04.08.2011. / 16:38

Autor: Hina

CERN priprema sudar umjetnosti i subatomskih čestica

Kako CERN, čijim financijama strogo upravlja njegovih 20 zemalja članica, ne raspolaže sredstvima za financiranje toga projekta, sredstva će se morati pronaći drugdje, istaknuo je Heuer

ArhivaArhivaŠvicarski znanstveni institut CERN, središnje mjesto globalnih istraživanja Velikog praska, u četvrtak je najavio novi program temeljen na fuziji znanosti s umjetnošću s ciljem poticanja glazbenog i likovnog stvaralaštva inspiriranog čudima kozmosa.

U sklopu svoje nove politike povezivanja s umjetnošću, europski će centar za nuklearna istraživanja davati svoj pečat odobrenja kulturnim projektima inspiriranim fizikom elementarnih čestica, istaknuli su iz CERN-a.

"Znanost i umjetnost neraskidivo su povezane budući se obje bave istraživanjem našeg postojanja, traženjem odgovora na pitanje što zapravo znači biti čovjek, te koje je naše mjesto u svemiru", kazao je njemački fizičar te veliki obožavatelj klasične glazbe i generalni direktor CERN-a Rolf Heuer.

Programom će upravljati peteročlani Kulturni odbor za umjetnost, koji čine direktor jedne vodeće francuske opere, direktor jednog švicarskog muzeja, te CERN-ov stručnjak za kozmička istraživanja antimaterije. Oni će godišnje birati po dva projekta u sklopu kojih će umjetnici privremeno boraviti u CERN-ovom kompleksu na francusko-švicarskoj granici.

Kako CERN, čijim financijama strogo upravlja njegovih 20 zemalja članica, ne raspolaže sredstvima za financiranje toga projekta, sredstva će se morati pronaći drugdje, istaknuo je Heuer.

U sklopu nove politike, centar će oformiti brojna partnerstva s vodećim svjetskim kulturnim organizacijama, poput globalno poznatog središta multimedijalne umjetnosti Ars Electronica, koje će CERN učiniti središnjom temom svojeg ovogodišnjeg festivala "Origins" u rujnu u austrijskom gradu Linzu.

CERN-u, u čijem je podzemnom akceleratorskom postrojenju Large Hadron Collideru (LHC) od njegova otvaranja u ožujku 2010. do danas simulirano na tisuće milijardi mini-verzija Velikog praska kojim je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir, umjetnost nije strana.

Tamošnji su mladi znanstvenici već stvorili rap verzije LHC-ovih aktivnosti, a fizičari oformili jazz bend i mali simfonijski orkestar te zvukove sudaranja čestica u podzemnom tunelu pretočili u glazbu. Čak je prošle godine jedan američki umjetnik pozvan da u sjedištu instituta preko čitave strane jedne trokatne zgrade napravi pop-art mural kao ilustraciju svjetovne mitologije te "znanstvene katedrale".

"Izazov kojim se CERN bavi - otkrivanje istine našeg postojanja pomoću revolucionarnih znanstvenih metoda - pruža inspiraciju umjetnicima diljem svijeta", kazala je vodeća japanska fotografkinja i video umjetnica Mariko Mori nakon nedavna posjeta CERN-u.

Vezane vijesti

Marihuana s državnim pečatom

Marihuana s državnim pečatom

Urugvajska vlada objavila je prijedlog zakona kojim želi ozakoniti i nadzirati tržište marihuane, ocjenjujući da je ta droga manje opasna od crnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika