09.08.2011. / 18:19

Autor: Nacional.hr

Iz Nacionala

Šimonović otvoreno - 'Sumnjao sam u Ivu Sanadera'

Povremeno se na mene pokušalo utjecati, ali mogao sam se pritiscima oduprijeti jer sam u Vladu ušao uz uvjet da radim samostalno, kaže Šimonović

Ivan ŠimonovićIvan ŠimonovićBivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović napustio je u kolovozu prošle godine tu funkciju i otišao na položaj pomoćnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za ljudska prava. No, ministar koji je prvi započeo oštru borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, nikad nije izravno progovorio o najinteresantnijem slučaju korupcije - onom Ive Sanadera.

U novom broju Nacionala ipak je otkrio kako je sumnjao da korupcija seže do samog državnog vrha.

Nedavno je bivša ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da nije mogla zamisliti da je Ivo Sanader toliko upleten u korupciju. Jeste li vi, dok ste bili ministar pravosuđa, raspolagali informacijama koje bi inkriminirale bivšeg premijera?

Nisam raspolagao izravnim informacijama, ali bilo je indicija o korupciji na visokoj razini. Sve što je upućivalo na korupciju, prosljeđivalo se MUP-u i Državnom odvjetništvu. Ako me pitate jesam li sumnjao da bi i pojedinci iz državnog vrha mogli biti umiješani u korupciju, odgovor glasi - jesam.

Kako komentirate Sanaderovo uhićenje i optužbe protiv njega?

Nije u skladu sa zakonom komentirati postupke u tijeku, ali imam puno povjerenje i u USKOK i u sudstvo. Nitko ne smije biti iznad zakona, a krivnja se utvrđuje kroz odgovarajući pravni postupak. Trenutačna situacija je mučna, ali nakon njezina razrješavanja Hrvatska će izaći bolja i jača. Sasvim je jasno da već danas u Hrvatskoj ima manje korupcije. Jednostavno, rizik da se bude uhvaćen i kažnjen je itekako veći. Društvena atmosfera se promijenila, ljudi se više ne boje ustati protiv korupcije.

Kakav je bio vaš odnos sa Sanaderom?

Upoznali smo se dok smo radili u Ministarstvu vanjskih poslova. Zašto mi je kao stranački neopredijeljenom ponudio mjesto ministra pravosuđa? Vjerojatno zbog dva razloga. U pravosuđu je trebalo provesti radikalne reforme da bismo zadovoljili kriterije EU. Imao sam dosta međunarodnog iskustva, a bili su mu poznati i moji stavovi oko pravne države i ljudskih prava. Osim toga, njegov poziv uslijedio je neposredno nakon ubojstva Ivane Hodak. Postojao je strah da se organizirani kriminal razmahao i da se ne zna tko ili čija će djeca biti sljedeća žrtva. Povezujući borbu protiv korupcije i borbu protiv organiziranog kriminala razvili smo Uskočku vertikalu, donijeli novi zakon o kaznenom postupku, uveli kazneno djelo koje omogućuje da se osuđenima za korupciju ili organizirani kriminal oduzme cjelokupna imovina ako ne mogu objasniti porijeklo te imovine.

Kakvim pritiscima ste bili izloženi?

Povremeno se na mene pokušalo utjecati, ali mogao sam se pritiscima oduprijeti jer sam u Vladu ušao uz uvjet da radim samostalno. I u svakom trenu sam bio spreman podnijeti ostavku ili tražiti razrješenje dužnosti ako se ti uvjeti ne budu poštovali.


Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Nacionala

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 09.08.11. 19:51

Postupci DORH-a i MUP-a su selektivni i pristrani prema političkom diktatu Pantovčaka i Markovog trga. Recimo Josipović štiti Mudrinića i telekom mafiju od kaznenog progona.

Više o tome na http://papar.blog.hr


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 09.08.11. 19:58

KOJI KRETEN!
On je 2005 povjerovao Sanaderu da je kucu od 5 miliuna jureka u zagrebu kupio od onoga sto je ustedio nakon 5 godina rada u austriji. Da je sanader lopov i smece znao je jos i Tudman, svi pametini su to znali jos 2000 godine. Ovaj kreten je prof na pravnom faksu i nista nije shvacao. Koji kreteni studiraju pravo, nije cudo da studij prava u prosjeku traje 8 godina.


registracija
31/1/10

STTony, 09.08.11. 21:03

ankicascreiber, svaka čast! :))


registracija
27/8/09

Lujo1, 10.08.11. 00:36

Ljigavi lažljivac!!!


registracija
2/6/11

stereo, 10.08.11. 07:00

On je ustvri dobar čovijek samo to vješto skriva, kao u ostalom i čitav HDZ.


registracija
2/6/11

stereo, 10.08.11. 07:07

Još jednom mister Sklpel HVALA Vam na bizi za našu dijecu.
Mater vam lopovsku nabijem da je ubijeno bilo koje drugo dijete bolio bi vas krasni, ovako ste sve učinili za čuvanje tzv HRVATSKE pazi sad ovo ZLATNE MLADEŽI.
Pa dokle smo dogurali, tako nam i teba nama KRETENIMA.


registracija
3/9/10

vasiona55, 10.08.11. 10:38

"Trenutačna situacija je mučna, ali nakon njezina razrješavanja Hrvatska će izaći bolja i jača. Sasvim je jasno da već danas u Hrvatskoj ima manje korupcije. Jednostavno, rizik da se bude uhvaćen i kažnjen je itekako veći."
Gosp. Šimonoviću, a tko je to od uhvaćenih i kažnjen? Kada i gdje? Ili nismo dobro informirani. Čini mi se da će u cijeloj toj predstavi jedinu korist imati odvjetnici, koji će "dokazati" da ono što je evidentno ne postoji. I gotova priča. Živi bili pa vidjeli.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 10.08.11. 12:34

"osuđenima za korupciju ili organizirani kriminal da se oduzme cjelokupna imovina ako ne mogu objasniti porijeklo te imovine"
Zašto samo osuđenima,zašto ne i neosuđenima, uglednim građanima,političarima i bilo kome tko ne plaća porez ili je do imovine došao bez pokrića?Tako to funkcionira u pristojnim zemljama.Ovako golema većina njih nikada neće ostati bez imovine čak i ako su je stekli nezakonito.Ali,to je i bio smisao ovakvog zakona,na kojeg je bivši ministar ponosan, da sačuva sve one koji su visoko u politici omastili brke ali,eto,nećemo ih dirati.
Vani poreznici rješavaju takve slučajeve,ne treba sud.Svjedočili smo koliko snage uređene države imaju prilikom neplaćanja poreza npr.
Samo te pozovu i pitaju odakle imovina ii je li plaćen porez.Pa ti dokazuj.Cijeli je postupak izuzetno učinkovit i jeftin.Sudovanje je skupo i često neuspješno po državu.


registracija
29/7/11

posejdon, 11.08.11. 00:05

Sto je sa placanjem poreza nasih vrhunskih sportasa - nogometasa, tenisera,skijasa. Svi su nasi idoli, jer propagiraju u svijetu svoju domovinu
koju toliko vole, a poreze istoj ne placaju, vec negdje u Monte Karlu, Monako ili ko zna gdje jer su tamo fiktivno prijavljeni kao da imaju stalan boravak. Toliko o patriotizmu.. i ljubavi prema domovini.Svima njima odajemo vrhunska priznanja, a nitko da se sjeti i pita: Dragi nasi sportisti kada cete poceti placati porez u domovini koju toliko volite, nosite zastavu iste, dok u drugoj ruci sipak.Sram da ih bude, a isto tako porezne organe i organe vlasti koji nista po tom pitanju ne poduzimaju.


registracija
2/1/11

prohujalo, 11.08.11. 15:19

kadija te tuzi -Kadija ti sudi
dragi moji to je stara uzrecica koju smo mi izgleda zaboravili za vrijeme vladavine pok. Tita


registracija
29/4/09

florenz, 15.08.11. 08:38

Imaš li "pedigre", završit će sve samo na indicijama, a dotle si već osigurao i preunuke mutnim poslovima. Kad ti jednom stranka dodijeli mandat, on ostaje tvoja "privatna prčija" pa i u dugom istražnom zatvoru primaš saborsku plaću. Iako nisam ništa otuđio, ukrao, pogodovao, zamolio bih USKOK da me na koja 3-4 mjeseca smjesti u Remetinec uz saborsku plaću i riješio bih sve svoje umirovljeničke finansijske poteškoće.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika