17.08.2011. / 14:37

Autor: Nacional.hr

5. Vukovar film festival - Festival podunavskih zemalja

Globalne promjene su vidljive na svakom koraku, svijet je na raskršću, a selektirani filmovi odgovaraju vremenu u kojem živimo i najbolje pokazuju stanje svijesti današnjeg čovjeka uvučenog u beskrupulozni svijet neo-liberalnog kapitalizma

Organizatori Vukovarskog filmskog festivalaOrganizatori Vukovarskog filmskog festivalaVukovarski film festival - Festival podunavskih zemalja u svom 5. jubilarnom izdanju održat će se od 24.-28.8. na terasi Agencije za vodne putove, Ružičkinoj kući te kinu Borovo. Festivalski filmovi naknadno će se prikazivati i u CineStarima diljem Hrvatske.

„Ove godine donosimo do sada najujednačeniji i tematski najzanimljiviji program. Globalne promjene su vidljive na svakom koraku, svijet je na raskršću, a selektirani filmovi odgovaraju vremenu u kojem živimo i najbolje pokazuju stanje svijesti današnjeg čovjeka uvučenog u beskrupulozni svijet neo-liberalnog kapitalizma. Tu su brojne hrvatske premijere i naslovi od kojih će filmoljupcima rasti zazubice", napominju organizatori festivala.

GLAVNI PROGRAM

U kategoriji "dugi igrani filmovi" prikazivati će rijetko viđeni naslovi bugarske i ukrajinske produkcije. Tu je bugarski Tilt, ljubavna priča smještena u doba tranzicije, redatelja Viktora Chouckova (dolazi u Vukovar) te ukrajinski Sreća moja / Schastye moe, redatelja Sergeja Loznitsa, nominiran za cannesku Zlatnu palmu, priču o očajnom kamiondžiji ogrezlom u zločin.

Poslastica festivala je sarajevski pobjednik i nagrađen na Cannesu 2011. ,austrijski film Disati /Atmen, redatelja Karla Markovicsa, potresna priča o kriminalnom rekovalescentu u potrazi za obitelji.

Jedan od najboljih hrvatskih filmova od osamostaljenja, novi film Tomislava Radića, Kotlovina, također je na repertoaru. Film je dobitnik 6 pulskih Arena, uključujući i onu za najbolji film. Redatelj i glumci pozdravit će vukovarsku publiku.

Mađarski film Stvar je u detaljima / Kontorfalak, dobitnik brojnih nagrada na Mađarskom filmskom tjednu, ovogodišnja je perjanica naših sjevernih susjeda.

KRATKI IGRANI FILMOVI

Treba izdvojiti rumunjski naslov Tiha rijeka / Apele tac, koji prikazuje ljude koji su u doba komunizma iz zemlje bježali vodenim, „dunavskim" putem te i njemački Između neba i zemlje / Zwischen Himmel und Erde sa sličnom tematikom, bijegom i nadom u bolje sutra. Nastavljamo filmom apsurdne situacije, srpskim Stevan M Živković sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi, u ulozi lika koji pokušava uvjeriti okolinu da nije mrtav. Redatelj Vladimir Tagić bit će gost festivala. Svenagrađivani hrvatski film Onda vidim Tanju, u cijelosti snimljen od fotografija, dodatni je bonus ovogodišnjeg programa. Vukovarskoj publici poklonit će se redatelj Juraj Lerotić.

DOKUMENTARNI IGRANI FILMOVI

Podunavski dokumentarni program nikad nije bio jači.

Austrijsko-njemački film Zlin- Živuća utopija / Zlin- Die Gelebte Utopie nije zanimljiv samo jer oslikava projekt industrijalca Tomasa Bate koji je povezan uz Borovo, no i zato jer je njegov prototip „naselja" za radnike Zlin bio urbanistički, arhitektonski i sociološki gledano vrh avangarde 30-ih godina. I sam Le Corbusier je dolazio u Zlin crpsti inspiraciju.

Zanimljiv dokumentarac Gospodari Dunava / Lords of the Danube govori o ugroženosti dunavske ribe jesetre koja nestaje zbog izlova vezanog uz proizvodnju kavijara. Film je nastao u suradnji s Coca-Colom koja svojom ekološkom politikom nastoji očuvati rezerve vode na planetu te sa World Wildlife Fundom, svjetskom organizacijom za zaštitu okoliša koji upravo rade na projektu restauracije ribnjaka u Kopačkom ritu. Dragan Nikolić, redatelj filma, dolazi u Vukovar.

Austrijski pak Solartaxi govori o vizionarskom pothvatu čovjeka koji autom na solarnu energiju obilazi svijet. Prelazeći taj put on ne mijenja samo percepciju svijeta nego i sebe na duhovnoj razini. Redatelj filma Erik Schmitt gost je ovogodišnjeg festivala.

Kapitalizam - naša poboljšana formula / Kapitalizam- Reteta Noastra Secreta, rumunjski je doku koji govori kako su novopečeni rumunjski bogataši nekada bili pripadnici zloglasne tajne službe- Securita.Film razotkriva hobotnicu koja je samo dio velike paukove mreže, što se aktualnosti radi može povezati i s našim novopečeni tajkunima.

Njemački Na početku bijaše svjetlo /Am anfang War Das Licht film je o kojem znanost ne želi ni čuti. Jer kako objasniti da postoje ljudi koji 50-ak godina žive bez da konzumiraju hranu i vodu. Takvi su pojedinici pomno proučavani, a prava se istina zataškava jer se svijetu nema hrabrosti reći istinu. Redatelj filma P.A. Straubinger bit će gost festivala.

Zadnji film nedavno preminulog dokumentarista Miroslava Mikuljana, hrvatski naslov Plava plaža 2 je dokumentirano duhovno iskustvo o čovjekovoj prolaznosti. Njemački naslov Khodorowsky pak priča priču o kontroverznoj ruskom bogatašu kojeg je Putin smjestio u zatvor, a Gradonačelnik protiv bijele smrti / Nesvatbov pak o slovačkom mjestašcu čiji je gradonačelnik odlučio spojiti sve neoženjene dečke i cure.

IZVAN KONKURENCIJE

I program van službene konkurencije obiluje intrigantnim naslovima.

Planet partner Zemlja prikazuje njemački Chernobyl- nevidljivi ubojica/ Chernobyl- The Invisible Thief potresan film o zataškavanjima vezanima uz stvarni broj žrtava (brojke se penju do 2 milijuna žrtava) najbrutalnije nuklearne nesreće ikada. Budući da se takve katastrofe ponavljaju, (nedavni primjer u Fukushimi gdje je do tragedije došlo na sličan način) pitanje je samo dokad.

Film Voda:esencija života / Flow: For Love of The Water pokazuje da je zemlja svjesno živo biće - organizam kojem je voda krvotok bez kojega nema života. Novi film Morgana Spurlocka Najveći film ikada prodan/ Greatest movie ever sold govori o sugestivnoj moći manipulacije medijima koja se čini na svjesnoj i nesvjesnij razini ljudi. Njemački doku Mjesečeva zavjera / Die Mondverschworung se pita je li okultna poveznost Nacista s Mjesecom tek mit ili stvarnost?

Uvijek zanimljivi program Svijet donosi kostimiranu poslasticu s Mijom Wasikowskom, naslov Jane Eyre te najgledaniji brazilski film svih vremena Elitna postrojba 2 / Tropa de Elite 2 Josea Padhile. Film Jedan dan / One day, redateljice Lone Scherfig, sa Anne Hatthaway u naslovnoj ulozi u Vukovaru starta u isto vrijeme sa svjetskim centrima Parizom i Londonom.

DODATNA DOGAĐANJA

Ove godine se već tradicionalno održava TV sajam nastao u suradnji s HRT-om. TV sajam (održava se u hotelu Lav od 26-28.8.) okuplja filmske profesionalce regije i na najbolji način ih povezuje i navodi na suradnju. Sajam donosi i radionicu za pitching dokumentarnog filma koja će se održavati u hotelu Lav , 27.kolovoza. Radionicu će voditi Marija Ratković, suradnica Hrvatskog filmskog saveza. Dodijelit će se i nagrada za najbolji tv dokumentarac koji će se moći pogledati na sajmu.

„Peti VFF donosi pregršt dodatnih događanja, tu su čak dvije filmske radionice, jedna je već tradicionalna Dunavska scenaristička radionica s voditeljicom Irenom Krčelić, a druga je Festivalska radionica pod vodstvom Studija kreativnih ideja Gunja, na kojoj će se snimati pravi dokumentarac. Radionice će se održavati u Ružičkinoj kući. Nadalje, festival nikada nije imao bolju ponudu zabave. Svaki dan održavat će se koncerti od kojih izdvajamo koncert Urbana u četvrtak te Cubisma u nedjelju. Party zona festivala je sjajno vukovarsko okupljalište beach bar Danube Gardens," kažu organizatori.

Kompletan raspored projekcija i ponešto o svakom od filmova možete pogledati na web stranici festivala.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika