Objavljeno u Nacionalu br. 821, 2011-08-09

Autor: Ivan Starčević

Vice Vukov je protiv Oluje

Na kraju emisije “Dobro jutro, Hrvatska” vrijedni urednici pustili su Vicinu “Tvoju zemlju” i njene prigodne riječi “tuđin i oluje kidali su nju”. Poslije kninskog koncerta s tom Vicinom pjesmom išla je snimka koncerta u čast Vici Vukovu. Iz straha nisam gledao

DINAMO - HELSINKI
Srijeda, HRT 1, 20.40

Publika je zviždala, jer tzv. Dinamo igra bijedno, kao i uvijek kad ga vodi trener Jurčić. Osokoljen niskom cijenom ulaznica (jedna kuna) naš Krez Balog počeo je vrijeđati publiku. Logično je da zazire od nezadovoljne sirotinje, jer on je treći na Forbesovoj listi utjecajnih milijardera (prvi je Balogov šef g. Zdravko Mamić), a i računalo se da publika za tu svoju kunu ne će smjeti ni pisnuti. Nije dosta to što je uprava uvredljivo nisko procijenila moralnu razinu platiša, nego je još i g. reporter izvolio solidarno pljunuti na kunu kao službeno sredstvo plaćanja. Rekao je: platili su jednu kunu i još bi htjeli pobjedu. Možda je trebalo dati jedan švicarski franak, tko zna? HRT, umjesto da Balogu otkaže, angažirala ga je da 24 sata kasnije komentira utakmicu Fulham - Split i zamoli engleskog golmana da pusti gol Splićanima, "jer utakmica je pri kraju, Fulham sigurno ide dalje i bio bi to sjajan završetak splitske priče." Balogova priča nastavlja se kandidaturom za pedagoga stoljeća uz koju ide i diploma "Zdravko Mamić" za nepoznati poremećaj osobnosti.

KNIN: DAN POBJEDE
Petak, HRT 1, 10.21

Na nogometnom igralištu postrojeni su i veterani. Kamera iz profila otkriva brojne žrtve nezdravih prehrambenih i životnih navika. Predsjednik države, predsjednica vlade i predsjednik Sabora hvale ih i uzdižu, otprilike kao da će sutra vojska preuzeti vlast. Komentatori su novinar Petar Pelinkovac i general Krstičević, onaj kojega je predsjednik države umirovio zbog političkog kriminala. Ponesen povijesnim značenjem trenutka i svojom komentatorskom ulogom, gospodin general se opustio i progovorio totalno svojom varijantom hrvatskog jezičnog standarda. Citiramo: majkama, djecama, njiman, trebamo čuvati na te ljude i tsl. Tako nije govorio Nietsche, nego Krstičevićev kolega koji je umjesto bundeva govorio bundava i stekao nadimak general Bundava. Dok političari ne shvate da plodovi Oluje pripadaju hrvatskom narodu, bilo bi dobro da se ova militaristička sprdačina iduće godine smjesti u neku manju vojarnu bez kamera, pa neka si tamo gospoda vojnici u digitalnim prikrivnim odorama i političari u tamnim naočalama uzajamno čestitaju i komplimentiraju.

ISTINOM DO POBJEDE
Petak, HRT 1, 15.20

Vojni snimatelj Petar Malbaša stao je ispred crne pozadine i komentira ono što ćemo vidjeti. Vidjeli smo neskraćene snimke sa snježnih planinskih masiva uoči Oluje, trenutke užasa rata, ratnih zločina i velikih hrvatskih vojnih pobjeda. Malbašin dokumentarac nije proizvela Hrvatska televizija. Redatelj, snimatelj i scenarist je sam g. Malbaša. Kvaliteta njegova posla govori i o tome da na cijeloj Hrvatskoj televiziji nema autora koji bi napravio nešto približno dobro - pa se umjesto kakvog diplomiranog filmskog itd. režisera posla morao prihvatiti bivši sinjski fotograf. Njegov dokumentarac jedini bilježi i nadahnut govor koji je nad odrom poginulog zapovjednika A. Matijaša Pauka, i pred tadašnjom vojnom elitom, uključujući generala Gotovinu, održao fra Ignacije Vugdelija. Nije nikakvo čudo da je fantastičnu snagu tog dokumenta HTV prepoznala tek sada.

KONCERT U KNINU
Petak, HRT 1, 21.10

Koncert se zvao "Prošlost za budućnost", kao da se očekuje masovan odziv enigmatičara iz bivšeg SSSR-a, a ne građana Knina i ostalih TV pretplatnika. Umjesto popularnih napjeva i kojekakvih drugih sadržaja u izvedbi Sandre Bagarić, Martine Tomčić i niza drugih što verbalnih što fizičkih umjetnika, naša draga vlada i njeni mudri savjetnici dobro bi učinili da su Kninjane počastili nečim konkretnijim, nekim poslom za redovitu mjesečnu plaću, a nas ostale pustili na miru. Negdje u pola koncerta izvedena je pjesma "Tvoja zemlja", zapamćenu u izvedbi Vice Vukova. Bilo je to njeno drugo izvođenje danas. Ujutro, na kraju emisije "Dobro jutro, Hrvatska" vrijedni urednici pustili su nju i njene prigodne riječi "tuđin i oluje kidali su nju". Poslije kninskog koncerta išla je snimka koncerta u čast Vici Vukovu. Iz straha nisam gledao.

VIJESTI
Petak, HRT 1, 22.55

Prigodna ljetna voditeljica Tamara Peras čita da je Oluja najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. Uz tu najveću ide i ovoh dana često spominjani izraz prvi hrvatski predsjednik. Gospoda iz HDZ-a žele nam reći da sve počinje od njih. Nije bilo vojnih pobjeda i nije bilo Hrvatske. Ta vrsta političke propagande je anakronizam, ali toliko drag da naše promotore općenarodne političke pameti nimalo ne smeta da totalitarni režimi obožavaju građane podučavati da sve počinje zahvaljujući najdražim vođama. Naši su se ovih dana zajedno slikali. Hijerarhija je bila očita za vrijeme izvođenja državne himne. Mladunci i kojekakvi drugi ministri drže ruke visoko na srcu, osnivači nisko, a ambiciozna i naivna predsjednica vlade pružila je ruku visoko, ali dlan joj stoji osnivački horizontalno, sklon padu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika