Objavljeno u Nacionalu br. 328, 2002-02-26

Autor: Igor Saračević

Video

Simpatični demon koji je osvojio svijet

Shrek (Blitz) Shrek am. anim. bajka, 2001. R: Andrew Adamson, Vicky Jenson GLASOVI: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, Vincent Cassel

Višedesetljetna nedodirljivost studija Walt Disney u izradi dugometražnih animiranih filmova za najšire krugove publike u posljednjih je nekoliko godina počela biti ozbiljno ugrožavana, ponajprije od studija Dreamworks. Poslije prošlogodišnjeg uspjeha zafrkantske bajke “Shrek”, koja je po utršku na kinoblagajnama prestigla sve Disneyjeve hitove osim zasad još uvijek nedostižnog “Kralja lavova”, definitivno je jasno da se odnos snaga promijenio, te da u svijetu crtića ne postoji više samo jedna velesila.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li reputacija golemog svjetskog hita, kao i četiri nominacije za Oscara, dostajati da naprave “Shrek” blockbusterom u hrvatskim videotekama, budući da se film prošlog ljeta u našim kinima nije baš proslavio: skupivši otprilike 35 tisuća gledatelja, nije se uspio uvrstiti na listu 20 najgledanijih kinonaslova godine.

“Shreka” sam prvi put imao priliku vidjeti više od dva mjeseca prije američke premijere. Na projekciju sam došao praktički bez ikakvih očekivanja, tako da me je film ugodno iznenadio luckastim humorom, zaigranošću s kojom istodobno ironizira i veliča žanrovske klišeje bajki, te razmjerno suptilnim (barem u odnosu na tipične Disneyjeve filmove) iznošenjem središnje poruke o tome kako je presudna unutarnja a ne površinska ljepota. Film sam otada gledao još jednom u kinu, te sada na DVD-u, i moram reći da mu, barem što se mene tiče, nova gledanja ne idu u prilog.

Zaplet o simpatičnom demonu Shreku koji u ime pokvarenog lorda Farquaada spašava kraljevnu Fionu, zatočenu u kuli koju čuva strašni zmaj, neosporno je zgodno koncipiran, ali nije osobito inventivno razrađen. Redateljski tandem Andrew Adamson – Vicky Jenson i kvartet scenarista pretjerano su se zaigrali u gomilanju i elaboriranju dosjetki (od kojih su, pritom, mnoge “na prvu loptu”, poput parafraziranja “Matrixa” ili plesnog spektakla “Riverdance”), na štetu dramskog nijansiranja. Zbog toga su likovi i njihovi odnosi površno razrađeni, pogotovo Farquaad (među ostalim, s obzirom na poruku o toleranciji, autori se previše sprdaju s njegovim niskim rastom), a cjelini se može prigovoriti i zbog neujednačenog ritma. Naravno, u filmu je još uvijek dovoljno vrlina – od nekoliko istinski briljantnih gegova do poetičnih trenutaka poput Fionine preobrazbe u trenutku kad se sprema otkriti Shreku svoju tajnu – da zasluži preporuku. Nastavak se već priprema, i vjerujem da se može očekivati da bude još bolji.

Među prilozima na bogato opremljenom DVD-izdanju možda je najzanimljivija mogućnost vlastite nahsinkronizacije pojedinih scena (izvediva preko DVD-ROM-a), a posebno valja istaći i zabavne kratke “intervjue” s glavnim likovima te glazbeni potpuri u kojem sudjeluje većina likova iz bajke koji se pojavljuju u filmu.

Vezane vijesti

Video: Deset najgledanijih videa na YouTubeu

Video: Deset najgledanijih videa na YouTubeu

YouTube je izdao listu Top 10 najjgledanijih video uradaka na kojoj prvo mjesto drži Rebecca Black i njezin video spot za pjesmu 'Friday'. Razne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika