14.08.2011. / 10:41

Autor: Hina

Prvo vjenčanje gaya s transseksualnom ženom na Kubi

Homoseksualac disident i transseksualna žena vjenčali su se u subotu u Havani, što je prema tvrdnjama prvi takav brak za Kubu, potom se ogrnuli zastavom s dugom i provezli ulicama glavnoga kubanskog grada.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaHomoseksualac disident i transseksualna žena vjenčali su se u subotu u Havani, što je prema tvrdnjama prvi takav brak za Kubu, potom se ogrnuli zastavom s dugom i provezli ulicama glavnoga kubanskog grada.

Ignacio Estrada (31) i Wendy Iriepa (37) su se u jednostavnom obredu obavijenom velikim publicitetom potpisali u knjigu vjenčanih, razmijenili prstenje i poljubili pred službenikom koji im je poželio mnogo sreće.

Formalno to nije bio istospolni brak, koji je zabranjen na Kubi, i nije izazvao protivljenje vlasti jer je Iriepa zakonski žena nakon što se 2007. podvrgla prvoj na Kubi operaciji promjene spola.

Vjenčanje obavljeno na 85. rođendan Fidela Castra, zamišljeno kao "poklon" para bivšem čelniku, cilja međutim na jačanje prava homoseksulaca na Kubi i bilo je politički obojeno jer su na njemu sudjelovali neki od najpoznatijih kubanskih disidenata i američki diplomati javno pokazajući potporu.

Pokazalo je da se stavovi mijenjaju na ovom otoku gdje su homoseksualce zatvarali u logore 1960-tih kao kontrarevolucionare za što je Castro prošle godine preuzeo odgovornost nazvavši to velikom nepravdom.

Vezane vijesti

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Svjetska i kubanska amaterska boksačka legenda Teofilo Stevenson, trostruki olimpijski pobjednik u teškoj kategoriji, umro je od srčanog udara u 60.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika