17.08.2011. / 08:23

Autor: Renato Baretić

Baretić:

Kaptol nekretenine - O Nijemcu, Talijanima i domaćem kolaboracionistu

I sad sve njih šef agencije "Kaptol nekretnine" zove da se mole za Papu, za Nijemca koji će Talijanima omogućiti da steknu dio teritorija hrvatske Istre (zvuči poznato, mmm?), taj dio kojeg su poslovično poduzetni Hrvati, isplativši bezgrešne strukture, već obećali Amerikancima!

Kaže kardinal Bozanić neki dan, na Velu Gospu, da bi vjernici morali moliti za Svetog Oca (frajer, doduše, nit je svetac, nit je otac, ali o tom nekom drugom prilikom) jer da je, nevoljan, "od dijela hrvatske javnosti doživio bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje". Skrušeno ispovijedam: ja pratim samo laičke medije, gomilu novina, poneki radio i sve televizije, ali "bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje" prema Benediktu XVI nigdje nisam primijetio. Dopuštam mogućnost da su "bezobzirne napade i nevjerojatno očitovanje mržnje" objavljivali neki crkveni mediji, ne bi im bilo prvi put, ali njih baš nešto i ne pratim zadnjih pola stoljeća, moj grijeh, moj grijeh, pa ne znam ništa o tome.

Kardinal je i inače, naučili smo već, sklon prosipanju ispraznih floskula (počevši od one šupljine o "grijehu struktura" na samom početku svoje nadbiskupske službe) pa je tako i ovu prosuo pred osiromašeni i konzumerizmom izjedeni puk, gradeći se da je kazao nešto silno važno i stadu putokazno. A drek - zapravo je samo na sva zvona demonstrirao maksimalnu osobnu lojalnost svome poslodavcu, s kojim se, kao jedan od protagonista, upleo u još jednu od tako tipičnih i tako banalnih hrvatskih privatizacijsko-denacionalizacijskih priča iz Tuđmanove ere, kad se nekome vraćalo a nekome nije, kad se nekima poklanjalo a drugima kralo.

Josip Bozanić (Pixsell)Josip Bozanić (Pixsell)Državno zemljište u Dajli, za koje su talijanski benediktinci odavna obeštećeni, 1999. je godine ušlo u golemu, povijesno pregolemu, cijenu kojom je, uz cijeli konkordat, prvi hrvatski predsjednik pred sam kraj života kupovao indulgenciju. Potom su bezgrešne strukture krenule rasprodavati tisuće kvadrata likovima koji su im jamačno obećali da golf-tereni neće raditi nedjeljom, pa su rastrajbali pare na kojekakve insajdersko-karitativne djelatnosti. I prođe vrijeme, stigne rok - eto Boga, skok na skok! (Govorimo o gospodinu koji je, kako stara poslovica kaže, prvo sebi golf-teren stvorio). Pa sad zapjevao onu staru: "Milo-Milo-Milovane, imaš kuća, nemaš dom!" i zakuhao kašu koju će, po svemu sudeći opet, još jednom, plaćati svi uredni porezni obveznici, svi zaposleni i nezaposleni, svi vjernici i nevjernici u Hrvatskoj, premda za Dajlu nikad prije u životu čuli nisu, niti bi htjeli ponovo.

I sad sve njih šef agencije "Kaptol nekretnine" zove da se mole za Papu, za Nijemca koji će Talijanima omogućiti da steknu dio teritorija hrvatske Istre (zvuči poznato, mmm?), taj dio kojeg su poslovično poduzetni Hrvati, isplativši bezgrešne strukture, već obećali Amerikancima! Štoviše, on od vjerničkoga puka traži "molitvu za zadovoljštinu za nanesene uvrede, prije svega Bogu, ali i Crkvi i Svetome Ocu".

Šteta je što nam uzoriti nije i sugerirao kako se točno (a i dokad) moliti "za zadovoljštinu" za sve te "nanesene uvrede" - utvrdimo gradivo! - Nijemcu koji Talijanima želi omogućiti vlasništvo nad dijelom hrvatske Istre, uz asistenciju hrvatskoga kolaboracionista? Je li u toj molitvi bolje Isusa citirati ili parafrazirati? Odnosno, je li bolje "Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine", ili "Oprosti im, Oče, jer znaju što čine"?

Vezane vijesti

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

Riječ je o intrigama, izdaji i tajnim dokumentima - cijela priča zvuči kao da ju je napisao neki pisac kriminalističkih romana. Sumnja se da je… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 17.08.11. 10:22

Blago papi što ima takvog lojalnog djelatnika! Treba ga unaprijediti - ja bi mu dala da sjedi desno od pape...i da mu se poveća plaća, naravno - prema zaslugama..:)


registracija
11/1/10

fluid, 17.08.11. 11:23

Ovako bogohulni poziv i sotonističko obraćanje narodu,može uputiti samo onaj koji je upravo na putu sotone(za one koji vjeruju u raj i pakao te njihove "šefove").Toliko licemjerja,gluposti i omalovažavanja nisam skoro čuo.Posebno prema Bogu i narodu.Bog je srozan na razinu krupnog kapitaliste kojega se bezočno pokralo i time uvrijedilo a narod je toliko zaostao,glup i neobrazovan da će bez problema progutati Bozanićeve bljezgarije i svrstati se uz njega kako bi obranili samoga Boga od lopova i nevjernika.U 21,stoljeću ovako govoriti,je pokazatelj da se pojedinci u crkvi nemogu evolutivno odmaći od kršćanske dogme ni kada je upitna nihova pamet sa kojom su uvjereni da je beskrajna i nepogrešiva. Kako bilo da bilo,i najtvrđim vjernicima je postalo jasno kakvu vjersko-političku igru vode najviši autoriteti crkve.Trenutno su,kao vjernici zbunjeni ali nakon ovakvih nastupa i izjava će se vrlo brzo otrijezniti i progledati.Crkvu nemože nitko ugroziti i srušiti(izuzetno su moćni u sferi kapitala) i za dulji opstanak im više nije ni vjernički korpus potreban,no da će se urušiti sama u sebe svojim sotonističkim nazorima,to je činjenica.Pitanje vremena.


registracija
30/9/10

perokvrzica, 17.08.11. 11:41

Veli Bozanić u svojoj propovijedi:
"Posljednjih smo tjedana u Hrvatskoj kao Crkva izvrgnuti valu izražavanja mišljenja, zauzimanja stavova ..."

Zamislite koji je to mentalni sklop - on je izvrgnut valu izražavanja mišljenja i zauzimanja stavova?!?!?!!!!
Dakle, izraziti mišljenje i zauzeti stav on shvaća napadom na Crkvu i eto odmah postade mučenik?!?!!
Samo je falilo da na kraju usklikne "Što je više kleveta i laži, papa nam je miliji i draži!" I gdje je to on vidio napade i mržnju?!?! Zar je neslaganje s nečim ili nekim automatski napad?!?! To je tipično totalitarističko jednoumlje, kao u komunizmu. Ako je Crkva jedna, u čemu je to Vatikan vidio potrebu smijeniti našeg biskupa da bi španjolski biskup u njegovo ime hrvatski samostan dao talijanskom biskupu?!?!?! Sa koliko nula se piše ta duboka duhovna potreba koju mi laici ne razumijemo?
Što bi naši dični biskupi htjeli - da o svemu dijele lekcije a da bilo kakvo mišljenje ili stav (koji nije istovjetan njihovom) automatski znači napad na Crkvu. I od kuda je neslaganje sa načinom kako je Vatikan klasičnom totalitarnom silom silovao jednu istarsku županiju napada na papu i Crkvu? Uostalom, cijeli sukob je nastao i eskalirao kao sukob pohlepnih biskupa koji se očito ne bave onim što im je poslanje - ostalima izvan Crkve je slušajući ih postalo očito jasno. A ostaje i važno pitanje da li je ovo samo dio većeg plana koji će postati očigledan u skoroj budućnosti, kada se u priču otvoreno uključe i Italijani.


registracija
7/7/11

gadovi, 17.08.11. 12:16

budimo realni
Ako parafraziramo pokojnog Vladu Gotovca koji je rekao srpskim generalima otprilike ovako: "to u čemu stanujete mi smo vam to sagradili, to što ručate mi smo vam to platili, to što ste obukli mi smo vam to kupili itd." i ako tu parafrazu primjenite na crkvu shvatiti ćete da je sve to. bez obzira na nominlano vlasništvo, u principu vlasništvo ovoga naroda, jer dragi Bog to darovao nije (nebavi se takvim poslovima)


registracija
25/6/11

livio, 17.08.11. 13:11

Isus krist je jedan i jedini pravi pastir a sve ovo poslije njega su losi Imitati/Kopije. Samo sto nas Hrvate zapadnu uvjek najgori pastiri koji nikada nisu svoje stado imali pa isto neznaju ni postivati.


registracija
24/3/10

bagsy, 17.08.11. 13:39

Nekad,ne tako davno je postojalo jednoumlje,onaj tko je razmišljao ili djelovao na drugi način je bio sankcioniran.
Mi smo pobijedili takav sustav,pitanje da li će crkva uspjeti isto to


registracija
25/10/10

kalinovac, 17.08.11. 14:09

Htio sam i ja komentirati ali bojim se da bi pokvaril ono što je ovaj gospodin prije mene citirao Pok.Velikog Vladu Gotovca.To je pravo stanje kod naših crkvenih namještenika.


registracija
25/10/10

kalinovac, 17.08.11. 14:14

Baš me zanima jeli njegov tajnik ili onaj iglavni u glasu koncila čita ove "pohvale" koje mi upućujemo njihovom "Preuzvišenom"Kardinalu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 17.08.11. 14:16

Mjuzikl "Dajla,Dajla",na repertoaru se nalazi u sklopu Biskupskih ljetnih igara.
Mjuzikl: napisao Ivan Pavao II
Aranžman: Benedikt XVI
Libreto:Katolička crkva
Izvedba:Zbor HBK pod ravnanjem maestra J.Bozanića.


registracija
25/6/10

vidra, 17.08.11. 14:21

Vidim da manje više svi imamo isto mišljenje o problemu Dajla, odnosno Bozaniću. Još uvijek se pitam , što je tome čovjeku? Ide iz greške u grešku. On poručuje cijelom svijetu da Hrvati mrze Papu. I to opetovano. Njega konačno treba dovesti u red, ipak je on kardinal svih nas i ne može pričati u ime nas takve gluposti i neistine. Vjerovatno ne shvača ono što pročita, pa na svoj način protumači.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 17.08.11. 14:22

komentari sve jedan bolji od drugoga. Milina za citat.


registracija
25/6/10

vidra, 17.08.11. 14:30

Za ovakve teme bi trebao sazvati konferanciju za novinare i objasniti svom "puku" što misli i čini, vezano za nastali problem, jer to nije unutar crkve problem. To je problem cijele nacije. Ne biti kukavica i koristiti oltar i pričati samo što se njemu sviđa.


registracija
26/1/08

Rampa, 17.08.11. 15:14

AgaSovulj:
ako ti ovi komentari ne odgovaraju za čitat, uvijek ti ostaje kao zadnje "pravovjerno utočište i utvrda istine" Glas Koncila!!


registracija
16/6/10

nosonja, 17.08.11. 16:58

Rampa, Aga misli bukvalno ono što je napisao! Njemu je baš milina to čitat......pravo da ti kažem i meni je...


registracija
11/10/10

agaSovulj, 17.08.11. 19:18

nosonja, hvala na objasnjenju.


registracija
7/3/11

medjimurec, 18.08.11. 08:03

Cestitam , odlican clanak -nema se tu sta dodavati!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.08.11. 11:24

Evo ja svršavan.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.08.11. 11:53

Svetu stolicu na Higijenski.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 18.08.11. 18:36

Greška je u naslovu !!!!
Umjesto
KAPTOL NE - KRETENI - NE
treba pisati :
KAPTOL DA - KRETENI - DA!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika