11.08.2011. / 22:50

Autor: Deutsche Welle

Carla del Ponte na optuženičkoj klupi?

Bivša tužiteljica suda u Den Haagu, Carla del Ponte mogla bi se naći na popisu optuženih za uništavanje predmeta iz masovnih grobnica koji su korišteni kao dokazni materijali u sudskim procesima.

ArhivaArhivaKoncem 2005. i početkom 2006. godine u Haaškom tribunalu je uništeno oko 1.000 osobnih predmeta žrtava genocida od kojih su mnogi korišteni kao dokazni materijali u sudskim procesima. Većina tih predmeta bila je iz masovnih grobnica. Tužiteljstvo u Den Haagu je nekoliko godina kasnije priopćilo da su "uništeni jer su bili u fazi raspada i opasni po zdravlje".

Bio je to šok za preživjele žrtve genocida jer su, kako ističu predstavnice srebreničkih udruženja, "uništene uspomene na ubijene". Nije ih umirilo pojašnjenje da su podaci i fotografije o uništenim predmetima pohranjeni u sudskom arhivu, jer osobni predmeti žrtava za preživjele imaju nemjerljivu emocionalnu vrijednost.

Predmeti uništeni bez suglasnosti obitelji žrtava

"Posljednje uspomene na našu djecu i muževe uništene su u vrijeme mandata tužiteljice Carle del Ponte koja je i potpisala odluku o uništavanju predmeta. Mi ćemo istrajati u zahtjevu da se odgovorni dovedu pred sud, jer su morali tražiti suglasnost obitelji ili naše države BiH", kaže predsjednica udruženja "Majke Srebrenice" Hajra Ćatić. Srebrenička udruženja su prikupila 4.000 potpisa preživjelih žrtava koje su zatražile angažiranje odvjetničkog tima. Tuzlanski odvjetnik Damir Alić član je gupe koja će besplatno zastupati žrtve u ovom slučaju. Za Deutsche Welle kaže kako je "vrlo izvjesno da će se na listi optuženih naći bivša haaška tužiteljica Carla del Ponte i najuži krug ljudi koji su odlučivali o uništavanju dokaza".

Damir Alić: "Uništavanje dokaza naredila Carla del Ponte"

"Osnovana sumnja da je gospođa Carla del Ponte naredila uništavanje tih predmeta je potvrđena iz više izvora i mi ovom problemu pristupamo sistematski. Pripremamo se za podnošenje prijave ili tužbe koju ćemo podnijeti kad prikupimo dovoljno dokaza", kaže Alić.

Odvjetnički tim, kojem su se pridružili i britanski odvjetnici Hugh Mercer i Jessica Wells, računao je na podršku institucija u BiH, ističe Alić. "Imamo usmenu ali ne i konkretnu podršku. Nadležni iz Ministarstva vanjskih poslova BiH otkazali su današnji (11.8.) sastanak. Podržavaju nas mnogi pojedinci, među kojima i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, i nadamo se da će ta podrška biti i veća", rekao je Alić. Odvjetnički tim namjerava pomoći srebreničkim majkama u traženju odgovora na pitanja tko je i zašto uništio uspomene na njihove najmilije i zašto se o tome godinama šutjelo. Članovi tima vjeruju da će odgovori na ova pitanja uskoro biti poznati.

Autor: Samir Huseinović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

ICTY: Nema istrage protiv Carle del Ponte

ICTY: Nema istrage protiv Carle del Ponte

Raspravno vijeće Haaškoga suda odbilo je u četvrtak kao neutemeljen zahtjev vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja za pokretanjem postupka protiv… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 12.08.11. 00:40

Carla del Ponte - ni dida ni baba. :)


registracija
18/7/07

jacki, 12.08.11. 08:17

hoce li te jadne zrtve ikada prestati biti predmet manipulacija i konacno naci vjecni mir?


registracija
9/4/10

imela, 12.08.11. 09:45

krava


registracija
20/4/11

BivsiYU, 12.08.11. 11:23

Žrtve treba ostaviti na miru, sa njima niko ne treba više da manipuliše. Karla del Ponte stara kurvetina, došla je u HAG da zaradi koji dolar, na nesreći drugih. Zato sve krivi smo mi jugoslaveni Hrvati, srbi i muslimani. Tako je htio i zapad tvorac novog svjetskog poretka. Kada će se čovjek više opametiti!?


registracija
6/4/10

veljaci, 12.08.11. 17:06

Carla del Ponte pravim imenom kapetan dragojlo ćuprili je tetak slobe miloševića operirao/la se jer je bio/la hemafrodit.kos je ubacio u schweiz uz silne pare, promjenio joj ime ali ćud ne.Ona ne može biti kurvetina.dobro onaj piše ni dida ni baba !


registracija
12/1/11

bozhidar, 12.08.11. 19:32

pa je li i sam "sud" u hagu sud ili neko jako politizirano i nepravedno drustvo?

ma kakav je to sud dok vlade rusjie, u.k, u.s, et al ubijaju sasvim nevine, chechene, iracane, i pashtune.
a ubijlai su sasvim nevine korejce, vietnamese?

te ce se i nastaviti i sa jos vecim zlocinama. ICTY ne donasa svijetu nista dobrog; zapravo, samo pogorsanje u svakom pogledu, a narocito u novim ratovima protiv nejakih naroda. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika