11.08.2011. / 07:08

Autor: Hina

Uspješni test uzbunjivanja na tsunami u Sredozemlju

Brzo uzbunjivanje na tsunami u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu, Sredozemlju i obližnjim morima prvi puta je uspješno testirano u srijedu, objavio je Unesco u priopćenju.

Sustav uzbunjivanja, poput onog u Indijskom oceanu, radiSustav uzbunjivanja, poput onog u Indijskom oceanu, radiBrzo uzbunjivanje na tsunami u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu, Sredozemlju i obližnjim morima prvi puta je uspješno testirano u srijedu, objavio je Unesco u priopćenju.

Žarišne točke uzbune na tsunami 31 zemlje sudionice u regiji primile su poruku nešto prije podneva po srednjoeuropskom vremenu od istanbulskog istraživačkog instituta Kandilli elektroničkim putem, telefaksom i putem svjetskog sustava telekomunikacija koji skuplja i objavljuje meteorološke podatke.

"Prvi rezulatati pokazuju da su poruke primljene nekoliko minuta nakon slanja", navela je Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu koja je za 2012. najavila obimniju vježba uzbunjivanja na tsunami u regiji, tijekom koje će biti uključeni i mediji.

Iako manje učestali nego u Tihom oceanu, tsunamiji povezani s potresom zabilježeni su i u Sredozemlju i u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu.

Lisabon je 1755. razoren u tsunamiju kojeg je pokrenuo jaki potres na razini pukotine Acores-Gibraltar. Podvodni potres i tsunami koji je uslijedio 1908. odnijeli su 100.000 života na Siciliji i Kalabrij.

Sustav brzog uzbunjivanja na tsunami u sjeveroistočnom Atlantiku jedan je od četiri takva sustava kojima koordinira Unesco-ovo Oceanogafsko međuvladino povjerenstvo (COI). Slični sustavi postoje u Tihom i Indijskom oceanu i na Karibima.

Vezane vijesti

Jovanović: Nitko od učenika neće biti oštećen

Jovanović: Nitko od učenika neće biti oštećen

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je danas da ni jedan učenik koji je izišao na državnu maturu neće biti oštećen te da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika