Objavljeno u Nacionalu br. 822, 2011-08-16

Autor: Dean Sinovčić

Daniel Craig

Izvanzemaljci na Divljem zapadu

Američki glumac, junak serijala o Jamesu Bondu, napokon glumi kauboja, ali njegovi protivnici nisu Indijanci nego došljaci iz svemira

Danielu Craigu ovo
je prva uloga kaubojaDanielu Craigu ovo je prva uloga kaubojaKada je prošlog utorka Daniel Craig ušao u londonski hotel Claridge’s da bi ga intervjuirali za Nacional, izgledao je kao da ga je pregazio vlak. Nenaspavan, rekao je “dobro jutro” iako su bila tri sata poslijepodne. Njegov Omega ručni sat pokazivao je 16 sati. “Stigao sam sinoć iz Berlina, zato mi je sat namješten na europsko vrijeme”, rekao nam je, odjeven u crne traperice i crnu majicu čiji kratki rukavi nisu sakrili tetovažu na donjem dijelu lijeve nadlaktice. Piše “A Time for Timelessness”, a ispod toga HGJ.

“Tetovaže su privatna stvar, pa tako i ova moja”, kratko je objasnio. Craig jako mnogo drži do privatnog života, tako da je isključio svaku mogućnost razgovora o svom nedavnom vjenčanju s glumicom Rachel Weisz, ali bi se prema debljini vjenčana prstena koji nosi reklo da njihova ljubav nema granica. Craig je stigao iz Berlina gdje je prisustvovao premijeri svog novog filma “Cowboys & Aliens”, koji se u hrvatskim kinima počinje prikazivati 18. kolovoza.


Prvi put u karijeri glumi kauboja koji se budi u pustari, izgubljenog pamćenja, s čudnom metalnom napravom prikovanom za desnu ruku. Uskoro saznaje da je pljačkaš i ubojica za kojim je raspisana tjeralica, ali čim to shvati, gradić u Novom Meksiku napast će izvanzemaljci. Kreće u obračun s njima, čudnovata naprava na ruci pomaže mu da ih ubija, asistirat će mu lokalni bogati vlasnik stoke (Harrison Ford) i misteriozna ljepotica (Olivia Wilde), a sve to režirao je Jon Favreau koji se proslavio s oba dijela filma “Iron Man”. “Cowboys & Aliens” prvi je od četiri filma u kojima je Craig glumio, a koji će biti prikazani do kraja godine. Kako je snimanje novog, 23. po redu, filma o Jamesu Bondu odgođeno za sljedeću godinu, tako je Craig imao dovoljno vremena da glumi u još nekim filmovima kao što je film strave “Dream House” s Rachel Weisz i Naomi Watts, zatim “The Adventures of Tintin”, a pred Novu godinu bit će i premijera filma “The Girl with the Dragon Tatoo” prema istoimenoj knjizi Stiega Larssona.

Koliko je trebalo vremena da vas uvjere da prihvatite ulogu u ovom filmu?

- Vrlo malo - istog sam trenutka prihvatio ponudu. Još otkad sam bio klinac, želio sam glumiti kauboja. Bio sam iznenađen što su mi ponudili tu ulogu, a poslije sam bio počašćen što su me se sjetili, ipak je riječ o velikom filmu. Dugo vremena sam tražio scenarij za film u kojem bih glumio kauboja, ali nisam očekivao da ću naići na tako visokobudžetni film. Kada su mi poslali scenarij, bio sam zaintrigiran jer je riječ o spoju kauboja i izvanzemaljaca. Onda sam pomislio da je riječ o komediji, a ja nisam želio glumiti u komediji, želio sam glumiti u klasičnom vesternu. Konačno, shvatio sam da to jest vestern...

Kako ste reagirali kad ste shvatili da ćete glumiti s Harrisonom Fordom?

- Uvijek sam bio, i još sam uvijek, njegov veliki obožavatelj. On je prava stvar, zna jahati konja, zna pilotirati avionom, sve zna. Često puta sretnete svoje heroje i onda se razočarate, ali ja se nisam razočarao. No morao sam se brzo pribrati jer sam morao svakodnevno raditi s njim. On je veliki radnik, voli glumu, voli suradnju tijekom snimanja filma, a sve to volim i ja. I lijepo je biti šokiran prisutnošću glumca kojeg obožavate.

Pa i sami ste glumačka zvijezda. Redatelj Jon Favreau mi je rekao da ga glumačkim kvalitetama podsjećate na Stevea McQueena.

- Lijepo od njega. Ponizno sam zahvalan, ali ja sam daleko od toga da budem kao Steve McQueen. Vjerojatno sam pokušao ukrasti neke osobine Stevea McQueena za potrebe ovog filma, naročito iz “Sedmorice veličanstvenih”, ali sam sebe ne vidim kao Stevea McQueena, iako bi bilo lijepo kada bi bilo tako.

Smatrate li sretnom okolnošću to što je snimanje novog filma o Jamesu Bondu odgođeno pa imate obilje vremena da glumite u različitim filmovima u kojima možete pokazati svoje glumačko znanje?

- Doista se smatram sretnikom zbog takvog razvoja događaja. Moja suradnja s kompanijom MGM je jako dobra, ali kako oni moraju riješiti svoje financijske probleme, tako sam dobio prilku glumiti kauboja, glumiti u filmu Davida Finchera, i sve funkcionira savršeno. Snimanje filma “The Girl with the Dragon Tatoo” završio sam prije tri mjeseca, a novog Bonda počinjem snimati u studenom ove godine.

Koliko će se verzija Davida Finchera razlikovati od švedske verzije “The Girl with the Dragon Tatoo“?

- Ne bih znao jer švedsku verziju nisam gledao. Kada mi je David Fincher poslao scenarij koji je napisao Steve Zailian, prvo sam pročitao knjigu i tako sam se upoznao s radnjom. Zatim sam pročitao scenarij i bio oduševljen te smatram da je riječ o izuzetno dobroj filmskoj adaptaciji odlične knjige. A kada tome pridodate da David Fincher režira, onda vam je jasno da sam ga nazvao i rekao mu: “Računaj na mene, napravimo taj film.” Kako nisam želio da švedska verzija filma utječe na mene, tako je nisam ni pogledao, iako sam pročitao puno pozitivnih osvrta na taj film.

Birate li namjerno uloge u žanrovski raznolikim filmovima kako vas ne bi strpali u stereotip o Jamesu Bondu?

- Možda to tako izgleda pa onda ispadam jako pametan, ali, iskreno, nije tako. Znam da moja karijera izgleda kao da je unaprijed pomno isplanirana, ali to uopće nije tako. Na filmskom se tržištu može naći jako malo dobrih scenarija i stoga stalno morate paziti da pronađete one dobre. Tako se iznenada na tržištu pojavio scenarij o kaubojima i ja sam ga odmah ugrabio - nisam planirao glumiti u vesternu, da bih nakon toga glumio u nekom filmu o švedskom ubojici na temelju skandinavske knjige, a zatim u Jamesu Bondu. Jednostavno, ti scenariji su se pojavili i bili su mi privlačni.

Očigledno vam je privlačan bio i scenarij za film “The Adventures of Tintin”.

- Da, jer sam čitao stripove o Tintinu, kao i producent Peter Jackson i redatelj filma Steven Spielberg. Sviđa mi se što film izgleda vrlo mračno, što vjerno prenosi osjećaje i uzbuđenje iz stripa, a sadrži i nešto što me podsjeća na Indianu Jonesa. Ustvari, mislim da je Indiana Jones pokupio mnogo od Tintina. Imao sam šest godina kada sam pročitao prvi strip o Tintinu, sjećam se da je to bio “The Crab with the Golden Claws” i jako mi se dopao. A najviše mi se dopao kapetan Haddock. Kažete da nema puno dobrih scenarija, a vi stalno glumite u visokobudžetnim filmovima.

Znači li to da ste pokupili sve dobre uloge koje su se nudile?

- Volio bih da je tako. Puno glumaca bori se za uloge, konkurencija je velika kada je u pitanju dobar scenarij. Ako kao glumac imate snagu i utjecaj, onda je normalno da ćete tražiti i boriti se za dobre uloge, ohrabrivati scenariste da pišu kvalitetne scenarije. Iako sam okružen ljudima koji traže i čitaju scenarije za mene, na kraju sam odlučujem o svemu. Znači, sve ovisi o mom ukusu, o mom instinktu, a mnogo i o sreći.

Reklo bi se da je vaš utjecaj u Hollywoodu prilično velik.

- Volim misliti da je tako, ali realno je reći da ipak nije velik. Često mi kažu da jest, ali vjerojatno to rade da bi me držali sretnim.

Kada ste čuli da se odgađa snimanje novog filma o Jamesu Bondu, jeste li pomislili da je to ujedno kraj i da više nikada neće biti snimljen ni jedan film o njemu?

- Ne, nisam se puno bavio time. MGM ima prava na snimanje filmova o Jamesu Bondu i svi U 'Kaubojima i izvanzemaljcima'
partner mu je 
Harrison FordU 'Kaubojima i izvanzemaljcima' partner mu je Harrison Forddaljnji planovi ovise samo o njima. Nisam mogao utjecati na to. Mogao sam skakati, vrištati, lobirati, govoriti – ‘ajde, momci, idemo snimiti novog Bonda, ali to ne bi dalo rezultata jer je MGM financijski propao. Jedino bi pomoglo kada bih odnekuda donio 500 milijuna dolara i pomogao im da se izvuku iz problema. A to ne mogu. MGM su otkupili ljudi koji će pokušati tvrtku osoviti na noge i financirati snimanje novog Bonda. Opustio sam se i odlučio raditi nešto drugo. Sada znamo da će se novi Bond snimati, režirat će ga Sam Mendes, nas dvojica smo vodili duge razgovore o detaljima scenarija. Obojica smo Englezi, ljubitelji filmova o Jamesu Bondu još od dječačkih dana te smo se dogovorili da ćemo napraviti najboljeg mogućeg Bonda.

Kada ste prvi put glumili Jamesa Bonda, prilično ste nabildali svoje tijelo. Ali u filmu “Cowboys & Aliens” izgledate još snažnije. Što se dogodilo?

- Film smo snimali u Novom Meksiku, na 2500 metara nadmorske visine, i pripremajući se za ulogu došao sam u najbolju tjelesnu formu ikada. Išao sam u teretanu, ali više s ciljem da smršavim jer kauboji, a i rodeo jahači koje poznajem, nikada nisu izgledali kao da su posjećivali teretanu, već mršavo i žilavo. Tako sam i ja želio izgledati, što mi je kasnije stvorilo probleme jer sam sa snimanja “Cowboys & Aliens” otišao na snimanje “The Girl with the Dragon Tatoo” u kojem glumim novinara. Fincher smatra da novinari trebaju izgledati debelo, pa me svakog dana u hotelskoj sobi čekala zdjela kuhane tjestenine s umacima i boca crnog vina.

Očigledno sada uživate u glumačkoj karijeri. Razmišljate li o tome što će se događati u sljedećih deset godina?

- Ako će sve ići dobro s filmovima koje sam ove godine snimio, onda sam miran što se tiče sljedećih nekoliko godina. Slijedi James Bond koji će mi, bude li uspješan, pružiti priliku da glumim i u onom nakon toga. Ako film Davida Finchera bude uspješan, onda će se snimati još dva nastavka na temelju Millenium trilogije Stiega Larssona. Dakle, prvi put u svojoj karijeri znam što ću raditi sljedećih nekoliko godina, što mi izgleda vrlo čudno i bizarno. Sad mogu isplanirati što ću raditi i to je lijep osjećaj. A tko zna što će biti nakon toga. Možda ću i odustati od glume.

Sad kada možete planirati, razmišljate li o ponovnom radu u kazalištu?

- Rado bih se vratio u kazalište, samo trebam pronaći dovoljno vremena. London ili New York, sasvim mi je svejedno.

Uživate li u uspjehu?

- Ima li težeg pitanja od definiranja uspjeha? Mislim da svaki glumac, bez obzira na to koliko je uspješan, stalno razmišlja o tome kako se sve to jako brzo može raspasti. Takav sam i ja: koliko god mnogo radio, stalno očekujem neuspjeh. Uspjeh mi je donio jako puno koristi u životu, predivne stvari su mi se dogodile, tako da sam se čak i naviknuo na uspjeh.

Dok razgovaramo, u Londonu bijesne pobune. Kako ih doživljavate?

- Znam da se prošle noći svašta događalo, čak i nedaleko od moje kuće. Ne znam kako bih sve to komentirao jer tu imamo jako puno kriminala, ali i jako puno ljudi koji su užasno ljuti. Nije riječ o izoliranom slučaju, to nije neka banda klinaca koja stvara probleme, već o nečemu što je počelo u Londonu, a širi se na Birmingham, Manchester i dalje. Najmanje što nam treba je ulični rat, ali ne znam kako riješiti probleme. Jasno je da je riječ o klasnom ratu, barem meni to tako izgleda.

Rat koji se odvija uz pomoć interneta, preko kojeg pobunjenici komuniciraju i planiraju napade...

- Društvene mreže pokreću mnogo toga, a mene zanima sloboda koja je preko njih dana ljudima. Mislim da o tome nije bilo dovoljno rasprave, vlast o tome nije dovoljno govorila i upozoravala, da bi se nakon toga čudili što ljudi komuniciraju putem interneta i dogovaraju se gdje će paliti automobile. Mislim da društvene mreže treba pošteno analizirati, što vlast nije napravila. Nikako ne želim reći da je to uzrokovalo ove događaje, ali društvene mreže se u ovom slučaju koriste protiv ljudi, umjesto da pomažu ljudima.

A vi niste ni na Twitteru ni na Facebooku?

- Ako trebam razgovarati sa svojim prijateljima, nazovem ih. Možda je to stvar razlike u generacijama, ali stvarno nisam zainteresiran. Obraćam pažnju na te stvari, ali sjećam se kada sam jednom pričao za novine o tome, na internetu su se pojavili negativni komentari o meni, prepuni mržnje. Postoji gomila sociopata i nema razloga da budem u kontaktu s njima, čak ću prijeći na drugu stranu ulice kada ih primijetim. Pa zašto bih onda komunicirao s njima preko interneta? To je briljantna forma, nisam protiv toga, ali anonimnost na internetu daje ti mogućnost da iznosiš svoje mišljenje. A tu je je ipak bitna odgovornost. Zar mislite da riječi ne bole? Bole, jednako kao da vas netko pogodi kamenom u glavu.

Divite se Harrisonu Fordu koji je uključen u rad brojnih organizacija koje brinu za okoliš. Imate li i vi takvih sklonosti?

- Nisam uključen u neku od zelenih organizacija, više se bavim radom u humanitarnim organizacijama. No, recimo, letim komercijalnim linijama i nemam automobil.

Nemate automobil? Zar ni Aston Martin koji vozi James Bond?

- Nemam automobil jer živim u Londonu i New Yorku i nemam potrebu za automobilom. Što se tiče Aston Martina, ništa u životu nije besplatno, pa tako neću dobiti Astona Martina ako im nešto ne dam zauzvrat. A ja ne trebam Aston Martin.

Poznato je da ste veliki navijač Liverpoola. Što očekujete od ove sezone?

- Dovoljno je već i to što sam uzbuđen zbog činjenice da moj klub ima nove vlasnike. Imamo najboljeg menadžera, Kennyja Daglisha, izgleda i da imamo dobro posloženu momčad, te se u ovom trenutku nadam da možemo osvojiti četvrto mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Daglish je rekao da može osvojiti prvenstvo. Ja sam stopostotno uz njega.

Vezane vijesti

Mendes: Craigov Bond kompleksan lik

Mendes: Craigov Bond kompleksan lik

Redatelj Sam Mendes rekao je u nedjelju da bez Daniela Craiga ne bi snimao najnoviji nastavak filma o Jamesu Bondu "Skyfall", naglasivši da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika