18.08.2011. / 14:40

Autor: Nacional.hr

Revolucija među računalima: IBM radi procesore koji funkcioniraju kao mozak

Iako su čipovi tek u fazi prototipa i neće biti dostupni javnosti još desetak godina njihov razvoj posebno je zainteresirao američku obrambenu industriju

Čipovi bi u budućnosti mogli funkcionirati kao mozakČipovi bi u budućnosti mogli funkcionirati kao mozakIBM-ovi inženjeri napravili su u sklopu projekta kognitivnog računalstva prototip čipova koji koriste paralelne procese kako bi izvršavali više zadataka odjednom. Ništa neobično, no čipovi se mogu prilagođavati novim informacijama čak ako ih i ne očekuju.

Voditelj projekta u istraživačkom centru IBM-a Dharmendra Modha ističe kako su novi čipovi, tzv. "kognitivni čipovi" zapravo masa paralelnih mikroprocesora koji troše veoma malo energije. No, u svojoj su srži veoma različiti od sadašnjih mikroprocesora. Dizajnirani su tako da podsjećaju na neurosinapse, odnosno mozak.

Modha tvrdi kako ti novi čipovi, nazvani syNAPSE, imaju senzore kojima identificiraju promjene u svom okolišu. Bilježe sve od promjene temperature do pokreta oko njih. Tako mogu i reagirati na promjene te im se prilagoditi.

Iako su čipovi tek u fazi prototipa i neće biti dostupni javnosti još desetak godina njihov razvoj posebno je zainteresirao američku obrambenu industriju. Naime, DARPA odnosno Defense Advanced Research Projects Agency već je uložila 20 milijuna dolara u razvoj kognitivnih čipova, a nakon izrade ovih prototipa najavili su novih 21 milijun dolara.

Stoga ne bi trebalo iznenaditi ako kognitivni čipovi prvo budu upotrebljeni u američkoj vojsci, a tek poslije dostupni javnosti. No, tako je i sa većinom danas dostupne tehnologije.

Vezane vijesti

Bryner: Budućnost poslovanja je na društvenim mrežama

Bryner: Budućnost poslovanja je na društvenim mrežama

Zvuči gotovo nevjerojatno ali trenutno u svijetu više od 845 milijuna ljudi koristi društvenu mrežu Facebook, a više od 350 milijuna Twitter. To su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika