09.08.2011. / 12:53

Autor: Nacional.hr

7 načina na koje mobitel može pomoći vašem zdravlju

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Medical Internet Research, liječnici bi u budućnosti mogli koristiti aplikaciju za iPhone kako bi utvrdili dali je pacijent imao moždani udar

IlustracijaIlustracijaPomoć dijabetičarima

Nova studija objavljena u časopisu Diabetes Care je otkrila da bi aplikacija za mobitel o vježbanju, kombinirana sa uobičajenim tretmanom za dijabetes, mogla pomoći pacijentima da se nose sa dijabetesom tipa 2. Proučavanjem 163 osobe otkriveno je da je kod osoba koje su koristile aplikaciju za mobitele o vježbanju imali za 1,9 posto pad u razini glikoziliranog hemoglobina, dok je kod onih koji nisu koristili ovu aplikaciju pad bio samo 0,7 posto, prenosi Aol.

Prestanak pušenja

U posljednjem broju časopisa The Lancet je objavljena studija u kojoj je otkriveno da bi mobiteli mogli biti korisna pomoć kod prestanka pušenja. Studija provedena nad 6,000 pušača je utvrdila da su osobe koje su htjele prestati pušiti ,a koje su dobivale poruke podrške i ohrabrenje preko mobitela, imale dva puta veće šanse da prestanu pušiti tijekom perioda od 6 mjeseci, nego osobe koje nisu dobivale takve poruke.

Redovito uzimanje lijekova

Postoje aplikacije za mobitele kod kojih se uključi alarm ili se pošalje sms poruka kada je vrijeme da se uzme lijek. Takva aplikacija je CareSpeak, koja šalje sms kad je vrijeme za uzimanje lijeka.

Dijagnoza moždanog udara

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Medical Internet Research, liječnici bi u budućnosti mogli koristiti aplikaciju za iPhone kako bi utvrdili dali je pacijent imao moždani udar. U studiji je objavljeno da su znanstvenici onda kad su, umjesto računala koristili iPhone i iPod za dijagnozu moždanog udara, za 94 do 100 posto točnije dijagnosticirali moždani udar nego dok su koristili računalo.

Pomoć novopečenim majkama

Kako 90 posto svjetskog stanovništva ima mobitel, ova tehnologija se može iskoristiti za pomoć trudnicama. Osim što se pomoću mobitela može pozvati pomoć prilikom neočekivanog poroda, mobiteli se mogu koristiti i za bežični ultrazvuk.

Bolji san

Mobiteli kod spavanja mogu pomoći u okviru projekata, kao što je LARK system kod kojeg se na spavanje nosi narukvica, usklađena sa iPhoneom, iPadeom ili iPod Touchom koja mjeri koliko vam treba da zaspete, koliko puta se tijekom noći budite i koliko sati spavate svake noći.

Zdravstvene aplikacije

Postoji više od 6,000 Health & Fitness aplikacija za iPhone koje korisniku mogu pomoći da poboljša svoje zdravlje. Takva je Fooducate pomoću koje skenirate etikete na namirnicama kako bi otkrili važne nutricionističke podatke, ili Nike+ GPS pomoću koje možete označavati rute na kojima trčite, kako biste pratili svoj napredak ili rezultate podijelili sa svojim

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika