11.08.2011. / 14:24

Autor: Nacional.hr

Duka o gašenju Radija 101

U gašenje 'stojedinice' upletena je vlast, a najviše će izgubiti upravo država

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da je odluka o odbijanju prijenosa koncesije za Radio 101 donesena još ranije i sumnja da vlast ima političkih motiva da zaustavi Radio 101

Popularna "stojedinica" morati će se ugasitiPopularna "stojedinica" morati će se ugasitiPredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka osvrnuo se na jučerašnju odluku Vijeća za elektroničke medije koja nije odobrila prijenos koncesije sa zagrebačkog Radija 101 na Media Servis. Time je gotovo potpisano gašenje tog kultnog zagrebačkog radija.

Duka upozorava kako ta odluka ne samo dovodi Radio 101 na prag likvidacije, već u neizvjesnost stavlja 23 novinara koji su posljednjih šest mjeseci dobivali minimalnu plaću, a Radio im duguje i nekoliko plaća od ranije.

"Realizacijom ponude Media servisa od 15,1 milijuna kuna za kupnju Stojedinice bile bi isplaćene plaće bivših i sadašnjih novinara, prema sudskoj odluci bili bi isplaćeni i ostali vjerovnici među kojima bi najviše novca dobila država - više od 9 milijuna kuna" ističe Duka.

Dodaje kako su posljednjih mjeseci uspjeli podići slušanost Radija i ponovno ga profilirati kao radio koji je kritički informator i beskompromisni analitičar društvenih zbivanja.

"Takvih je radija vrlo, vrlo malo pa ovo društvo mora voditi računa o tome da besmislenim odlukama ne uništava i one rijetke medije koji još uvijek rade ono što je smisao novinarstva - oblikovanje kritičke javnosti na dobrobit građana ove zemlje", upozorava Duka.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da je odluka o odbijanju prijenosa koncesije za Radio 101 donesena još ranije i sumnja da vlast ima političkih motiva da zaustavi Radio 101.

Stoga, HND traži od svih odgovornih da hitno razrješe nastalu situaciju. Oni smatraju da je nova zakonska odredba o zabrani prijenosa radijskih i televizijskih koncesija neodrživa ako se odnosi na svaku kupnju radija ili televizija pa i onu u kojoj se zadržavaju iste programske osnove.

"Zašto bi bilo tko kupovao i dokapitalizirao televiziju ili radio ako ne može dobiti koncesiju? Radio 101 možda je tek prvi slučaj ali bi ovakva zabrana mogla dovesti do značajnog urušavanja tržišta elektroničkih medija. Društvena šteta bit će ogromna", upozoravaju iz HND-a.

HND traži od saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da protumači odredbu o zabrani prijenosa koncesije u donesenim izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima. Ako je tumačenje takvo da se odnosi na svaku kupoprodaju elektroničkih medija - HND zahtijeva novu hitnu izmjenu tog zakona na rujanskoj sjednici Hrvatskog sabora.

Vezane vijesti

'Vlada je upropastila Vjesnik - sad neka ga i spasi'

'Vlada je upropastila Vjesnik - sad neka ga i spasi'

Hrvatsko novinarsko društvo odaslalo je otvoreno pismo svim medijima, ali i Vladi u kojoj zahtjeva da se država, točnije Vlada pozabavi problemom… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 11.08.11. 16:28

Jaca je rekla da trba se vratiti Tuđmanovom vođenju hrvatske pa možda je 101.početak te koncepcije?


registracija
7/3/11

medjimurec, 11.08.11. 18:49

Steta , dobar radio - rado sam ih slusao


registracija
16/6/10

nosonja, 11.08.11. 19:00

U mom domu se taj radio sluša od 07-19!


registracija
11/1/10

fluid, 11.08.11. 20:42

Tuđman započeo-Kosorica dovršila.Tuđman je mrtav-živio Tuđman!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika