Objavljeno u Nacionalu br. 328, 2002-02-26

Autor: Mate Granić

Sat političke anatomije

Državna jamstva 'Lencu', tvrtki utjecajnog člana SDP-a, nedopustiva su protekcija

Kolumnisti - Mate Granić

Viktor LenacViktor LenacJanica Kostelić osvojila je tri zlatne i jednu srebrnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cytju. Ona je i dosad bila velika skijašica, jedna od najvećih u povijesti svjetskog skijanja, osvajačica Svjetskog kupa. Ona je danas najveća. Janica Kostelić velika je šampionka, svi je vodeći svjetski mediji uspoređuju s Tonyjem Sailerom i Jean-Claudeom Killyjem. Janica je na velika vrata ušla u sportsku povijest. Za ovaj uspjeh je najzaslužnija ona sama, zatim njen otac Ante i cijela njena obitelj. Zaslužna je i njena mala sportska ekipa, a posebno trener Vedran Pavlek. Ona svakako nije produkt sustavne brige za sport i razvoj sportske kulture u državi, kao što je to, primjerice, u Norveškoj, Finskoj ili Švedskoj. Ali ona može biti snažan poticaj za mnoge mlade ljude da se bave sportom, a za državu da više pažnje posveti razvoju amaterskog sporta, a posebno tzv. malih sportova.

Janica je danas najpoznatija Hrvatica u svijetu s potpuno pozitivnim predznakom i uz Gorana Ivaniševića najviše je učinila u pozitivnoj promidžbi Hrvatske u svijetu. Veličanstveni doček u Zagrebu Janica je više nego zaslužila. To je zaista izraz najiskrenijih osjećaja svih građana Zagreba i svih građana Hrvatske. Janica, ponosni smo na tebe.

Vlada

Izgleda da će doći do dogovora unutar vladajuće koalicije. Očito je da prijevremeni izbori danas nikomu ne odgovaraju unutar vladajuće koalicije. Dražen Budiša treba vremena za konsolidaciju stranke, Zlatku Tomčiću bi prijevremeni izbori došli prerano, a Ivica Račan koji najbolje stoji nije imao dovoljno odlučnosti da iskoristi priliku koja mu se pružila, iako bi to bilo legitimno i demokratski. Zato je vrlo vjerojatno da će ova Vlada trajati barem do proljeća sljedeće godine, ali to ne znači da će to biti i stabilna vlada, iako bi za državu to bilo najbolje. Očekivanja međunarodne zajednice su sve veća i vlada premijera Račana još uvijek ima podršku međunarodne zajednice.

Ali osim nestabilnosti Vlade međunarodnu zajednicu (a posebno EU i SAD) u posljednje vrijeme zabrinjavaju odnosi Hrvatske s njenim susjedima: naftna afera s još uvijek nesagledivim financijskim i političkim posljedicama za Hrvatsku (posebno u odnosima sa Slovenijom i BiH), blokiranje odnosa sa Slovenijom radi nepotpisivanja parafiranog sporazuma o granici te brojni otvoreni problemi s BiH. Dobro je da je premijer Račan primio predstavnike hrvatskih stranaka iz BiH, ali je šteta što na sastanak nije pozvao ne samo Zlatka Dizdarevića, veleposlanika BiH u Zagrebu, nego i predstavnike europske trojke, SAD-a i OESS-a te jasno pokazao stavove i transparentnost hrvatske politike prema BiH. Za Hrvatsku je legitimno boriti se za provedbu Daytonskog sporazuma te zaštitu ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH. Hrvatska može koristiti i mehanizme međunarodne Konferencije za implementaciju mira (PIC), ali i izravne razgovore s predstavnicima središnje vlasti BiH (Vijeća ministara i Predsjedništva BiH). Zato bi i posjet premijera Račana BiH bio vrlo koristan.

U gradu Zagrebu ništa novo. Javni sukobi SDP-a i HNS-a, a posebno ministra Radimira Čačića i gradonačelnika u ostavci Milana Bandića sve su žešći te samo pokazuju stanje ukupnih odnosa između tih dviju stranaka. Optužbe koje jedni o drugima iznose vjerojatno već zanimaju i Državnu reviziju i Državno odvjetništvo. Zato je za oba koalicijska partnera u Zagrebu bolje da se ova kriza vlasti što prije riješi i prekine ovo nepodnošljivo stanje kad sukobi između koalicijskih stranaka blokiraju svaku aktivnost u gradu.

Bez obzira na izjave Vesne Pusić, predsjednice HNS-a, da HNS ne želi izaći iz koalicije u Zagrebu, prijevremeni izbori su bolje rješenje nego kriza vlasti.

‘Viktor Lenac’

Državni intervencionizam nije stran ni zapadnim državama razvijene demokracije i stoljetne tradicije tržišnog gospodarstva. SAD i grad New York pomogi su privatnim tvrtkama nakon terorističkih napada na WTC 11. rujna 2001., bez obzira na pravila WTO-a. Potpuni tržišni liberalizam Adama Smitha nije više jedini uzor tržišnog gospodarstva. Vlada treba voditi brigu o ravnoteži na tržištu i imati jasnu gospodarsku strategiju. To je i jedan od bitnih zaključaka gospodarskog foruma Demokratskog centra, koji je organiziran s ciljem da potakne Vladu na jasniju i odlučniju gospodarsku strategiju, posebno u strategiji odnosa s međunarodnim financijskim institucijama (primarno mislim na MMF i Svjetsku banku). Međutim, davanje jamstva “Viktoru Lencu” na čelu s Damirom Vrhovnikom, utjecajnim članom SDP-a i suvlasnikom tvrtke od 22 milijuna eura, kako bi se “Lenac” spasio od stečaja, jer je “Alcatel” s njim otkazao ugovor, izaziva opravdane i burne reakcije u javnosti. Kako se u Hrvatskoj pet državnih brodogradilišta stalno restrukturira, teško će se nakon ovoga usklađivati odnosi u restrukturiranju brodogradnje, a posebno teško će biti Vladi odbiti jamstva države za neke druge privatne tvrtke.

Nakon “Magme”, “Coninga” i prodaje “Excelsiora” na red je došao i “Viktor Lenac”. To ipak previše podsjeća na neka prošla vremena za koja smo mislili da su iza nas. Posebno zabrinjava brzina Vlade koja je tom odlukom svakako izgubila dio svog kredibiliteta i principijelnosti, iako se odluka Vlade može objašnjavati željom da se sačuvaju radna mjesta u “Viktoru Lencu”. Zanimljivo će biti pratiti koja će biti prva ozbiljna tvrtka kojoj prijeti stečaj, kojoj će Vlada odbiti dati jamstva. Vlada će takvu odluku teško objasniti. To je svakako odluka najvišeg rizika Vlade premijera Račana.

Vezane vijesti

Sanader mi je sredio kredit u Hypo banci

Sanader mi je sredio kredit u Hypo banci

Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu nastavljeno je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočenjem bivšeg ministra vanjskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika