Objavljeno u Nacionalu br. 821, 2011-08-09

Autor: Damir Petranović

Hajdučko čišćenje menadžera

Hajdukov šef Hrvoje Maleš ima težak posao: uklanja igrače u vlasništvu Rena Sinovčića i Siniše Šoše, odrekao ga se Željko Kerum, a Dinamo je nadmoćan i na terenu i u sivoj zoni

Predsjednik Hajduka
Maleš zasad je tek u
milosti navijača, ali taj
status je varljivPredsjednik Hajduka Maleš zasad je tek u milosti navijača, ali taj status je varljivMladom Hajdukovu predsjedniku Hrvoju Malešu (33), prvome koji je na taj položaj došao putem javnog natječaja - provedenog pod pritiskom nezadovoljnih navijača - prva sezona na čelu splitskoga kluba nikako nije započela kako je planirao. Već početkom kolovoza Hajduk je završio s nastupima u europskim natjecanjima, nakon samo dva tjedna već je vidljiv i zaostatak za Dinamom u domaćem prvenstvu, a paralelno s time Maleš je prisiljen provoditi i "čišćenje" Poljuda iznutra, od brojnih menadžera, "savjetnika" i kadrova zaostalih nakon što je puna dva desetljeća klubom harala politika.


Već u prvim danima njegova mandata postalo je jasno da je Maleš izgubio potporu splitskog gradonačelnika Željka Keruma, koji se na Poljudu nije ni pojavio puna dva mjeseca, pa je mladi predsjednik odlučio zaigrati na sve ili ništa.

Njegova prva meta i prvi ozbiljan problem s kojim se odlučio suočiti jesu nogometni menadžeri, za koje se u kuloarima već godinama tvrdi da sastavljaju Hajdukovu momčad i, ovisno o potrebama, smjenjuju trenere splitskog kluba. Dva najeksponiranija i najkontroverznija imena koja se spominju su Siniša Šošo i Reno Sinovčić, zastupnici gotovo polovice Hajdukove prve momčadi i česta meta napada nezadovoljnih navijača. U višegodišnjem nedostatku pravih sportskih rezultata dostojnih Hajdukova ugleda i ambicija, splitskim ulicama kolaju razne teorije i neprovjerene informacije, ali posve je očito da su upravo Šošo i Sinovčić trenutačno u nemilosti Hajdukova vodstva. Posao njihova istjerivanja s Poljuda započeo je, a trajat će postupno - ako, dakako, Malešu u međuvremenu ne "odleti glava". Prema zasad dostupnim informacijama, budući da su se sve prethodne Hajdukove uprave dobro potrudile prikriti tko je pravi vlasnik igrača, pod Šošinom kapom su prvi napadač kluba Ante Vukušić, zatim mladi fantazist i privremena klupska desetka Dinko Trebotić i pričuvni vratar Lovre Kalinić. Na popisu je bio još jedan napadač, Duje Čop, no već početkom sezone Maleš ga se odrekao potpuno besplatno i dopustio mu odlazak u gradski rival Split. Sinovčić se, pak, brine za Hajdukova prvog vratara Danijela Subašića te mladog veznjaka Marina Tomasova.

Već na početku ove sezone bio je jasan smjer kojim se na Poljudu krenulo: Čop je otpisan, Trebotić je također bio uklonjen iz prvog sastava - ali u nedostatku boljih igrača ipak je pozvan na Hajdukove pripreme, Vukušić je stavljen na prodaju, a pregovaralo se i o dolasku vratara Stipe Pletikose koji bi zamijenio Subašića. Klub se pojačao sa sedam novih igrača, u pravilu stranaca, što je bio jasan znak menadžerima da Maleš uvodi nova pravila igre. Hajdukov predsjednik oslonio se na Falija Ramadanija, Albanca iz Makedonije i navodno menadžera visokog ranga, preko kojega je u Split doveo trenera Krasimira Balakova, pa je očito da se njegov savjet na Poljudu trenutačno najviše cijeni. Kako doznajemo, Ramadani je ovih dana pod svoju kapu uzeo i braću Anasa i Ahmada Sharbinija, skupo plaćena pojačanja iz doba predsjednika Joška Svaguše, pa će voditi računa o njihovoj eventualnoj prodaji. Otvoreno iskazivanje netrpeljivosti prema Sinovčiću, gazdi nogometnog kluba Zadar i jednom od nogometnih moćnika bliskih Igoru Štimcu, dogodilo se tijekom prijateljske utakmice Hajduka i Barcelone: Maleš mu je odbio izdati propusnicu za A-ložu na stadionu, nakon čega je ovaj pobjesnio. Situacija je donedavno bila nezamisliva, jer je upravo Sinovčić prije samo dvije godine nesmetano šetao poljudskim hodnicima i ondje se javno, čak i ispred novinara, obračunao s tadašnjim Hajdukovim trenerom Antom Mišom. Nevolja je bila jedino u tome što je svoj idući susret nakon Barcelone Hajduk igrao upravo u Zadru. I ondje je izgubio.
"Sinovčić se zainatio i njegovi nogometaši su u toj utakmici 'grizli' kao nikada, kao što većina klubova zbog dobrih odnosa sa Zdravkom Mamićem 'grize' upravo protiv Hajduka. U situaciji kada su suci u HNL-u evidentno pod Mamićevom kontrolom i kada je cijeli HNS već godinama praktički Dinamova podružnica, otvaranje fronta sa Sinovčićem možda i nije najmudrija ideja", kazao nam je izvor vrlo dobro upućen u situaciju u Hajduku. Ni njemu, međutim, nije jasno gdje je nestao Igor Štimac: nesuđeni predsjednik HNS-a viđen je na Poljudu na početku Malešova mandata, no nakon toga upadljivo se drži podalje od kluba i svih događanja oko njega.

Spekuliralo se da upravo Štimac stoji iza mladog Hajdukova predsjednika kao svojevrsni pokrovitelj, ali sve je izvjesnije da u stvarnosti on čeka prvu Malešovu veliku grešku i pokušava pronaći način kako amortizirati velike otpore navijača ostvarenju svoje najveće ambicije, osvajanju Hajduka. Kako zasad stvari stoje, Hajdukov predsjednik ima vrlo težak posao: s jedne strane suočen je s Dinamovom dominacijom na terenu i nadmoći u "sivoj zoni' nogometa, među sucima i u nogometnim forumima, s druge strane nastoji počistiti Poljud od svih vanjskih utjecaja i organizirati ga prema uzoru na uređene klubove, a s treće strane odrekao ga se i Željko Kerum koji je iznenada u dobrim odnosima s braćom Jozom i Slavenom Žužulom te redovito posjećuje utakmice gradskog rivala Splita. Zasad je Maleš tek u milosti navijača koji su prepoznali da se na Poljudu događaju barem minimalni pozitivni pomaci, no granica između oduševljenja i bijesa ulice u Splitu je vrlo, vrlo tanka...

Vezane vijesti

Vijećnici SDP-a i HNS-a neće dopustiti da Hajduk nestane

Vijećnici SDP-a i HNS-a neće dopustiti da Hajduk nestane

Vijećnici SDP-a i HNS-a u splitskome Gradskom vijeću na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare optužili gradsku vlast i sadašnju upravu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika