03.08.2011. / 15:10

Autor: Nacional.hr

Najveći cyber napad u povijesti: U pet godina hakiralI 72 tvrtke diljem svijeta

Hakeri su se prije svega fokusirali na upadanje u zaštićene mreže i pribavljanje vojnih, diplomatskih i ekonomskih informacija koje bi im mogle osigurati prednost na tržištu odnosno omogućiti zaradu

Hakeri su godinama "pljačkali" tvrtke i organizacije diljem svijetaHakeri su godinama "pljačkali" tvrtke i organizacije diljem svijetaTijekom proteklih pet godina hakeri diljem svijeta, okupljeni u "operaciji shady RAT", upali su u računalne mreže 72 organizacije ili tvrtke među kojima su i vlade Kanade, Indije, Tajvana, SAD-a, ali i Ujedinjeni narodi, Međunarodni olimpijski odbor, tvrtke energetskog i građevinskgog sektora, kao i mnoge druge tvrtke.

To je u svom opširnom izvještaju otkrila kalifornijska tvrtka za internetsku sigurnost McAfee.

Pomnim praćenjem neobičnih aktivnosti na internetu, McAfeeovi stručnjaci zabilježili su napade koji su trajali od jednog do čak 28 mjeseci. Većina je napada započela slanjem e-mailova sa zloćudnim softverom na adrese odabranih tvrtki. Dovoljno je bilo da netko klikne na zaraženi link pa da haker preuzme kontrolu nad njegovim računalom.

Hakeri su se prije svega fokusirali na upadanje u zaštićene mreže i pribavljanje vojnih, diplomatskih i ekonomskih informacija koje bi im mogle osigurati prednost na tržištu odnosno omogućiti zaradu.

Iako u McAfeeu nisu željeli precizirati otkud dolaze napadi, no otkrili su kako se iza njih nalazi "jedna država". Nagađa se kako bi se moglo raditi o Kini, čiji su hakeri bili identificirani u nekoliko ranijih napada na međunarodne institucije i druge države.

"Ono što smo vidjeli tijekom posljednjih pet-šest godina je bez presedana, povijesno najveći prijenos bogatstva - od pomno čuvanih državnih tajni, source kodova, baza podataka bugova, arhiva e-mailova, planova pregovaranja i istraživanja za nove izvore nafte i plina, arhive, pravne dokumente, dizajne i mnoge druge povjerljive stvari koje su 'nestale' iz većinom zapadnih kompanija i utopile se bespućima Interneta", napisao je u izvještaju Dmitrij Alperovič iz McAfeea.

Vezane vijesti

Hakeri napali britansko ministarstvo unutarnjih poslova

Hakeri napali britansko ministarstvo unutarnjih poslova

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u subotu navečer da istražuje informacije o cyber napadu skupine Anonymous na njihovu internet… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika