Objavljeno u Nacionalu br. 331, 2002-03-19

Autor: Nenad Polimac

Filmski tribunal

Ljubav je slijepa: Isprika invalidima i rugobama

Kolumnisti - Nenad Polimac

Nenad PolimacNenad PolimacBraća Farrelly postala su gotovo zloglasna zbog političke nekorektnosti prema hendikepiranima i ocvalim ženama u filmu “Svi su ludi za Mary”, pa je njihovo novo ostvarenje “Ljubav je slijepa” neka vrsta isprike svim povrijeđenima: glavni je protagonist, naime, tip koji dobije priliku vidjeti unutrašnju ljepotu osobe s kojom je u kontaktu, pa mu se debela grdoba fine duše pričinja kao vitka krasotica, a lijepa, ali zločesta zavodnica kao ispijena vještica. Nejasno je zbog čega se moralne vrline ili mane moraju predstavljati fizičkim osobinama, no u provedbi te koncepcije braća Farrelly naišla su na još jedan problem: budući da su mnogi kadrovi snimljeni iz vizure glavnog junaka, potrebna je bila i sva sila scena koje su pokazivale objektivnu realnost. Za neke se likove to provodilo sustavno, a neki su potpuno zaboravljeni, kao da njihova moralna ljepota – odnosno ružnoća – uopće ne figurira kao bitan sastojak priče.

Koliko god nedosljedan, film nije nezanimljiv jer su ga napravili neosporno talentirani filmaši. Svoj stav o hendikepiranima naglasili su dodjelom važne sporedne uloge invalidu Reneu Kirbyju, koji se fantastično kreće samo uz pomoć ruku i baca u sjenu “normalne” glumce. Gwyneth Paltrow je pak povremeno maskirana kao da ima 150 kilograma, a prizor u kojem ona – u svom najljepšem izdanju – ispovijeda kako je to biti u koži debeljuce zbog raskoraka između iluzije i stvarnosti vrijedi ubrojiti u najbizarnije u povijesti kinematografije.

Zanimanje špijun: Poput oca i sina

Robert Redford uzdignuo je Brada Pitta iz anonimnosti u svom filmu “Rijeka sjećanja”, a njihova suradnja bila je neobična već i stoga što je Pitt cjelokupnim nastupom podsjećao na hollywoodsku legendu u njegovu mladenačkom razdoblju. Pravo je čudo što se nitko prije nije sjetio spariti ih kao partnere, pa “Zanimanje: špijun” ispravlja taj propust. Čini se, sa zakašnjenjem, budući da je Redfordov zvjezdani status već potamnio: unatoč budžetu od 100 milijuna dolara, zarada će jedva pokriti troškove.

Možda bi financijski učinak filma bio veći da mu je priča bolje sročena: razvlači se kroz dva i pol desetljeća, ne odviše pedantno evocirajući ključna povijesna razdoblja, a zaustavlja se u dalekoj 1991., kako se ne bi današnje Kineze povrijedilo zapletom o totalitarističkoj državi u kojoj se humanitarce zatvara i ubija bez milosti.

Meandričnu radnju jedino učvršćuju Redford i Pitt, solidno se snalazeći u ulogama špijunskog mentora i njegova štićenika, vješto pokazujući da je riječ zapravo o odnosu oca i sina. Motiv žene koja unosi razdor među njih tek je jedan od mnogih priloga tezi o urođenoj mizoginiji hollywoodskih scenarista. Najzanimljiviji dio odigrava se u sjedištu CIA-e, u kojem Redford pokušava “kupiti vrijeme” kako bi spasio Pitta iz Kine: redatelju Tonyju Scottu treba odati priznanje što se odrekao njemu tako drage vizualne pirotehnike kako bi nam pedantno pokazao funkcioniranje najmoćnije birokracije na svijetu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika