LS za zagrebačku gradonačelnicu, za Nacional iznosi predizbornu strategiju, objašnjava zašto neće koalirati s Milanom Bandićem te govori o mogućnostima eventualne suradnje s vladajućim HDZ-om

Ovi izbori neobično su važni i za daljnju političku karijeru Vesne PusićOvi izbori neobično su važni i za daljnju političku karijeru Vesne PusićVesna Pusić kandidatkinja je koalicije HNS-LS za zagrebačku gradonačelnicu. Premda joj predizborne ankete predviđaju samo oko 10 posto glasova, HNS i LS mogli bi znatno utjecati na formiranje buduće vlasti u Zagrebu. U razgovoru i dalje tvrdi da nipošto neće podržati Milana Bandića, što znači da će morati ili u oporbu ili, eventualno, u pregovore s HDZ-om, što je zasad samo teorijska mogućnost.

KRALJ STAROG PRIJATELJSTVA 'Sa SDP-om smo spremni ići u koaliciju, ali s Milanom Bandićem definitivno nećemo' O ĐAPIĆEVOJ STRANCI 'Politički uzlet pravaša je privremena pojava nastala zbog HDZ-ova pomicanja prema centru'Ovi izbori neobično su važni i za daljnju političku karijeru Vesne Pusić. Ako njezina lista ne osvoji najmanje 10 posto glasova, postat će upitan i njezin ostanak na čelu Hrvatske narodne stranke. U intervjuu za Nacional iznosi svoju predizbornu strategiju, objašnjava što je loše u Bandiću, ali govori i o odnosima s Ivicom Račanom i Ivom Sanaderom.

NACIONAL: Kakve rezultate očekujete na izborima iduće nedjelje? – Mislim da opozicija ima dobre šanse da na ovim izborima pobijedi. Očekujem pobjedu u 17 županijskih središta i otprilike 15 županija. Ako uspijemo ostvariti ovakvu pobjedu, to bi mogla biti najava za prijevremene parlamentarne izbore, iako sumnjam da će do njih doći prije proljeća 2006.

NACIONAL: Zbog čega opozicija zazire od parlamentarnih izbora pa Ivan Jakovčić govori da ne treba rušiti Sanaderovu vladu, a čak ni predsjednik Mesić ne misli da bi nova odgoda pregovora s EU trebala biti povod izborima? – Što se tiče Jakovčića, IDS-ova četiri glasa u Saboru neće biti presudna u tome hoće li opstati Sanaderova vlada. Bilo bi prilično tužno da Vlada ovisi o maloj regionalnoj stranci. Jakovčić je u Istri uništio svu konkurenciju, najprije HSS, zatim je pripojio SDP i tako onemogućio njihove napade, HDZ je snažno marginaliziran i jedina ozbiljna alternativa je HNS. Na državnoj razini Jakovčić njeguje podjednako dobre odnose i s HDZ-om i s SDP-om, ovisno o tome tko je na vlasti. Time osigurava svoju vlast u Istri, premda se sve bolje vidi da to nije pretjerano dobra situacija. HDZ neće spasiti stranka za koju je glasovalo oko 30.000 birača.

NACIONAL: Jesu li potrebni prijevremeni izbori ako Sanader ne dobije pregovore u lipnju? – Ako u lipnju ne dobijemo datum početka pregovora, to će biti neuspjeh Sanaderove vlade, ali to nije razlog za prijevremene izbore. Razlog za prijevremene izbore je gubitak parlamentarne većine, a to u velikoj mjeri ovisi o bivšim članovima HDZ-a i HDZ-ovim koalicijskim partnerima.

NACIONAL: Koliko posto glasova očekujete u Zagrebu gdje ste kandidatkinja za gradonačelnicu? – Ne znam i mislim da se neću upuštati u takve prognoze tjedan dana prije izbora. Svjedoci smo brojnih anketa koje bi trebale pobuditi interes mojih kolega iz Hrvatskog društva sociologa jer se doista zlorabi sam termin anketa. Objavljuju se stvari koje nisu bazirane ni na kakvoj znanstvenoj metodologiji i zapravo je riječ o predizbornoj propagandi. Vjerujem da ćemo postići dobar rezultat, ali neću nagađati o postotcima. Već je sama kampanja donijela nešto dobro u HNS-u, a to je unutarnje dinamiziranje i angažman velikog broja mladih ljudi koji su donijeli nove ideje.

NACIONAL: Plašite li se mogućnosti da HNS u Zagrebu padne na četvrto mjesto, čak iza HSP-a? – Postoji jedna granica u postotcima, ispod koje bih svaki rezultat smatrala neuspjehom. Ali to nema veze s HSP-om jer su oni privremena pojava nastala zbog HDZ-ova pomicanja prema centru.

NACIONAL: Jesu li istinite najave da ćete, ako ne postignete željeni rezultat, odstupiti s predsjedničkog položaja? – To će ovisiti o rezultatima izbora.

NACIONAL: Što vi nudite kao temelj svog političkog programa? – HNS-ov politički projekt za Zagreb bazira se na osmišljavanju prelaska Zagreba iz industrijskog u postindustrijski grad. Zagreb se razvio kao industrijski grad, ali je, kao i u mnogim sličnim gradovima, ta industrija uništena ili se preselila na Daleki istok. Ukratko, u Zagrebu više nikada nećemo moći razvijati crnu ili prerađivačku industriju i treba vidjeti kako se transformirati u postindustrijski grad. Tri stvari trebaju biti okosnica budućeg razvoja, a to su obrazovanje, kultura i infrastruktura. Jedan od modela je javno-privatno partnerstvo u izgradnji infrastrukture. Danas oko Dječje bolnice u Klaićevoj ima jako malo parkirnih mjesta i roditelji s djecom u rukama pretrčavaju cestu na putu do bolnice. Samo sto metara dalje veliko je srednjoškolsko igralište ispod kojeg se može sagraditi parkiralište, i to bez kune gradskog novca, tako da privatnicima date dozvolu i koncesiju na naplatu. Drugi način je da se na mjestima nekadašnjih industrijskih zona sagrade kulturne industrije u najširem smislu riječi. Tako su u Londonu od starih skladišta na dokovima Temze izgrađeni stambeni i poslovni objekti. Grad je dao inicijalna sredstva, zatim se uključio privatni kapital i u 13 godina na tom prostoru stvoreno je 64.000 novih radnih mjesta. Slični projekti uspjeli su diljem Europe, od Manchestera, Newcastlea i Milana do Pariza i Munchena. Uzmite Guggenheimov muzej u Bilbau, koji je lijep grad, ali ne spada među kontinentalne metropole. To ih je koštalo 84 milijuna eura, koje su isplatili u dvije godine i sada godišnje zarađuju od turizma i usluga između 40 i 50 milijuna eura. Treća stvar su kreativne industrije koje se baziraju na informatici. Ako se Zagreb odluči za tu strategiju, morat će osnovati i gradsku banku koja bi ga pratila. Zagreb godišnje raspolaže s 10 milijardi kuna, što je dovoljno za osnivanje banke koja će pomoći njegovu pretvaranju u postindustrijski grad.

NACIONAL: Koje projekte nudite? – Ima dosta takvih primjera. Najpoznatiji je zgrada Paromlina, ali i nekadašnja tvornica blizu Kvaternikova trga, kao i bivša cementara u Podsusedu koja je sablasno prazna. Primjeri brownfield investicija mogu biti i napuštene zgrade TPK na Peščenici ili svinjogojske farme u Sesvetama. Drugi dio su prostori na kojima danas nema ničega, a trebalo bi biti. U Novom Zagrebu se radi muzej suvremene umjetnosti i u nastavku bi se mogla izgraditi zgrada nove opere. Jasno da se u njoj ne bi slušale samo opere nego bi to trebao biti multimedijski objekt koji bi i arhitektonskim izgledom bio specifičan. To znači da bismo raspisali međunarodni natječaj kako bi dobiveno rješenje bilo takvo da Zagreb istakne u europskim i svjetskim razmjerima. Mislim da je odličan projekt muzeja u tunelima ispod Griča jer revitalizira danas zapušten prostor u središtu grada i mogao bi postati turistička atrakcija.

NACIONAL: Prema svim ispitivanjima najveće izglede da postane gradonačelnik ima Milan Bandić. Zvuči već otrcano, ali stalno se postavlja pitanje hoće li HNS na kraju odustati i ipak ući u poslijeizbornu koaliciju s Bandićem? – Sa SDP-om smo spremni ići u koaliciju, ali s Bandićem nećemo. Situacija je kristalno jasna jer je Bandić pokazao kako vodi grad, uz koje ciljeve i metode. To je potpuno različito od onoga što ja mislim da treba raditi. Ali ako građani budu mislili da su njegove metode ispravne, Bandić će pobijediti i biti gazda u Gradu Zagrebu kao i dosad. A ako mi pobijedimo, onda više neće.

NACIONAL: Zašto ste tako ljuti na čovjeka koji izjavljuje da je “HNS njegov najpouzdaniji partner”? – Čak se i u tome razlikujemo jer nemam potrebu za takvim demagoškim prenemaganjem. On je četiri godine izazivao konflikte zbog kojih su onemogućeni mnogi projekti, poput POS-a, u sklopu kojeg je umjesto 2000 moglo biti izgrađeno 10.000 stanova. HNS je pouzdan partner s onima koji žele partnerstvo s nama i tu smo korektni i konstruktivni. Kad se, kao s Bandićem, pokaže da je partnerstvo nemoguće, onda ga više neće ni biti. Uloga gradonačelnika jako je važna jer on ima veći utjecaj u gradu nego premijer u državi i bilo bi bespredmetno podržati projekt za koji nismo. Ne zanima me puko sudjelovanje u vlasti ako ne možemo nuditi i provoditi projekte koje smatramo dobrima. Ni to što smo dosad bili u koalicijskoj vlasti nije nam donijelo dobro jer gotovo ništa od onoga što smo nudili nije prolazilo. Kad smo formirali koaliciju s SDP-om, napravljena je u omjeru 60:40 za njih, a kad su se donosile odluke, taj je omjer iznosio gotovo 100:0. Radije ćemo biti opozicija nego takav dio vlasti.

NACIONAL: U SDP-u mogu odgovoriti protupitanjem, zbog čega bi HNS određivao njihovu kadrovsku politiku? – Nemaju oni što pristati ili ne. Bude li SDP samostalno ili u koaliciji s nekom drugom strankom imao dovoljan broj ruku za Bandićev izbor, nas nitko neće ni pitati da li se slažemo. Ali ako ne bude imao dovoljnu potporu, a htjet će nas za svoje partnere, morat će nas pitati za mišljenje. Tada su naši glasovi razlika između pobjede i poraza. Ne vidim kako netko može očekivati da HNS podrži osobu koju ne želimo podržati.

NACIONAL: U kojim dijelovima Hrvatske HNS očekuje najbolje rezultate? – U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji imamo jake kandidate za župane. Nadam se dobrom rezultatu i pobjedi u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje smo dio velike koalicije, a sasvim je realna i pobjeda u Primorsko-granskoj županiji. Mogli bismo dobro proći u Zagorju i Istri gdje izlazimo u koalicijama, a voljela bih vidjeti dobar rezultat i u Zadarskoj županiji, upravo zato što tamo opoziciji ne daju nikakve izglede. Jedino je upitna Slavonija, i to i za HNS, i SDP, i HSS, i bit će zanimljivo što će se tamo dogoditi poslije razlaza Glavaša i HDZ-a.

NACIONAL: Vaša nedavno izjava kako Račan kao premijer nije htio uhapsiti Antu Gotovinu jer se plašio državnog udara izazvala je brojne kritike. Jeste li prenaglili ili biste li je ponovili u nekoj drugoj situaciji? – Ne znam kako sam se prenaglila kad se radi o flagrantnoj istini. Naravno da je istina sve što sam rekla, ali iz nekih meni nepoznatih razloga u hrvatskoj se politici uvriježilo pravilo da je šokantno reći nešto što je svima očito. To je bjelodano očito i opravdanje je za tadašnje Račanove poteze jer je kao premijer imao i obvezu štititi stabilnost zemlje. To je jedini razlog koji ga opravdava zašto to nije učinio i umjesto da mi kažu hvala, napadaju me. On zna što je istina i ja znam što je istina jer smo u to doba razgovarali nebrojeno puta. Moj posljednji istup bio je potpuno benevolentan.

KOALIRANJE S HDZ-om?
Raskol s Glavašem dobar je za HDZ

NACIONAL: Kad već nećete s Bandićem, hoćete li možda kao gradonačelnicu podržati Marinu Matulović-Dropulić? – U prvom redu, HDZ nema kandidatkinju za gradonačelnicu nego nositeljicu liste. Marina Matulović-Droplić rekla je da ona taj posao neće preuzeti jer vodi svoje ministarstvo i mislim da je dobro procijenila situaciju.
NACIONAL: Što to HNS i dalje drži na distanci od eventualne koalicije s HDZ-om, sada kad je Sanader promijenio profil vladajuće stranke koja više gotovo i nema veze s HDZ-om otprije tri-četiri godine? – Ovo što su napravili s Glavašem bolno je i destabilizirajuće, ali i jako dobro za HDZ. Dobro je da se Sanader distancirao od ekstremista. Ako se HDZ uspije reformirati na svim razinama, a ne samo u vrhu i verbalno, naravno da u budućnosti postoji i mogućnost koaliranja s njima. Nakon što je SDP s HDZ-om sklopio tzv. Savez za Europu, a zapravo neku vrstu dogovora, mislim da ćemo u perspektivi i mi biti spremni na suradnju. Možda ne tako brzo kao SDP, ali u perspektivi postoji ta mogućnost. U HDZ-u se pojavljuju neki normalni ljudi i jednoga dana bit će moguće sjesti s njima za stol i početi razgovarati o sadržaju i ciljevima suradnje.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika