Objavljeno u Nacionalu br. 331, 2002-03-19

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Radosna vijest-Budiša u vladi

Kolumnisti - Srećko Jurdana

Srećko JurdanaSrećko JurdanaPodatak da su dva neporeciva državna autoriteta – predsjednik Stipe Mesić i premijer Ivica Račan – simultano i bez zrna skepse izjavili kako je “kriza petorke prevladana”, na promatrače nesumnjivo djeluje utješno. Tu radosnu vijest nacija je dugo čekala. Danas kad je – prema kategoričkim porukama s najviših mjesta – birokratsku krizu zamijenila idila zajedničke borbe za bolje sutra, kod publike se miješaju osjećaji olakšanja i praznine. Dobro je što su se drugovi u politbirou napokon suglasili da je za sve njih profitabilnije nekoliko dužnosničkih* fotelja udijeliti Draženu Budiši negoli raspisivati izvanredne izbore i riskirati kolektivni silazak s vlasti; tužno je, s druge strane, što nema više cirkusa. Javna scena ponovno postaje stereotipna. Simpatično društvo hrvatskih klaunova odlučilo je do daljnjega nastupati u serioznim kostimima.

Karijeristički eskalator Račan

Predsjednik Mesić pokušao je obogatiti svoj nategnuto žovijalan stil tako da jednoj kvazisloženoj administrativnoj situaciji – za naciju intelektualno bitnoj gotovo koliko i pitanje hoće li Miroslav Blažević jednom ipak preuzeti treniranje Hajduka – doda jedva primjetan prizvuk ironije: “Dobro je da je predsjednik HSLS-a postao član Vlade. Na taj će način preuzeti dio odgovornosti i neće više moći govoriti kako nije dobro informiran. Sada će sjediti u Vladi, pa će biti informiran.” Mesić mu je, vala*, spustio. Nema više izvrdavanja, Budiša: sada si ti vlast. Osim toga, umirujuće je dodao Mesić, “Vlada i petorka shvatili su kako je krajnje vrijeme da se okrenu rješavanju brojnih problema ove države, a što birači od njih s pravom očekuju”. Nijansiranost i dubina predsjednikovih zapažanja korespondiraju s porastom njegovoga optimizma. Tvrditi kako Račanovi ustupci Budiši znače da je Vlada uistinu shvatila vlastiti smisao i usvojila nekakav princip univerzalne koristi, to može prije svih dužnosnik* i građanin koji je lišen egzaktnoga posla, i koji je uslijed komfornoga života razvio beskrajno povjerenje u svoju birokratsku okolinu.

Predsjednikova stajališta zaslužuju i skromnu dodatnu analizu. Kad je riječ o unutarnjoj političkoj sceni, Mesić dokonost uglavnom pretpostavlja pozitivnome angažmanu. Od šefa države obuzetog principijelnošću – što on sugerira da jest – publika pouzdano očekuje nekakvu konfrontaciju s Račanovom popustljivošću prema Budišinim ucjenama. Pošto je već lišen mogućnosti izravnoga utjecaja na zbivanja, situaciju je mogao prokomentirati na radikalniji način: premijer je na sceni među ostalim i zato da štiti integritet svojih ministara i svoga kabineta. Račanov status uključuje činjenicu da se državni kredibilitet identificira s njegovim osobnim. On nije dobio mandat zato da se neprestano izvlači od sukoba, i da svojim frustriranim konkurentima služi kao karijeristički eskalator. Ako ste, gospodine Račan, javno rekli da Vlada opstaje ovakva kakva jest makar i po cijenu novih izbora, zašto se ne ponašate dosljedno vlastitim izjavama?

Petorka kao filijala HDZ-a

Ništa od toga. Mesić je – poštujući izazove vlastite nirvane – nastupio ne kao osoba koja definira nacionalne etičke kriterije, nego kao Račanov advocatus dei i njegova prigodna podvarijanta. Umjesto da digne uzbunu zbog truloga birokratskoga ponašanja premijera i Vlade, koji su unatoč suprotnome raspoloženju javnoga mnijenja dali ključne ustupke oponentima, on je uputio umirujuću poruku građanima u stilu purgerskoga noćobdije: spavajte spokojno; ponoć je i sve je u redu. Vlada je shvatila da je njen osnovni zadatak promijeniti samu sebe u skladu sa strateškim uputama Dražena Budiše i Joška Kontića, i tako treba da bude. Važno je da je kriza petorke prevladana.

Uglavnom, zadnji Mesićevi nastupi otkrivaju bijeg od esencijalnoga angažmana i rezignaciju. U Zagrebu je na ulici potpisao peticiju potpore splitskome tjedniku Feral, koji lokalni sud pokušava uništiti financijskom kaznom. U vidu pomoći spomenutim novinama kupio je prigodne knjige i priložio još sto kuna u fond za prikupljanje svote od dvjesto tisuća kuna (dosuđene paru hadezeovaca zbog “povrede časti i ugleda”). Funkcija predsjednika države još jednom se – na taj način – populistički svela na bavljenje trivijalnostima. Mesić s punim opravdanjem vjeruje da je protiv splitskoga tjednika organizirana pravosudna diverzija, ali nije prozvao Račana zbog nesposobnosti da se riješi korumpiranih sudaca i u pravosuđu uvede red. Vlastiti doprinos sveo je na kupnju namjenskih brošura i udjeljivanje malih novčanih iznosa kao da je aktivist Hare Krishne. Za dolazak na Pantovčak borio se poput lava, da bi – u konzekvenci – mete hadezeovskih zavjera mogao na ulici tješiti simboličnim prilozima.

Što je, uostalom, HDZ, to danas više nije jasno, jer se njegov politbiro raslojava po modelu koalicije, a koalicija u mnogim aspektima ponaša kao njegova ideološka filijala. Hrvatska scena postala je svjetonazorna melasa, čiji su osnovni predznaci utilitarnost, prilagodljivost, nametljivost i individualni profit . Uz Račana je i Mesić počeo značajno polirati svoje nekoć legendarno oštre stavove prema sablastima tuđmanizma, što se zorno očitovalo preko njegovoga raskošno populariziranoga susreta s Ivićem Pašalićem. Institucija predsjednika indiskretno se profanira – po zakonu spojenih posuda – gotovo koliko i institucija Vlade. Nakon posljednjega u nizu “velikih pomirenja” Račana i Budiše, Vlada nastavlja funkcionirati kao interesni klub lišen minimuma zajedničkoga smisla, koji se pred javnošću cinično poziva na svoju imaginarnu “programsku suglasnost”.

Skandalozni egoman i frustrirani gubitnik

Potrebna je iznimna doza nezainteresiranosti za građansko raspoloženje u Hrvatskoj da bi se provela operacija instaliranja Budiše na mjesto potpredsjednika Vlade. Radi se zapravo o nečuvenome potezu koji bi Račana drastično koštao kredibiliteta, pod uvjetom da premijer nekakvim kredibilitetom još uvijek raspolaže. Budiša je kulturološki i psihosocijalni, više nego politički fenomen. Radi se o originalnome barjaktaru revolucije koja teče, i hodajućoj potvrdi da zadrtost u Hrvatskoj nepogrešivo trijumfira. Za Budišinu karakterizaciju dovoljan je već jedan detalj: političar čiji je glasnogovornik profil poput Joška Kontića, mogao bi se u uljuđenijoj državi natjecati samo za položaj šefa dignitetskoga stožera u ilegali.

U koalicijskome krugu, međutim, kulturološki atributi nisu vrijedni pažnje. Budiša je politički čudak bez ikakvoga programa, nezainteresiran za uspostavu normalnoga reda vrijednosti u državi, kolaborant s desnicom okružen rudimentima, egoman sklon neprestanome izazivanju političkih skandala, gubitnik na predsjedničkim izborima koji je naknadno izgubio i povjerenje svoje cjelokupne stranačke elite, i čiji taktizersko-nacionalistički stavovi u međunarodnim krugovima izazivaju averziju. Ipak, on je Račanov izbor za potpredsjednika Vlade koji je – ni više ni manje – zadužen za “koordiniranje unutarnje i vanjske politike”. Gdje su korijeni te bizarne promocije? U činjenici da se Budiša nameće, da izaziva, traži, ucjenjuje, da se poziva na deplasirane predizborne dogovore od kojih je i sam u međuvremenu demonstrativno odustao? Ne. Korijeni su u premijeru i njegovome politbirou, kojima je savršeno svejedno kako će izgledati hrvatska scena, sve dotle dok su na njoj zaštićene njihove sinekure.

STUPAC TJEDNA: ORTYNSKI, ‘ZLOČINAČKA’ I RAČAN

Zagrebački proces “zločinačkoj organizaciji” zasnovan je s tužiteljske strane na montiranim, fabriciranim i unaprijed dogovorenim svjedočenjima pripadnika jedne bande, koji su – u zamjenu za obećane pravne povlastice – ne samo optužili pripadnike druge kao isključive počinitelje serije zločina i izgreda u Zagrebu, nego su usput periodično pokušavali kompromitirati šefa države Stipu Mesića, uz njega i direktora Nacionala Ivu Pukanića, odnosno pojedine osobe za koje im je sugerirano da su s Mesićem ili Pukanićem bliske.

“Svjedočenja” su bila primitivna i prozirno lažna, i izgovarali su ih osuđeni mučki ubojice, ali unatoč tome publicirana su na televiziji i u pojedinim dnevnim listovima bez komentara, kao da iza njih stoje autoriteti. Operacija kreiranja spomenutih lažnih iskaza organizirana je u uredu državnoga odvjetnika Radovana Ortynskoga, zbog njegovih političkih obračuna i ucjenjivanja. O tome postoje nedvojbene spoznaje. Premijer Ivica Račan i njegov kabinet već dulje vrijeme znaju da ured državnoga odvjetnika proizvodi veliku namještaljku, ali i dalje ne diraju Ortynskoga. Toliko, za sada.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika