Objavljeno u Nacionalu br. 324, 2002-01-29

Autor: Mate Granić

Sat političke anatomije

Budući predsjednik HSLS-a odlučit će: prijevremeni izbori ili rekonstrukcija Vlade

Demokratski centar pokrenuo je inicijativu u Hrvatskom saboru za otvaranje rasprave o odnosima Hrvatske s MMF-om

Demokratski centar pokrenuo je inicijativu u Hrvatskom saboru za otvaranje rasprave o odnosima Hrvatske s MMF-om. Neovisni mediji i ugledni komentatori shvatili su da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu. Javnost i mediji bez suvišne dramatizacije iznose što još MMF traži kako bi se završio postojeći stand-by aranžman ili sklopio novi u koji bi se uključili neispunjeni uvjeti iz postojećeg aranžmana. Na žalost, još nema nikakvih službenih reakcija hrvatske Vlade. Zato ne isključujem mogućnost da će se početi javljati razne spekulacije koje će umanjiti njen kredibilitet. Poveže li se to s mogućom ostavkom guvernera HNB-a, stvar postaje vrlo ozbiljna.
Problemi u vladajućoj koaliciji samo će slabiti poziciju Hrvatske u pregovorima s MMF-om. Zato je vrlo važno da Vlada i guverner HNB-a Saboru podnesu detaljno i temeljito izvješće o problemima u ispunjavanju stand-by aranžmana s MMF-om, odgovorima Vlade na stavove MMF-a i njenoj strategiji. To je minimum koji Vlada treba učiniti. Još bi bilo bolje da pokuša postići konsenzus političkih stranaka o svojim stavovima u pregovorima s MMF-om. To je posebno važno ako MMF ostane tvrd u svojim zahtjevima. Bude li Vlada ignorirala taj problem, preuzima na sebe svu odgovornost za socijalno, gospodarsko i političko stanje u državi. Iskustva nekih drugih država (Argentina, Turska, Meksiko, zemlje Dalekog istoka) upozoravaju na maksimalan oprez i iziskuju ozbiljne, odgovorne i transparentne poteze Vlade.

Jasna Ulaga-Valić
Napokon jedno osvježenje u kadrovskoj politici. Jasna Ulaga-Valić izabrana je za glavnu urednicu HRT-a. Mnogi favoriti i mnogo poznatije osobe u javnom životu Hrvatske su otpali. Vijeće HRT-a izabralo je za glavnu urednicu HRT-a osobu koja HRT iskreno želi pretvoriti u javnu televiziju. Želi raditi otvoreno i transparentno, ima veliko televizijsko iskustvo, a nedostatak iskustva u vođenju velikih sustava može nadoknaditi dobrom ekipom suradnika. Izabrana je osoba koja politički nije vezana za bilo koga i koja u najmanju ruku budi nadu da ćemo imati bolju televiziju. To joj iskreno želim. Gotovo je sigurno da će biti izložena velikim pritiscima. Treba joj i sreće, ali uspjeh u radu ipak će najviše ovisiti o njoj samoj, o tome koliko se bude držala vlastitih načela.

Vladajuća koalicija
Neosporno je da odnosima u Vladi, strukturom Vlade i kadrovskim rješenjima u Vladi nije nezadovoljan samo Dražen Budiša. Sve jasnije o tome govore HSS (Zlatko Tomčić), LS (Zlatko Kramarić), a ni HNS (Vesna Pusić) nije potpuno zadovoljna funkcioniranjem Vlade. Uzmu li se u obzir i oštri sukobi gradskog HNS-a i SDP-a u Zagrebu, stječe se realna predodžba o odnosima u vladajućoj koaliciji. Drugim riječima, nakon izbora u HSLS-u, bez obzira na njihov ishod, premijera Račana i SDP očekuju ozbiljni razgovori s koalicijskim partnerima, a u slučaju Budišina izbora za predsjednika HSLS-a vjerojatno i dodatni bilateralni razgovori.
Sasvim je sigurno da će Budiša htjeti razjasniti neke okolnosti oko izlaska iz Vlade. Premijer Račan dvaput je najavljivao rekonstrukciju Vlade pa odustajao. Uskoro ćemo znati je li došlo pravo vrijeme za rekonstrukciju Vlade ili su pred nama prijevremeni izbori. Račan je iskusan političar i dobar taktičar pa to njegovi koalicijski partneri ne smiju smetnuti s uma. Istina, više odlučnost za gospodarske reforme i više kompetencije Vlade u vođenju politike prema sukobima ne bi joj škodilo. Ali u Japanu, domovini džuda, postoji uzrečica da od snažnog vjetra uvijek strada stari hrast (koji je nesavitljiv), a opstane breza koja se savije dok vjetar puše, a nakon toga ponovno se uspravi. O tome koalicijski partneri premijera Račana trebaju voditi računa, jer je on dosad pokazao da je zaista dobar taktičar. Vladajuću koaliciji očekuje zanimljivo razdoblje, a nije dosadno ni prije izbornog sabora HDZ-a, najveće oporbene stranke. Sve je to dio demokracije, ali budu li pregovori unutar vladajuće koalicije dulje trajali, to će bitno naškoditi kredibilitetu Hrvatske u svijetu.

Diplomacija
U prošlotjednoj kolumni pisao sam o nesposobnosti Vlade da rješava probleme sa susjednim državama. Nespretni potez Vlade sa zabranom tranzita nafte i naftnih derivata cestama kroz Hrvatsku samo je upotpunio takav dojam. Ali u opremi kolumne problem je više fokusiran na diplomaciju nego na Vladu, što se teško moglo iščitati iz teksta. Istina je drukčija iako je jasno da je i diplomacija dio ukupnog ustroja Vlade i državne uprave. Diplomacija je još uvijek najkvalitetniji dio državne uprave i Vlade i vjerujem da je uz dobre instrukcije sposobna i spremna izvršavati sve zadatke Vlade i predsjednika Republike. Ali u posljednje vrijeme bilo je više političkih pogrešnih odluka, neodlučnosti i nespretnosti Vlade, a zato je naravno primarno odgovorna Vlada, a ne diplomacija, iako bi bio koristan jači utjecaj Ministarstva vanjskih poslova na sve odluke Vlade koje se tiču vanjske politike.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika