Objavljeno u Nacionalu br. 822, 2011-08-16

Autor: Ilko Čulić

Anarchy in the UK

Obistinjeno punk proročanstvo

Najave Johnnyja Rottena, čelnika Sex Pistolsa, da će 2011. donijeti anarhiju u Ujedinjeno Kraljevstvo nisu dobile mnogo publiciteta, no pokazale su se itekako istinite

The Clash Tribute 'Burning
London' snimljen je u čast
londonske punk rock grupeThe Clash Tribute 'Burning London' snimljen je u čast londonske punk rock grupePoslije nasilnih studentskih demonstracija prošle zime u Londonu, John Lydon je rekao da su neredi dobar znak i da će 2011. donijeti anarhiju u Ujedinjeno Kraljevstvo. Lydonovo proročanstvo isprva nije dobilo mnogo publiciteta. Najvažniji mediji mahom su ga ignorirali kao još jednu tlapnju onemoćalog pankera koji više nema inspiracije za napisati pjesmu pa pokušava privući pažnju bombastičnim izjavama. Međutim, vrijeme je pokazalo da je John Lydon najveći živući britanski prorok. Dakako, ne zbog toga što je izjavio uoči prošlog Božića, nego zbog onoga što je otpjevao prije tri i pol desetljeća kad se zvao Johnny Rotten.

U kolovozu 1976. londonski punkeri pratili su kako se njihovi jedini saveznici, mladi karipski emigranti okupljeni oko reggae soundsystema, žestoko sukobljavaju s policijom na karnevalu u Notting Hillu. Tri mjeseca kasnije Sex Pistolsi su šokirali naciju televizijskom premijerom pjesme “Anarchy In UK”. Njihov drugi singl “God Save The Queen“ bio je promptno zabranjen, ali svi su čuli Rottenovu završnu poruku - “Nema budućnosti u engleskom snu. Nema budućnosti za tebe, nema budućnosti za mene.” U to doba živjela su još dvojica velikih engleskih punk proroka: Joe Strummer, koji je zajedno s Mickom Jonesom na prvom albumu The Clasha otpjevao “London's Burning” i Malcolm Owen, koji je s grupom The Ruts snimio pjesmu “Babylon's Burning”.


BABILON JE RASTAFARIJANSKA metafora za suvremeni kapitalistički sustav, a The Ruts su je preuzeli iz reggaea i pretvorili u univerzalni simbol “kulture otpora”. Malcolm Owen ipak nije postao slavan poput Rottena i Strummera jer je već 1980. umro od predoziranja heroinom. Punk prvoborci dobro su znali zbog čega svakodnevno tule policijske sirene na londonskim ulicama, no tek su Rotten, Strummer i Owen naslutili da će se socijalni konflikti trajno zaoštriti. Njihove pjesme iz 1970-ih zapanjujuće su precizno anticipirale pobunu u kolovozu 2011. Pokojni David Widgery, publicist, ljevičarski aktivist i pokretač kampanje Rock Against Racism, označio ih je kao “crisis music”, a Britanija se ovih dana suočila s najvećom društvenom krizom (izvan Sjeverne Irske) u novijoj povijesti. Četiri noći nereda, kaosa i paleža u Londonu, Birminghamu, Manchesteru, Liverpoolu i još desetak engleskih gradova, komentator Al-Jazeere usporedio je s čuvenom protupapinskom Gordonovom pobunom koja je 1780. odnijela 285 života. Stariji britanski izvjestitelji prisjećali su se rasnih nereda u Brixtonu 1981., koje su dvije godine ranije navijestili The Clash u pjesmi “Guns Of Brixton”, ali novi sukob pokazao se daleko ozbiljniji. Erupcija nasilja okončana s pet mrtvih građana, dvjestotinjak ozlijeđenih policajaca, blizu 2000 uhićenih buntovnika, delinkvenata, vandala, palikuća i lopova, među kojima se našlo i nekoliko jedanaestogodišnjaka, žestoko su uzdrmali društvo i izazvali neviđenu moralnu paniku.

Prije utrostručenja policijskih snaga, sikhi su organizirali tjelesnu zaštitu svojih hramova, londonskim Elthamom patrolirali su nabrijani desničari iz Engleske obrambene lige (EDL) koji su se na koncu također sukobili s policijom, preplašeni građani tražili su da vlada pošalje vojsku i zapuca na pobunjenike, a TV reporteri presretali su mlade uličare s pitanjem zbog čega su najedanput izbili tako masovni neredi. U najfrekventnijem odgovoru koji se mogao čuti na BBC-ju i Sky Newsu odjekivao je stari Lydonov slogan “No Future”. Početna napetost imala je vidljiv rasni predznak, a u Tottenhamu je tinjala još od travnja kad je u policijskoj raciji pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen lokalni heroj Smiley Culture, bivši reggae MC zapamćen po velikom hitu iz 1984. “Police Officer” i po maloj ulozi u filmu “Absolute Beginners”. Navodno je bio umiješan u trgovinu kokainom. Nakon njegove pogibije oko 2000 tamnoputih žitelja Tottenhama okupilo se na mirnom prosvjedu ispred sjedišta Scotland Yarda, ali to nije zabilježila ni jedna televizija. Policijska egzekucija uličnog dilera Marka Duggana još jedanput je uzbunila Tottenham i potpalila fitilje diljem zemlje.

KAD JE POLICIJA OBUZDALA nerede, premijer Cameron najavio je beskompromisni obračun s “kulturom nasilja” i uličnim bandama kojih je u Britaniji evidentirano više od 1000, uključujući podružnice zloglasnih kalifornijskih Creepsa i Bloodsa. Uvijek cinični Steven Patrick Morrissey zapitao se je li David Cameron ikad bio u Tottenhamu. Komentator Daily Mirrora Paul Routledge apostrofirao je i rap glazbu koja ohrabruje nasilje, ali je previdio da u “crno-bijeloj“ pobuni frustrirane engleske omladine uopće nije bilo prepoznatljivog pratećeg soundtracka, za razliku od uličnih borbi u Los Angelesu 1992. koje su izravno potaknuli hardcore reperi iz grupe N.W.A. umontiravši snimke policijskog premlaćivanja Rodneyja Kinga u videospotu za svoju pjesmu “Fuck The Police”. Britanski hip hop nikad nije bio toliko utjecajan kao američki, a popularnost mu je porasla tek kad se utopio u sterilnu pop produkciju koja je do ljeta 2011. ostala potpuno izolirana od zbivanja na ulicama. No sve što se ovih dana događa u Engleskoj imat će dramatične i dalekosežne posljedice na britansku i svjetsku glazbenu scenu. Prvi izvještaji su zastrašujući.

U Enfieldu vandali su spalili skladište Sonyja koje je koristio i najveći britanski nezavisni distributer PIAS pa su izgorjela najnovija izdanja gotovo 200 kultnih indie labela. Teško su pogođeni Beggars Banquet, Domino, Mute, Rough Trade, XL, Warp i Wall Of Sound, a za mnoge male izdavače otprije iscrpljene višegodišnjom krizom u diskografiji to je katastrofa koju najvjerojatnije neće preživjeti.

Vezane vijesti

Sukobi u Beogradu 'rasistički motivirani'

Sukobi u Beogradu 'rasistički motivirani'

Dvanaest beogradskih policajaca ozlijeđeno je u nedjelju u sukobima s prosvjednicima iz beogradskog prigradskog naselja Resnika, koji se već drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika